Prezidentė pritaria V. Andriukaičio kandidatūrai į eurokomisarus

Prezidentūra laimina socialdemokratų sprendimą į Europos Komisiją deleguoti sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį. Penktadienį susitikusi su ministru šalies vadovė Dalia Grybauskaitė aptarė, kas galėtų jį pakeisti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 13, 2014, 2:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:42 PM

Kalbama, kad naujuoju ministru gali tapti Vilniaus Santariškių klinikų direktorius medicinai, kairiesiems prijaučiantis Pranas Šerpytis.

Kovoje dėl eurokomisaro posto V.Andriukaitis įveikė Gediminą Kirkilą, Liną Linkevičių, Viliją Blinkevičiūtę, Zigmantą Balčytį ir Birutę Vėsaitę. Kalbama, kad V.Andriukaičio kandidatūrą aktyviai palaikė pati prezidentė ir  socialdemokratų vadovai, kurie V.Andriukaitį siunčia į Briuselį norėdami jo atsikratyti. Šalies vadovei ir nemažai daliai politikų Seime neįtiko V.Andriukaičio inicijuota sveikatos apsaugos sistemos reforma, politikas taip pat dažnai oponuodavo likusiai partijos vadovybei.

Tačiau pats V.Andriukaitis teigia nejaučiantis, kad partija siunčia jį į Briuselį norėdama atsikratyti. Ministras pabrėžė, kad partijos vadovybė jo kandidatūrą palaikė vieningai. 

Kokią sritį V.Andriukaitis kuruos Europos Komisijoje, paaiškės rudenį. V.Andriukaitis dar nežino, kaip ilgai dirbs ministru ir Seimo nariu. Tai priklausys nuo to, kaip greitai bus suformuota nauja Europos Komisija. Pasitraukus V.Andriukaičiui, sostinės Žirmūnų apygardoje vyks nauji Seimo rinkimai.

Įpėdinių neįvardijo

V.Andriukaitis penktadienį negalėjo pasakyti, kas jį pakeis Sveikatos apsaugos ministerijoje. Esą pirmiau kandidatūros bus aptariamos valdančioje Socialdemokratų partijoje.

Ministras atsisakė vertinti P.Šerpyčio galimybes tapti nauju ministru. Jis tik pabrėžė, kad ministru turėtų tapti labai patyręs žmogus. 

Kai kurie politologai ir politikai pabrėžia, kad V.Andriukaičiui trūksta vadybos patirties ir Briuselyje jam bus sunku. Esą jis yra tik geras politikas ir kalbėtojas. Tai esą įrodo ir tai, kad ministrui per pusantrų metų nepavyko pradėti realios sveikatos apsaugos sistemos reformos, buvo tik daugiau kalbama apie būtinybę daryti radikalias permainas. 

Prieš kelis mėnesius vertindama V.Andriukaičio darbą prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad jam reikia daugiau dirbti, o mažiau kalbėti. Tačiau ministras penktadienį teigė, kad susitikimas su prezidente buvo konstruktyvus. D.Grybauskaitė jo nei gyrė, nei kritikavo. 

„Mes labai dalykiškai kalbėjomės", – tvirtino ministras. 

Žurnalistų paprašytas, jis atsisakė įvertinti savo darbą pagal dešimties balų sistemą. Ministras taip pat nepripažįsta, kad jo pradėta sveikatos apsaugos sistemos reforma patyrė fiasko, nes realiai, pasak apžvalgininkų, jis nieko rimta nepadarė.

„Mes pabandėme pakeisti giluminius dalykus, ir tai daroma. Kaip toliau seksis, bus matyti. Darbų padaryta, kurie pastebimi ne iš karto.  Bet juos reikia daryti. Aš manau, kad mūsų komanda dirbo sėkmingai", – aiškino ministras. 

Jis pabrėžė, kad Seimas jau svarsto dalį ministerijos parengtų įstatymų, dalį sprendimų jau priėmė Vyriausybė.

 Aptarė vaistų kainas

Prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas penktadienį patvirtino, kad D.Grybauskaitė remia V.Andriukaičio kandidatūrą, tačiau daugiau dėmesio šiai temai neskyrė.

Jis pabrėžė, kad susitikime su ministru buvo aptariamos vaistų kainos, kad žmonėms nebūtų kliūčių įsigyti būtiniausių vaistų, jie pigtų, o konkurencija tarp vaistų tiekėjų mažėtų.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad žmonės vis dar susiduria su bėdomis norėdami patekti pas gydytojus, didelės eilės yra ir norint pasitikrinti modernia įranga. Kai kuriais atvejais, anot Prezidentūros, eilės kuriamos dirbtinai.

Ministras teigė, kad prezidentės iškeltos problemos žinomos ir sprendžiamos.

„Eilių dinamika yra pajudėjusi teigiama linkme“, – sakė ministras. Jis žadėjo toliau dirbti valdant pacientų srautus, paprastinant siuntimų pas specialistus gavimo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.