Kairieji nutarė pasigalynėti su prezidente. Kuo tai baigsis?

Socialdemokratai nutarė baigti pataikauti prezidentei Daliai Grybauskaitei, nes tai kenkia jų reitingams. Tokią išvadą po pralaimėtų Europos Parlamento rinkimų padarė kai kurie kairieji. Besikeičiančią pagrindinės valdančiosios partijos poziciją prezidentės atžvilgiu rodo ir kairiųjų delsimas pakeisti šalies vadovei neįtinkančius viceministrus.

Dalis socialdemokratų nori, kad premjeras A.Butkevičius dažniau atsikirstų D.Grybauskaitei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalis socialdemokratų nori, kad premjeras A.Butkevičius dažniau atsikirstų D.Grybauskaitei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 17, 2014, 7:33 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:20 PM

D.Grybauskaitės ir jos šioje Vyriausybėje remiamų socialdemokratų santykiai artimiausiu metu gali atšalti. Portalo lrytas.lt žiniomis, partijoje vis garsiau kalbama, kad ministrų kabinetas ir valdančioji dauguma neturėtų taip lengvai nusileisti šalies vadovės norams.

Socialdemokratų partijos pralaimėjimą neseniai pasibaigusiuose Europos Parlamento rinkimuose, dalis kairiųjų įvertino kaip pataikavimo D.Grybauskaitei rezultatą. Todėl dabar ne tik buvęs partijos pirmininkas Aloyzas Sakalas ir kai kurie kiti aukštas pareigas partijoje užimantys bičiuliai ragina partijos pirmininką A.Butkevičių bendraujant su Prezidentūra tapti karingesniu.  

Galbūt būtent dėl to premjeras A.Butkevičius jau neskuba pildyti šalies vadovės noro atsikratyti į jos sudarytą juodąjį sąrašą patekusių viceministrų. Ministras pirmininkas atsargiai kalba, kad kai kurie ministrų pavaduotojai keisis, tačiau neaišku kiek jų bus ir kada tai įvyks. 

Premjeras reikalauja įrodymų, kad prezidentės įvardinti viceministrai yra susitepę. Tuo tarpu Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė prezidentės elgesį vadina šantažu.

Kuo gali baigtis valdančiųjų partijų ir prezidentės nesutarimai?

Prezidentė turi teisę

Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, politologas Antanas Kulakauskas sako, kad šiuo metu geresnėje situacijoje yra prezidentė: ji neseniai didele persvara laimėjo šalies vadovo rinkimus, jaučia visuomenės paramą prieš partijas, kuriomis žmonės nelinkę pasitikėti.

Tiesa, jei partijos sugebės įrodyti, kad į juodąjį sąrašą patekę viceministrai nėra susitepę, gali nukentėti ir D.Grybauskaitės reitingai.

Politologas įsitikinęs, kad gavusi tautos mandatą prezidentė, kuri jaučiasi atsakinga už šalį, gali reikalauti pakeisti kai kuriuos viceministrus, nors pagal įstatymus ji skiria tik ministrus. Pasak A.Kulalausko, prezidentės nepasitikėjimas gali apimti kur kas platesnę savoką nei bausmė už konkretaus įstatymo pažeidimą, korupciją ar panašiai.

„Aš nesakiau, kad jos reikalavimai pagrįsti, nežinau, ar ji turi įrodymų, ar piktnaudžiauja tuo ar ne, bet, kad tokią teisę (reikalauti pakeisti viceministrus – red.)ji turi aš neabejoju. Ji juk pagal Konstituciją yra prisiėmusi įsipareigojimą Lietuvos žmonėms, todėl negali būti pasyvus stebėtojas. Ji šia teise ir naudojasi“, - kalbėjo politologas.

Jis visgi nemano, kad tarp Vyriausybės ir Prezidentūros dėl viceministrų gali prasidėti atviras karas. Žinant ankstesnę patirtį reikia manyti, kad bus rastas kompromisas ir dalis vicemninistrų bus pakeista.

D.Grybauskaitę gali izoliuoti

Tuo tarpu Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Kęstutis Girnius mano, kad dabartinėje situacijoje geresnėje padėtyje yra Vyriausybė, nes prezidentė pagal įstatymus negali nurodinėti, kokius viceministrus turi pasirinkti ministrai.

Politologas mano, kad prezidentė už tai nekeršys ministrams ir leis jiems toliau dirbti. Esą D.Grybauskaitė esant skaitlingai valdančiajai daugumai negali su ja nuolat atvirai kariauti, nes Seimo dauguma gali dirbti savarankiškai, atmetinėti prezidentės vetuotus įstatymus, ignoruoti prezidentę.  

„Prisiminkime kas buvo, kai esant prezidentui Algirdui Brazauskui rinkimus įtikinamai laimėjo konservatoriai. Dalis jų ministrų ignoravo tuometinį prezidentą. Aš nemanau, kad D.Grybauskaitė to norėtų, jei ji per ateinančius kelis metus nori kažką rimto nuveikti ir pasiekti. Ji nenorės pasiskandinti smulkiuose ginčuose“, - sakė politologas.

„Tai yra standartinis prezidentės ėjimas, ji pagrasina ir tikisi, kad dauguma ministrų jai nusileis, kad kita pusė bijos konfrontacijas. Bet jei ji per daug užkels kartelę, o ministrai bus supykdyti, gali būti, kad jai pačiai teks nusileisti. Arba ant jos kris atsakomybė už Vyriausybės darbo žlugdymą. Jai kol kas sekasi, nes iki šiol su jos nuomone buvo greitai sutinkama“, - teigė K.Grinius.

Politologas priminė, kad istorijoje jau buvo atvejų, kai prezidentė reikalaudama atleisti kai kuriuos pareigūnus pralaimėjo. Taip buvo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovų atleidimo skandalo metu, kai dauguma žmonių palaikė ne prezidentę, o Vitalijų Gailių.

„Gali būti, kad šita nesantaika su Vyriausybe taip pat atsigręš prieš prezidentę, kuri neturi geros viešųjų ryšių komandos“, - priminė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.