Pedagogai kol kas neplanuoja streikuoti

Lietuvos švietimo profesinės

Profsąjungų vadovai sakė manantys, kad protestai yra vienintelis būdas pedagogams išsikovoti geresnę padėtį.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Profsąjungų vadovai sakė manantys, kad protestai yra vienintelis būdas pedagogams išsikovoti geresnę padėtį.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:50 PM

„Mes negalime komentuoti neatsakingų pasisakymų, mūsų organizacijos, kurios organizuoja šitą renginį, kurios yra pasirašiusios susitarimą su Švietimo ir mokslo ministerija, neplanuoja kol kas konkrečių veiksmų, tuo labiau datų. Mes manome, kad vis dėto užteks išminties Vyriausybei visai in corpore pradėti derybas“, - per spaudos konferenciją trečiadienį sakė A.Jurgelevičius.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį rašo, kad jei nebus įsiklausyta į reikalavimus dėl švietimo finansavimo didinimo ir mokinių klasėse skaičiaus mažinimo, profsąjungos grasina rudenį surengti neterminuotus streikus. Planuojama spalio pradžioje surengti įspėjamąjį streiką, o lapkritį - ilgalaikius neterminuotus streikus.

„Mes tikrai neatmetame galimybės, jeigu nebus reikiamo dėmesio kreipiama į mūsų reikalavimus, jeigu nebus galimybės susitarti, be abejo, mes privalėsime eiti toliau. Kitaip iš tikrųjų mes būsime nesuprasti mūsų narių. Bet dabartiniu metu, kad mes pareiškėme, jog skelbsime neterminuotą streiką, tai iš tikrųjų neatitinka tikrovės“, - per spaudos konferenciją teigė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Profsąjungų vadovai sakė manantys, kad protestai yra vienintelis būdas pedagogams išsikovoti geresnę padėtį.

„Rūpinamasi viskuo: krašto apsauga ir socialine apsauga, atlyginimais valstybės tarnautojų, teisėjų atlyginimais, pensijomis, bet švietimo darbuotojų reikalai apeinami. Dar daugiau - giriamasi, kad reikia džiaugtis, jog iš jūsų neatima trupinių, kas lieka nuo jūsų stalo. Todėl mokytojai, supratę, kad šiandieninėj Lietuvoj, esant šiandieninei Vyriausybei, nieko negalima pasiekti be jėgos, vienokios ar kitokios, ryžosi pagaliau susirinkti į mitingą“, - aiškino A.Jurgelevičius.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis aiškino, kad jo vadovaujama ministerija viena negali išspręsti mokytojų problemų.

„Dialogas vyksta, mes tikrai keičiamės nuomonėmis, bet labai dažnai ne mūsų vien ministerijos galioje yra kažką padaryti“, - sakė ministras, pažymėjęs, kad Vyriausybė visgi kreipia dėmesį į švietimo finansavimą ir jo problemas, bet gal ne tiek, kiek norėtų pedagogai.

„Aišku, kad mes kompleksiškai viso švietimo problemų neišspręsime nedalyvaujant Finansų, Socialinės reikalų (Socialinės apsaugos ir darbo) ministerijai, Ūkio ministerijai ir panašioms struktūroms“, - svarstė D.Pavalkis.

Trečiadienį per mitingą prie Vyriausybės pedagogai reikalaus, kad didėtų švietimui skiriama bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis ir 2020 metais būtų pasiektas tarptautinių organizacijų rekomenduojamas 6 proc. dydis. Mokytojai taip pat siekia, kad Vyriausybė kartu su profesinėmis sąjungomis parengtų ilgalaikę pedagogų atlyginimų kėlimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 metų. Be to, mokytojai nori, kad būtų garantuotos saugios sąlygos švietimo įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.