Menu, kaip ir moterimi, geriausia mėgautis tamsoje

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 21, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:22 PM

Surasime ir panašumų - Joninės ir Kultūros naktis švenčiamos sutemus. Abi šventės trumpiausiomis naktimis birželį ir dar viena po kitos.

Per Jonines maukiamas alus ir šokinėjama per laužą. Pramogų netrūksta ir per Kultūros naktį.

Bet apie Jonines vilnietis galėtų pasikalbėti nebent su rygiečiu, kuris, jeigu neišvažiuoja iš miesto, tądien eina į Lapkričio 11-osios krantinę, kūrena laužus ant grindinio, šoka aplink juos, dainuoja liaudies dainas ir, be abejo, geria alų.

Joninės geriausiu atveju žinomos vos kelių šimtų kilometrų spinduliu aplink Vilnių.

Apie Kultūros naktį žinoma Prancūzijoje, Belgijoje ar Kanadoje. Mat pernai Kultūros naktis priimta į „Nuit Blanche“ („Baltųjų naktų“) tinklą, kuriam priklauso geriausi visame pasaulyje rengiami kultūros nakties festivaliai. Tai tarptautinis Kultūros nakties pripažinimas.

Aišku, labai girtis nereikėtų, juk Paryžiuje pirmosios „Baltosios naktys“ surengtos tik prieš dvylika metų. Bet Vilniui Kultūros naktis išskirtinė bent jau tuo, kad tą naktį mieste nemiega per 100 tūkst. žmonių.

„Baltosios naktys“ ėmė sparčiai plisti po pasaulį, iš pradžių Europos sostinėse, vėliau ir didžiuosiuose pasaulio miestuose.

2003-iaisiais Romoje surengta pirmoji „Notte Bianca“, po metų „Baltosios naktys“ pasiekė Monrealį ir Briuselį, po dvejų - Tel Avivą ir Gazą. Dabar „Baltosios naktys“ jau ne tik Košicėje ir Skopjėje, bet ir Belo Orizontėje, Buenos Airėse, Kiote, Singapūre, Melburne, Bogotoje.

Beje, Monrealis „Baltosioms naktims“ pasirinko žiemą, kai spaudžia 25 laipsnių šaltis. Vilnius taip pat nesunkiai galėtų būti tarp ekstremalų - juk į Kaziuko mugę pirmosiomis dažnai žvarbaus pavasario dienomis plūsta tūkstančiai lankytojų.

Nešokiruoja, bet išmuša iš pusiausvyros. Taip apie pasaulyje pasklidusias „Baltąsias naktis“ sako jų rengėjai.

Žinoma, aštuntą kartą vilniečių surengtą Kultūros naktį rastume dėl ko pakritikuoti. Tie patys atlikėjai, renginiai, tos pačios instaliacijos, tradiciniai projektai.

Šiemet - Teatro metai, tad daug dėmesio buvo skiriama teatrams: be įvairių spektaklių ir performansų, buvo galima išvysti keliaujančio teatro pasirodymą bei projektą „Kosmosas +“.

Rinktis buvo iš ko - pusė tūkstančio menininkų pristatė net 150 projektų. Pernai Vilnius Kultūros naktį šventė vėliau - liepą. O šiemet kultūringų naktų vilniečiams - kas mėnesį. Juk gegužę nemiegoti vertė Muziejų naktis.

Sutaikyti miesto žmones su naktimi ir menu. Toks yra po pasaulį išplitusių „Baltųjų naktų“ tikslas.

Anot Kultūros nakties rengėjų, menu, muzika ir kultūra geriausia mėgautis tamsoje. Juk prieš filmą kino teatre užgęsta visos šviesos, prieš spektaklį teatre išjungiamos visos lempos, aptemsta ir koncertų salės prieš orkestro ar grupės pasirodymą. Tik tamsa leidžia pasinerti į kultūrą, išlaisvinti savo fantaziją ir mėgautis aplink vykstančiais procesais. Įjunk šviesą, ir magija dings.

Ar tuo gali pasigirti Joninės? Peržvelgus po tos trumpiausios metų nakties nusikaltimų suvestines galima sakyti, kad ne.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.