Visagalių tėvų pavyzdys užburia ir jų sūnus

Pinigų netrūksta nei alkoholiui, nei automobiliams, tačiau į darbą eiti nereikia. Teisėsaugos pareigūnams gerai žinomų asmenų sūnūs visiška laisve mėgaujasi tol, kol patys neatsiduria teisme.

Kauno nusikaltėlių šulas H.Daktaras (nuotr. kairėje) nuteistas kalėti iki gyvos galvos, o jo sūnui Enrikui irgi teko paragauti kalėjimo duonos.<br>T.Bauro nuotr.
Kauno nusikaltėlių šulas H.Daktaras (nuotr. kairėje) nuteistas kalėti iki gyvos galvos, o jo sūnui Enrikui irgi teko paragauti kalėjimo duonos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas")

2014-06-22 10:21, atnaujinta 2018-02-12 14:56

„Nenoriu, kad sūnus pasektų mano pėdomis“, – teismuose dažnai kartoja švelnesnės bausmės prašantys nusikaltėliai. Bet patys savo elgesiu vaikams parodo, kad kelią per gyvenimą reikia skintis jėga ir klasta.

Pamiršo net kur dirba

Tėvas surado darbą, tėvas ištrauks ir iš policijos. Aferų meistru vadinamo 47 metų Sergejaus Rachinšteino sūnui 23 metų Erikui Rachinšteinui dėl nieko nereikia sukti galvos.

Sulaikytas policijos, jis nerado automobilio dokumentų, o atvykęs į teismą pamiršo, kaip vadinasi jo tėvo įkurta bendrovė, kurioje jis dirba vadybininku.

Nors dėl naktiniuose klubuose siautėjančio E.Rachinšteino policija buvo kviečiama jau ne kartą, teisme jam teko aiškintis pirmąkart.

Nemalonumai – Klaipėdoje

Šešėlinio milijonieriaus sūnui protokolą surašė ne Vilniaus, o Klaipėdos policininkai.

Klaipėdos policija nurodė, jog vėlų kovo 22-osios vakarą Naujojo Sodo gatvėje neblaivus E.Rachinšteinas vairavo automobilį „Mercedes-Benz“.

Pareigūnai jam nustatė vidutinį girtumą – 1,86 promilės alkoholio.

Jaunuolis teigė automobilio tąnakt nevairavęs.

Jis tikino, kad į naktinį klubą „Dr.Who“ keturis draugus atvežė kitos S.Rachinšteino bendrovės „Nekilnojamojo turto valdymas“ vairuotojas Airidas Giža.

E.Rachinšteinas įsitikinęs, jog pareigūnai buvo iškviesti po jo konflikto su naktinio klubo apsaugos darbuotojais.

Milijonieriaus sūnus teisme pasakojo, kad likus savaitei iki šio įvykio klube „Dr.Who“ jis buvo įsivėlęs į konfliktą.

Triukšmadario neįsileido

„Kai prie durų pamačiau tą patį apsaugininką, supratau, kad jis mane prisimena ir į klubą tikrai neįleis.

Tarp mūsų vėl kilo ginčas“, – savo karšto būdo neslėpė šešėlinio milijonieriaus sūnus.

Jis neneigė, jog į uostamiesčio naktinį klubą vėl bandė patekti neblaivus: „Nematau čia nieko bloga. Mašiną vairavo kitas žmogus, todėl nesuku dėl to galvos.“

Kad E.Rachinšteinas dėl nieko nesuka galvos, gerai žino jo draugai. Iš milijonieriaus sūnaus jie nekart yra girdėję: „Ką noriu, tą darau. Vis tiek mane tėvas „išvartys“.“

Kai byla dėl vairavimo išgėrus pateko į Vilniaus miesto apylinkės teismą, tėvas jam ištiesė pagalbos ranką.

S.Rachinšteino įkurta bendrovė „Nekilnojamojo turto valdymas“ teismui atsiuntė paaiškinimą, jog automobilį „Mercedes-Benz“ tądien vairavo šios bendrovės vairuotojas.

Aistra – brangios mašinos

„Neturiu nieko bendra su šiuo automobiliu“, – teisme aiškino E.Rachinšteinas.

Galbūt dėl to paprašytas policininkų jis nesugebėjo rasti automobilio dokumentų.

O gal dažnai automobilius keičiantis turtuolio sūnus pamiršo, kur laikomi kurios mašinos dokumentai?

Su E.Rachinšteinu bendraujantys jo bendraamžiai pasakojo, jog sportuoti ir pramogauti jis atvyksta vis kitu automobiliu ir tuo puikuojasi.

Tai nesunku pastebėti ir socialiniame tinkle „Facebook“. Jaunuolis mėgsta pozuoti prie brangių automobilių.

Neseniai jis draugams gyrėsi, kad tėvas padovanojo automobilį „Infiniti“.

Teisme paaiškėjo, jog brangiais automobiliais važinėjantis E.Rachinšteinas dažnai nepaiso Kelių eismo taisyklių.

Nors šiuo metu jis neturi galiojančių nuobaudų, už įvairius pažeidimus yra baustas daugiau nei dešimt kartų. Policijos išvardintos jo nuobaudos vos tilpo keturiuose puslapiuose.

Dienas leidžia sporto klube

„Automobiliai, kelionės, klubai ir brangūs drabužiai – visas jo gyvenimas“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo vienas E.Rachinšteino bičiulis.

Skandalingo verslininko sūnus turi ne tik daug pinigų, bet ir laisvo laiko.

„Jo darbas – nuvesti į vaikų darželį mažąjį brolį ir parodyti klientams nuomojamas patalpas“, – pasakojo E.Rachinšteino pažįstamas.

Su E.Rachinšteinu bendraujantis vilnietis pastebėjo, kad pastaraisiais metais vaikinas smarkiai pasikeitė ir savo išvaizda, ir būdu.

Jis daugybę laiko praleidžia sporto klube, todėl per metus iš paaugliško sudėjimo jaunuolio virto raumeningu vyru. Tuomet ėmė kelti grėsmę naktinių klubų lankytojams.

„Išgėręs jis tampa visiškai nevaldomas. Atrodo, kad visai nesuvokia, ką daro. Pradeda mušti net savo kompanijos merginas.

Kol buvo labai lieknas, muštis turbūt bijodavo“, – pasakojo kelių muštynių liudininku tapęs jo pažįstamas.

Pavardės suvestinėje neliko

Vilnietis teigė, jog praėjusio sekmadienio paryčiais E.Rachinšteinas sukėlė muštynes Vilniaus centre esančiame kokteilių bare „Pantera“ ir buvo nuvežtas į policijos komisariatą.

Nežinia, kodėl policija net neužfiksavo, jog E.Rachinšteinas dalyvavo šiose muštynėse. Pareigūnai gavo pranešimą, kad A.Smetonos gatvėje, šalia baro „Pantera“, mušasi 6–10 vaikinų.

Suvestinėje nurodyta, jog lengvai apgirtę 23 metų T.V., 22 metų A.B. ir blaivus devyniolikametis A.L. buvo pristatyti į 3-iąjį policijos komisariatą.

Po apklausos policijos komisariate A.L. dėl galvos traumos kreipėsi į medikus.

Tačiau vėliau jaunuoliai vienas kitam jokių pretenzijų neturėjo, todėl ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

Aiškintis dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų į teismą atvykęs E.Rachinšteinas žurnalistams sakė klube „Pantera“ su niekuo nesimušęs.

Vaikinas teigė buvęs apkalbėtas jo nemėgstančių žmonių.

Pasijuto garbingu vyru

Panašiai viskas baigėsi ir praėjusių metų rugsėjį, kai į Vilniaus restoraną „Basilico“ atvykęs E.Rachinšteinas sužalojo kitą jo lankytoją T.K. Jis į ligoninę pateko dėl prakirstos galvos ir nosies kaulų lūžių.

Policija užfiksavo medikų pranešimą, bet nukentėjusiojo taip ir nesulaukė. Kalbama, jog sužalotam vilniečiui už sūnaus išpuolį sumokėjo jo tėvas.

Prieš šį įvykį E.Rachinšteino kumščių tvirtumą pajuto grožio konkurso „Mis Lietuva“ dalyvė Elita Citovičiūtė. Titulą „Mis publika“ iškovojusiai merginai ligoninėje teko siūti antakį.

„Jaučiuosi blogai. Patyriau fizinę ir psichologinę traumas. Dažnai suskausta galvą, o pats smurtautojas net nesugebėjo atsiprašyti. Be to, po įvykio jis reagavo gana keistai.

Kai atsisukau su praskelta galva, jis pradėjo keiktis ir rėkti“, – tada „Lietuvos rytui“ pasakojo E.Citovičiūtė.

Tuomet savo versiją pateikė ir E.Rachinšteinas: „Skamba kiek žiaurokai, tačiau ji man yra niekas. Manau, kiekvienas save gerbiantis vyras būtų taip pasielgęs. Kas ji tokia, kad galėtų elgtis kaip visiškai neišauklėta, nieko negerbianti pana?

Gal tik kiek per stipriai išėjo pamokyti. Bet yra kaip yra.“

Vaikinas tąkart aiškino, kad gražuolė supyko nesupratusi jo humoro.

Primušė klubo vadovą

„Nelyginkite manęs su tėvu, aš daugiau nesėsiu“, – pažįstamiems dažnai sakydavo Kauno nusikaltėlių šulo 57 metų Henriko Daktaro sūnus 32 metų Enrikas Daktaras.

Bet gegužės pradžioje Vilniaus policijos pareigūnai vėl prisiminė jo pavardę.

Jis taip pat šėlo sostinės naktiniame klube. Įtariama, jog Kauno nusikaltėlių šulo sūnus gegužės mėnesį sumušė klubo „Absento fėjos“ administratorių.

Liudytojų teigimu, paryčiais, apie 5 valandą, gerokai įkaušęs E.Daktaras ėmė kabinėtis prie klubo lankytojų.

Administratorius Andrius Butrimas nutarė nuraminti H.Daktaro sūnų ir išprašyti iš vilniečių pamėgtos užeigos.

Neblaiviam kauniečiui tai nepatiko, todėl jis kibo į atlapus klubo darbuotojui ir jį stipriai primušė. Vyras buvo nugabentas į ligoninę, o vėliau kreipėsi į policiją.

Žiniasklaidai pranešus šią naujieną, į savo vyro H.Daktaro teismą atvykusi Enriko motina Ramutė Daktarienė buvo įsitikinusi, jog įvyko nesusipratimas. Ji abejojo, ar sūnus lankėsi Vilniuje ir leido laiką naktiniame klube.

Pagailo nėščios žmonos

E.Daktaras pastaraisiais metais vengė viešumos. 2006 metų lapkritį jis buvo išleistas iš Vilniaus pataisos namų ir užsiėmė verslu.

E.Daktaras buvo nuteistas už narkotikų platinimą.

Pareigūnai jį sulaikė 2003 metų balandį. Pareigūnai išsiaiškino, jog jis su bendrininkais į JAV gabeno didelį kiekį ekstazio tablečių ir 10 tūkstančių padirbtų JAV dolerių.

Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo keli bičiuliai, tarp jų ir H.Daktaro jaunystės laikų draugo Viktoro Česonio-Sonios sūnus Mindaugas ir netikras E.Daktaro dėdė Rimantas Daktaras.

E.Daktaras buvo pripažintas nusikaltimų organizatoriumi ir nuteistas šešerių metų laisvės atėmimo bausme.

Į laisvę Henytės sūnus buvo išleistas už grotų praleidęs pusketvirtų metų.

Pirma laiko jį išleidusiam Vilniaus apygardos teismui pagailo kūdikio besilaukiančios jo žmonos Indrės Kristinavičiūtės. Kauno nusikaltėlių lyderio sūnus su ja susituokė jau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui dėl narkotikų ir pinigų kontrabandos.

Pora kartu gyveno mažiau nei šešerius metus ir išsiskyrė 2012 metais.

Politiko karjera žlugo

Iš pataisos namų išėjęs E.Daktaras nusprendė tęsti mokslus ir tapti architektu. Jis vėl tęsė studijas Kauno technologijos universitete (KTU), iš kurio sąrašų buvo išbrauktas, kai atsidūrė nelaisvėje.

Prieš suėmimą E.Daktaras nebuvo išlaikęs trijų egzaminų, nors jo šeimos nariai žurnalistams mėgdavo pasakoti, kad jis – puikus studentas: domisi istorija, žavisi prancūzų karvedžiu Napoleonu ir yra tvirtai pasiryžęs siekti politiko karjeros.

Tačiau vos prasidėjusią E.Daktaro politiko karjerą sužlugdė narkotikų prekeivio etiketė. 2002 metais jis tapo Vytauto Šustausko vadovaujamos partijos Lietuvos laisvės lygos nariu ir per savivaldybių rinkimus buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą. Tačiau po metų jau buvo suimtas.

Tėvui veždavo cepelinus

Teisiamųjų suolą išbandęs E.Daktaras neatvažiuoja į Vilniaus teismus susitikti su iki gyvos galvos nuteistu tėvu H.Daktaru. Visuose teismo posėdžiuose lankosi tik H.Daktaro žmona Ramutė ir jo motina Jadvyga Daktarienė.

Sūnus tėvą stropiai lankydavo tuomet, kai nuo teisėsaugos jis slapstėsi Bulgarijoje. Prisikrovęs automobilį lietuviškų skilandžių, šaldytų cepelinų ir kitų gėrybių E.Daktaras pas tėvą keliaudavo vienas.

Kurį laiką slapta tėvą lankęs E.Daktaras prarado budrumą, o jį sekantys pareigūnai surado kelius pas išvaizdą ir pavardę pakeitusį Kauno Daktarų vadeivą.

Mokė šaudyti, o ne dirbti

Tėvo pėdomis visiškai pasekė ir prieš dvidešimtmetį pagarsėjusio samdomo žudiko Sauliaus Skėrio sūnus 33 metų Audrius Skėris. Už žmogžudystes, plėšimus ir kitus sunkius nusikaltimus sausio mėnesį A.Skėriui skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Tas pat grėsė ir S.Skėriui, tačiau šiaulietis bausmės nesulaukė. 2009 metais, įpusėjus nagrinėti bylą, vyras mirė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Kartu su tėvu pasalas rengdavęs ir aukų tykodavęs A.Skėris prieš keletą metų teisme prisiminė, kad sulaukusį 16 ar 17 metų tėvas pradėjo jį mokyti šaudyti.

Jis teigė tuomet dar nesupratęs, kuo užsiima tėvas. „Jis kažkur važiuodavo, kažką pardavinėdavo“, – pasakojo jau mirusio bandito sūnus. Šaudyti anksčiau nei dirbti išmokęs jaunuolis jau tuomet suprato, kad ieškoti darbo nėra prasmės. „Mano tėvas taip pat niekada nedirbo“, – kalbėjo jis teisme.

Su vyresniais bendrininkais teisiamųjų suole atsidūręs A.Skėris prisiminė, kad kitus teisiamuosius jis pažinojo tik kaip tėvo draugus.

Svarbu ir genai, ir aplinka

Andrius Kaluginas

Psichologas

„Yra dvi teorijos, kurios aiškina, kodėl nusikaltėlių vaikai pasuka tuo pačiu keliu kaip ir jų tėvai.

Mokslininkai aiškina, kad tai lemia genai. Aš asmeniškai tuo nelabai tikiu, tačiau tokia teorija egzistuoja.

Kita – socialinė teorija. Nusikaltėlių pasaulio atstovai gyvena labai specifinėje aplinkoje. Į tą pačią socialinę aplinką patenka ir jų vaikai.

Jei teigsime, kad socialinė aplinka turi didžiulę įtaką žmogaus raidai, tai viską ir paaiškina. Vaikai, kurie auga tokioje aplinkoje, dažnai pasuka tuo pačiu keliu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.