Joninių laužus kauniečiai krauna ir iš senų padangų

Aplinkosaugininkai nerimauja dėl kauniečių pomėgio kurti Joninių laužus iš padangų ir kūrenti ugnį tam neskirtose vietose. Legalių laužaviečių mieste nėra, o baudos pažeidėjų negąsdina, rašo „Lietuvos rytas“.

Laužus mieste leidžiama kurti tik švenčių metu, pavyzdžiui, per Jonines. Tačiau reikia laikytis priešgaisrinių reikalavimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laužus mieste leidžiama kurti tik švenčių metu, pavyzdžiui, per Jonines. Tačiau reikia laikytis priešgaisrinių reikalavimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-06-23 20:46, atnaujinta 2018-02-12 13:54

Kaune nėra nė vienos oficialios laužavietės. Kauniečiai, norintys išsikepti maisto ant laužo ar tiesiog pasimėgauti ugnimi po atviru dangumi, vietos tam turi ieškoti užmiestyje.

Legalių laužaviečių yra įkurta įvairiose pakaunės vietose. Tačiau žmonės ir užmiestyje taisyklių dažnai nesilaiko.

Ypač nerimaudami aplinkos apsaugos ir viešosios tvarkos palaikytojai laukia Joninių. Kauniečiai mėgsta krauti didelius nelegalius laužus iš padangų.

Su tokiais pažeidėjais bandoma kovoti reidais ir skiriamomis baudomis.

Kurti laužų – į užmiestį

Kauno viešosiose erdvėse kūrenti laužus draudžia miesto tvarkymo ir švaros taisyklės, nes deginti atvirą ugnį mieste paprasčiausiai pavojinga.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė sakė, kad laužus mieste leidžiama kurti tik ypatingų švenčių metu, pavyzdžiui, per Jonines.

Šventės rengėjai tokiu atveju įsipareigoja laikytis priešgaisrinių reikalavimų.

Kauniečiai, norintys pasilepinti kepsniais ant laužo, tai gali daryti užmiestyje.

Kauno marių regioniniame parke veikia Duobakalnio stovyklavietė, įkurta netoli Viršužiglio kaimo.

Taip pat yra 7 poilsiavietės greta Vaišvydavos, Samylų, Laumėnų, Girionių, Grabuciškių ir Rumšiškių. Visose jose įrengtos legalios laužavietės.

Atokiau nuo Kauno esančiuose miškuose Kauno miškų urėdija taip pat yra įrengusi atokvėpio vietas.

Kai kuriose jų yra ne tik suolai, stalai, pavėsinės, bet ir laužavietės. Tokių galima rasti netoli Sitkūnų, Kulautuvos, Karmėlavos.

Buriasi šile ir prie karjero

Tačiau kauniečiai ir mieste, ir užmiestyje mėgsta kurti nelegalius laužus.

R.Savickienė sakė, kad savavališkai kūrenti laužus miesto teritorijoje kauniečiai dažniausiai bando Panemunės šile, prie Kauno marių ir Lampėdžių karjero. Praėjusią savaitę aplinkosaugininkai drauge su Lampėdžių bendruomenės centro nariais surengė reidą ir ieškojo nelegalių laužų liekanų.

Centro vadovė Edita Gudišauskienė sakė, kad tokių rado. Moteris pasakojo, kad laužaviečių aplink karjerą esančiame miške atsiranda nuolat.

2011 metais karjero pakrantėje kelios šeimos net buvo įsirengusios nelegalią poilsiavietę. Joje kelias naktis nakvojo palapinėse, kūreno laužą.

„Šiais metais kauniečiai prie vandens telkinio tik vakaroja, tačiau laužus kaip ir anksčiau bando kurti.

Lampėdžiai patenka į Nemuno ir Nevėžio santakos regioninio parko teritoriją.

Todėl savavališkos laužavietės niokoja gamtą“, – teigė E.Gudišauskienė.

Nusižengėlių nesuskaičiuoja

Kauno marių regioninio parko inspektorius Silvijus Klenauskas taip pat tikino, kad norinčiųjų užsikurti laužus tam neskirtose vietose užmiestyje gausu.

Kiek pažeidėjų įspėjo dėl nelegalių laužų ir kitos žalos gamtai, specialistas jau suskaičiuoti nepajėgė. Taip pat surašyti 8 protokolai ir skirtos piniginės baudos.

„Žmonės teisinasi, kad nežino apie draudimus, arba sako, jog rado seną laužavietę ir nusprendė, kad ji legali.

Nežinojimas nuo bausmės neatleidžia“, – perspėjo inspektorius.

Per šventes rūksta padangos

Tiek mieste, tiek rajone dirbantys aplinkosaugininkai tikino, kad nelegalios laužavietės mieste ypač dygsta artėjant Joninėms.

„Jei šeima išsikepa mėsos ten, kur negalima, negerai. Bet kur kas blogiau, kai rengiantis šventėms kauniečiai savavališkai krauna Joninių laužus.

Paprastai kūrenamos padangos. Tai kur kas pavojingiau“, – tvirtino R.Savickienė.

Todėl šiemet pareigūnai, aplinkosaugininkai su bendruomenių atstovais tikrins, kur sukrautos nelegalios laužavietės, ir jas naikins.

Per 3 mėnesius – per 30 reidų

Danas Bortkevičius

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas

„Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai nuo balandžio pradžios iki birželio vidurio surengė 32 reidus, kurių metu buvo gaudomi nelegalių laužų kūrentojai. Buvo surašyti 7 protokolai.

Mažiausiai pažeidimų rasta miesto centre.

Baudos už nelegalias laužavietes prasideda nuo 10 litų. Jei nusižengiama pakartotinai, bauda gali siekti 2 tūkstančius litų. Laužo kūrenimas nelegalioje laužavietėje miške užtraukia administracinę atsakomybę – įspėjimą arba 25–50 litų baudą.

Jei tai daroma saugomose teritorijose, skiriamas įspėjimas arba 50–100 litų bauda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.