Kaip savaitgalį nepaklysti remontuojamų Kauno gatvių labirinte?

Miesto tautosaka tapusių duobių Kaune turėtų žymiai sumažėti, miestas jau kratosi prastos šlovės. Iš pagrindų tvarkoma, platinama K.Petrausko gatvė, verda darbai Savanorių įkalnėje, lyginamos avarinės duobės Partizanų gatvėje, šiais metais numatyta iš esmės atnaujinti magistralinę Jonavos gatvę.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-06-27 14:24, atnaujinta 2018-02-12 10:57

Kauniečiai jau priprato prie eismo pokyčių, mintinai žino apylankas ir apvažiavimus. Tačiau šį šeštadienį Kaunas laukia didžiulio svečių antplūdžio – prasidės Dainų šventė. Kaip sklandžiai atvykti iki Dainų slėnio Ąžuolyne prieigų? Seniai žinomi maršrutai ir net navigacija nepadės: gatvių remontas pakeitė Kauno eismo trasas.

Šį šeštadienį Kaune vyksiančioje Dainų šventėje pasirodys apie 2 tūkst. 770 dalyvių, kurie sudarys 80 chorų, atvykusių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių. Šventėje taip pat pasirodys 14 šokėjų kolektyvų.

Kaunas laukia svečių

Reikia tikėtis, jog atvažiuos ir nemažai žiūrovų iš įvairių šalies vietų. Taigi Kaunas sulauks gerokai daugiau svečių, nei eilinių savaitgalių dienomis.

Pagrindiniai renginiai vyks Žaliakalnio širdyje – Dainų slėnyje. Tad atvykstančiųjų laukia užduotys patekti arba į slėnio prieigas iš Tunelio gatvės pusės, arba atsidurti prie Kauno Halės, iš čia iki Dainių slėnio – keliolika žingsnių.

Viskas būtų paprasta šiais elektroninės navigacijos laikais, tačiau ji šiomis dienomis mažai padės, nes įprastam maršrutui iki Žaliakalnio, Ąžuolyno prieigų kelią užkirto K.Petrausko gatvės ir Savanorių prospekto įkalnės remontas. Jis tęsis iki rudens.

Tad Kauną šiek tiek pažįstantiems, bet dažnai čia nesilankantiems paprasčiausią maršrutą – iš Savanorių prospektą ties „Hyper Maximos“ malūnu sukti į kairę, jei važiuojate iš Vilniaus pusės, ir jūs jau K.Petrausko gatvėje, kiek pavažiavus į priekį – Halė, Ąžuolynas.

Atvykstantieji iš Vakarų į Žalaiaknį mėgdavo patekti pervažiave Varnių tiltą ir ties Kauno klinikomis pasukę į dešinę, privažiuodavo K.Petrausko gatvę.

Šiuo metu jos atkarpa nuo Aukštaičių gatvės iki sankryžos su Vydūno alėja uždaryta.

Todėl miesto svečiams, atvykstantiems tiek iš Rytų (Vilniaus, Jonavos pusės), tiek iš Vakarų (Klaipėdos pusės), portalas lrytas.lt, pasikalbėjęs su Kauno miesto savivaldybės Transporto skyriaus darbuotojais ir ilgamečiais miesto taksistais, siūlo alternatyvius maršrutus.

Iš Vilniaus - į Ateities plentą

Atvažiavus į Kauną iš Vilniaus į Dainų slėnį iš Tunelio gatvės pusės ar prie Halės galima patekti gana paprastai. Važiujate Savanorių prospektu iki sankryžos su K.Petrausko gatve, sukate į ją. Atkarpa nuo Savanorių pospekto iki Radvilėnų gatvės jau sutvarkyta. Tik laiku pasukite į kairę, į Radvilėnų gatvę.

Privažiavus A.Baranausko – Vydūno alėjos sankryžą, yra du keliai: galiet važiuoti tiesiai, vingiuota Radvilėnų kelio atkarpa iki pat vietos, taigi Dainų slėnio ties Tunelio gatve.

Ir čia jau, jeigu pasiseks, ieškokite vietos pastatyti automobilį.

Jeigu norite patekti prie Halės, sukite į dešinę, į Vydūno alėją ir privažiavę sankryžą – į karę, Halė jau čia pat. Tik reikia turėti omenyje, kad dėl remontų Vydūno alėjoje atskiru laiku eismas būna labai aktyvus, važiuoja daug automobilių, pereiti gatvę ne pėsčiųjų perėjose taikosi studentai (čia stovi bendrabučiai) ir po Ąžuolyną pasilakstę sportininkai.

Bet kuriuo atveju, tiek važiuodami Vydūno alėja, tiek Radvilėnų plento gatve nereikės saugotis duobių – jų čia nebėra.

Daugiau kaip 20 metų Kauno gatvėmis važinėjantis Vytautas Šidlauskas sakė, kad jis tokios trasos, važiuodamas iš Vilniaus nesirinktų. Būtent todėl, kad tektų pervažiuoti beveik visą Savanorių prospektą, o šioje pagrindinėje Kauno transporto arterijoje galimos spūstys.

„Atvykus iš Vilniaus nėra reikalo važiuoti Savanorių prospektu. Tiesiog sukite į Ateities plento gatve, ties Urmo bazėmis žiedu pasukite Pramonės prospektu, pravažiavę VI forto žeidą (kur stivėjo tankas, dabar – daug kryžių) traukite K.Baršausko gatve iki pat Dainų slėnio“, - patarė taksistas.

Patarimai atvykusiems iš Vakarų

Kaip aplenkti remontuojamas gatves atvykusiems į Kauną iš Klaipėdos pusės? Žemaičiai pasižymi dideliu patriotiškumu, tad tikimasi, jog tautinės muzikos ir šokių gerbėjų iš Vakarų regiono bus daug.

Paprasčiausias būdas, nuo Klaipėdos pusės artėjant prie Kauno dairytis dešinės, stebėti nuorodas ir pasukti į dešinę, į Jonavos gatvę. Ji baigiasi prie Kauno pilies žeido, juo reikia patekti į važiuojamąją Laisvės alėjos atkarpą, laikytis dešinės ir įsukti į K.Donelaičio gatvę. Svarbu nepasukti į kairę, antraip atsitrenksite į remontuojamos Savanorių prospekto įkalnės užtvarus.

Pravažiavus K.Donelaičio gatvę turėsite pasirinkimą: pasukę į kairę pakilsite Parodos gatve iki Halės, į dešinę – važiuosite Vytauto prospektu iki galo ir suksite į kairę, į Tunelio gatvę. Už keliolikos metrų – Dainų slėnis.

Ši trasa turi vieną trūkumą: galite pataikyti ant „firminių“ Kauno gatvių duobių. Jonavos gatvę numatyta iš esmės tvarkyti, bet darbai dar neprasidėjo.

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo skyriaus organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras patarė rinktis atstumo atžvilgiu tolesnį, bet patogesnį, greičiau įveikiamą kelią, mažiau rizikuojant patekti į transporto spūstis.

„Važiuojant iš Klaipėdos racionalu būtų pasukti į Via Baltica kelią ir važiuoti Marvelės krantine, po to H. ir O.Minkovskių gatve, pervažiavus M.K.Čiurlionio tiltą, pasukti dešinėn, į K.Baršausko gatvę. Dainų slėnis – jau čia pat“, - sakė P.Keras.

Trūksta stovėjimo vietų

Kaunas nėra toks klaidus kaip Vilnius ar Brazilijos San Paulas, beviltiškai pasiklysti čia gali tik labai neatidūs vairuotojai. Atsidurti prie Dainų slėnio ir iš Halės, ir iš Tunelio/K.Baršausko gatvės pusės nėra sudėtinga, žymiai kebliau – kur pasistatyti transporto priemonę.

Stovėjimo aikštelė prie Dainų slėnio – nedidelė ir labai duobėta, sena asflato danga nutrupėjusi. Čia numatytos vietos autobusams, kuriais atvažiuos šventės dalyviai, tad žiūrovams teks statyti automobilius Tunelio/K.Baršausko gatvių pakraščiuose.

Transporto ir eismo skyriaus organizavimo skyriaus vedėjas P.Keras pripažino, jog keblumų, kur pastatyti automobilius, gali iškilti. Vargu ar pavyks visiems norintiems sugrūsti savo automobilius į nedidelę aikštelę prie Halės, nes, be Dainų šventės, čia numatomas kitas masinis renginys.

„Protingiausia būtų pastatyti automobilius erdvioje stovėjimo aikštelėje K.Baršausko gatvėje prie prekybos centro ir iki Dainų slėnio atvažiuoti viešuoju transportu, juk tik dvi stoteles tereikia pavažiuoti“, - patarė P.Keras.

Tikisi užbaigti anksčiau

Atvykusieji į Kauną turėtų atminti, kad duobėtų gatvių dar yra nemažai, tarkime, Raudondvario plentas vietomis primena karo lauką, tačiau yra ir sutvarkytų, arba šiomis dienomis tvarkomų gatvių, kuriose eismas neužarytas bet iš dalies ribojamas.

Kelininkai darbuojasi Partizanų ir Verkių gatvėse, kur tvarkomos avarinės duobės. Taip pat tęsiami Draugystės gatvės atkarpos kapitalinio remonto darbai. Šioje gatvėje bus paklota nauja asfalto danga, įrengti nauji šaligatviai, sutvarkytos įvažos.

Numatoma, kad per šią vasarą bus iš esmės suremontuotos Jonavos g., Chemijos pr., Keramzito g., Pamario g., Elektrėnų g., Pravieniškių g., M. Jankaus g., Palemono g. ir Biruliškių pl. Taip pat bus tvarkomos Vaišvydavos pl., Piliuonos g., Didžioji g. ir Rūko g.

Svarbiausi darbai, atnaujinti K.Petrausko gatvę ir nutiesti troleibusų liniją buvo numatyta iki spalio 8 dienos, bet miesto valdžia neseniai atsargiai pažadėjo, jog eismas šia gatve gal bus paleistas jau rugsėjo 1-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.