Prezidentės tebespaudžiami valdantieji stena, bet kenčia

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, iki šiol besisvaidžiusi tik užkulisiniais grasinimais valdančiajai koalicijai, pagaliau perėjo ir į atvirą puolimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Antrajai kadencijai perrinktos prezidentės D.Grybauskaitės veide šypseną vis dažniau keičia rūstus žvilgsnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antrajai kadencijai perrinktos prezidentės D.Grybauskaitės veide šypseną vis dažniau keičia rūstus žvilgsnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius

Jul 1, 2014, 8:33 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:41 AM

Vakar prezidentė viešai tėškė ultimatumą: iš naujo tvirtindama Vyriausybės įgaliojimus ji neskirs tų ministrų, kurie neatleis viceministrų, pakliuvusių į paslaptingąjį juodąjį sąrašą.

Be to, šalies vadovė pagrasino pakrikštyti šią valdžią juodžiausiu vardu – kriminaline.

O valdantieji, nors ir sulaukę atviro iššūkio, trypčiojo toliau.

Viešai metė pirštinę

Praėjusią savaitę socialdemokratų lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius saviškiams pranešė, kad prezidentė jam pareiškė nepatvirtinsianti tų ministrų, kurie neatleis esą susitepusių savo viceministrų.

Bet nebuvo aišku, kaip valdantieji reaguos į tokius prezidentės pareiškimus.

D.Grybauskaitė vakar ultimatumą išrėžė ir viešai.

„Ne, netvirtinsiu“, – taip ji atsakė į klausimą, kaip elgsis su nepaklususiais ministrais.

„Tai nėra juodasis sąrašas, tai yra sąrašas, sudarytas pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą.

Mes šį įstatymą, kuris veikia nuo 2013 metų, naudojame pirmą kartą.

Valdančioji dauguma turi galimybę remdamasi juo ir informacija iš STT apsivalyti.

Jei to nebus padaryta, valdančiąją daugumą pavadinsiu kriminaline“, – iš peties rėžė šalies vadovė.

Tokie pareiškimai valdančiosios koalicijos adresu – ne vieninteliai šiomis dienomis.

Interviu žurnalui „IQ“ D.Grybauskaitė pakartojo ir dešiniųjų ne kartą skelbtą mintį, kad Europos Parlamento rinkimai, kuriuos socialdemokratai per plauką pralaimėjo konservatoriams, esą parodė, jog rinkėjai nusisuka nuo dabartinių valdančiųjų partijų: „Pasižiūrėjus į rinkimų rezultatus matyti, jog viskas šiek tiek keičiasi. Medaus laikotarpis šiai koalicijai baigėsi. Rudenį greičiausiai išvysime visai kitą reitingų žemėlapį.“

Anot prezidentės, Vyriausybė niekaip nepradeda dirbti ir net neapsisprendė, „į kurią pusę judės“, prieš rinkimus ji gali griebtis populizmo ir net subyrėti.

Premjeras vengia priešpriešos

– Prezidentė tiesiai nukirto, kad neskirs ministrų, kurie besąlygiškai neatleis slaptajame sąraše esančių viceministrų. Ką apie tai manote ir kas dabar bus? – vakar „Lietuvos rytas“ pasiteiravo A.Butkevičiaus.

– Manau, kad tai tiesiog kiekvieno ministro kompetencijos klausimas. Kiekvienas iš jų spręs, kaip elgtis, ir tiek. Iš naujo skirdami pareigūnus jie juk turės kreiptis į tą pačią Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl informacijos ir tuomet galės spręsti. Tikiuosi, kad jie tokią informaciją gaus raštu.

– Norite pasakyti, kad dėl to nebus sprendžiama pačiu aukščiausiu valdančiosios koalicijos lygiu ir į tai jūs nesikišite?

– Manau, valdančioji koalicija vis dėlto bus informuota apie situaciją.

– Kaip vertinate tokius prezidentės pareiškimus apie valdančiąją koaliciją ir tokį jos ultimatumą?

– Nesuprantu, kam reikalingi tokie pareiškimai. Nežinau, kodėl reikia kalbėti, kad Vyriausybė nieko nenuveikė ar kad dirba silpnai, kai yra priešingai.

Galėčiau raštu prezidentei pateikti informaciją, ką ši Vyriausybė yra padariusi. Iš to būtų aišku, jog ji nuveikė dar daugiau nei buvusi.

Įklimpę ima širsti

Prezidentės stumdomi valdantieji toliau klaidžioja ir naujų ministrų paieškos brūzgynuose.

Tai, kad delsiama atskleisti naujojo aplinkos ministro kandidatūrą, pykdo „tvarkiečius“, kuriems šis postas priklauso pagal koalicijos sutartį.

„Kažkokia velniava. Užuot dirbus, klimpstame kažkokiuose politiniuose žaidimuose“, – „Lietuvos ryto“ paklaustas, kodėl delsiama įvardyti būsimąjį ministrą, piktinosi „tvarkiečių“ vedlys Rolandas Paksas.

Politikas teigė pateikęs kelias kandidatūras, laukia premjero ir prezidentės sprendimo, bet nežino, ar jo pasiūlyti asmenys perėjo specialiųjų tarnybų filtrą.

Šaltinių teigimu, naujuoju aplinkos ministru turėtų tapti ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas.

Tiesa, jis greičiausiai bus paskirtas kartu su visa Vyriausybe, kuri turės iš naujo gauti įgaliojimus.

R.Paksas vakar taip pat piktinosi ir valdžios viršūnėse vykstančiais pasistumdymais dėl viceministrų: „Pirmą kartą šalies politiniame gyvenime vyksta tokie dalykai, kai grasinama nepaskirti ministrų, jeigu jie nepašalins kai kurių savo pavaduotojų. Net nejauku kažkaip.“

Anot „tvarkiečių“ vedlio, toks jo pasakymas itin švelnus ir diplomatiškas: „Mano supratimu, tai – eilinis jėgų pasimatavimas, nes, kiek žinau, prezidentė neturi teisės šiuo atveju ko nors išbraukti iš premjero teikiamo Vyriausybės narių sąrašo.“

Europarlamentaro nuomone, prezidentės bandymai pasitikrinti jėgas šiandien visiškai nereikalingi ir tuo be reikalo keliama sumaištis: „Visa tai panašu į burbulų sprogdinimą kažkokioje baloje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.