Prezidentė savo poziciją dėl ministrų vadina pareiga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo anksčiau išsakytą mintį, kad netvirtins tų ministrų, kurie neatleis „juodajame sąraše“ esančių viceministrų, grindžia 2013 metais priimtame įstatyme įtvirtinta pareiga vykdyti valstybės skaidrumo prevenciją.

Prezidentė sako, kad valstybės skaidrumo prevencija - tiek jos, tiek Premjero pareiga.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentė sako, kad valstybės skaidrumo prevencija - tiek jos, tiek Premjero pareiga.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 2:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:37 AM

„Remiantis Kriminalinės žvalgybos įstatymu, kuris įsigaliojo 2013 metais, pirmą kartą naudojama procedūra, kuomet jeigu atsiranda įtarimų arba įvairių šešėlių, slaptosios arba teisėsaugos institucijos privalo informuoti valstybės vadovus, o jie turi atsižvelgti į šią informaciją ir vykdyti savo politinę pareigą, tai yra prevenciją, kad valstybės lėšos ir valstybė nebūtų išvagiamos. Tai šią pareigą turėsiu vykdyti, nes tai yra mano pareiga“, – sakė D.Grybauskaitė.

Tuo tarpu Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau yra sakęs, kad Vyriausybė dirba skaidriai, o viceministrų klausimą esą turi spręsti ministrai. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje įtvirtinti argumentai yra saugomi slaptumo grifo, todėl negali būti atskleisti plačiajai visuomenei.

„Man jie nėra įslaptinti ir Premjerui nėra įslaptinti, ir kiekvienas politikas, ypač tas, kuris priima sprendimus, privalo vykdyti valstybės skaidrumo prevenciją, tai yra pareiga tiek mano, tiek Premjero“, – sakė D.Grybauskaitė.

Valstybės vadovė negalėjo atsakyti, ar savo poste po inauguracijos Vyriausybei grąžinus įgaliojimus liks žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, iš kurio buvo pareikalauta atsakomybės už pavaldinių skaidrumą.

Prezidentė atrėžė ir į Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko pareiškimą, kad Vyriausybės tvirtinimas po rinkimų tėra mandagumo ir pagarbos gestas.

„Galėčiau pakomentuoti, bet nekomentuoju, tokį principą turiu, atskirų pareigūnų, neraštingų, pasisakymų. Tegul perskaito Konstituciją“, – sakė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.