Kodėl V. Tomaševskio partija stoja į Kremliaus pusę?

Varšuva yra viena aktyviausių Rusijos puolamos Ukrainos rėmėjų. Tuo tarpu Lietuvos lenkų partija atvirai simpatizuoja Kremliui. Tai netikėta, bet paaiškinama. Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis Rusijos poziciją remia siekdamas asmeninės naudos.

V.Tomaševskis rėmėjų balsus medžioja tarp rusakalbių.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Tomaševskis rėmėjų balsus medžioja tarp rusakalbių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 2, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:13 AM

Iš pradžių apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) prorusišką veiklą, ryšius su Rusijos ambasada sklido tik gandai, apie tai buvo rašoma slaptose Valstybės saugumo departamento pažymose.

Tačiau yla greitai išlindo iš maišo prasidėjus Ukrainos krizei. V.Tomaševskis pripažino nepalaikantis naujosios Kijevo valdžios, gegužės 9-ąją Vilniaus kapinėse jis pasirodė su ant krūtinės prisegta Georgijaus juostele, kuri šiuolaikinėje istorijoje simbolizuoja Rusijos agresiją Ukrainoje.

Savo tikrąjį veidą LLRA dar kartą parodė praėjusį penktadienį, kai partijos pirmininko pavaduotojas Zbignevas Jedinskis viešai pareiškė, jog Ukrainos krizę galima išspręsti NATO pradėjus bombarduoti Kijevą.

V.Tomaševskis „nieko nežino“

LLRA lyderis V.Tomaševskis portalui lrytas.lt teigė nieko negirdėjęs apie žiniasklaidoje plačiai nuskambėjusį savo pavaduotojo pareiškimą.

Jis nesileido į kalbas paklaustas, ar pritaria tokiam pasiūlymui.

Europos Parlamento narys atsisakė komentuoti partijos požiūrį į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Jis tik pareiškė nepritariantis jokioms revoliucijoms.

Turi gudrią taktiką

Politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis sako, kad toks LLRA elgesys jo nestebina. Jis mano, kad V.Tomaševskio ir jo bendražygių požiūris į Ukrainą yra artimas ir nemažai daliai Lietuvos lenkų ar žmonių, kurie save vadina lenkais, nors namie kalba rusiškai arba kelių kalbų mišiniu.

„Didžioji dalis jų žiūri ne Lenkijos, o Rusijos televiziją. Rusija jiems jau kuris laikas yra artimesnė nei Lenkija“, – sako A.Bačiulis.

Jis mano, kad V.Tomaševskiui simpatizuoti Rusijai naudinga, nes jis per rinkimus susižeria rusakalbių balsus. Būtent dėl to jį lydėjo sėkmė per praėjusius Seimo ir Europos Parlamento rinkimus, pavyko gerai pasirodyti per šalies vadovo rinkimus. Dabar artėja dar vieni – savivaldybių rinkimai.

„Vilniaus rajone ir Šalčininkuose jam rusų balsų nereikia. Ten pakanka lenkų balsų. Šių rajonų lenkai neturi gero pasirinkimo , už ką balsuoti, jiems „teisingai“ pasirinkti padeda seniūnai, kiti savivaldybės atstovai. Tuo tarpu Vilniuje didelė dalis lenkų nebalsuoja už LLRA, nes jie yra nepriklausomi, gali rinktis iš daugybės partijų. Būtent dėl to Vilniuje, norint gerai pasirodyti, jam reikia rusakalbių balsų“, – LLRA palankumą Rusijai aiškino A.Bačiulis.

Lenkija neturi pasirinkimo

Kaip į tokią LLRA veiklą turėtų reaguoti Lenkija?

A.Bačiulis mano, kad Lenkija yra tapusi padėties įkaite: ji ir toliau rems lenkų tautines mažumas Lietuvoje, nes daugiau partijų, atstovaujančių vien lenkų interesams, nėra.

„V.Tomaševskis tai žino ir tuo naudojasi“, – mano apžvalgininkas.

Tiesa, pastaruoju metu rodosi ženklų, kad Varšuva aklai LLRA negina. Šią partiją pašalinus iš valdančiosios koalicijos Lietuvos Vyriausybėje, Lenkija išplatino pareiškimą, kuriame nebuvo girdėti jokių kaltinimų Lietuvos valdžiai. Galima suprasti, kad tai pačios Lietuvos ir LLRA reikalas.

LLRA vadovo elgesys jau imtas viešai kritikuoti ir Lenkijos žiniasklaidoje.

„Iš tiesų jis – didelė mūsų problema. Jo elgesiui apibūdinti labai tinka posakis, kad ne šuo vizgina uodega, bet uodega mėgina vizginti šunį. Jis mėgina įgyvendinti savo ambicijas šantažuodamas Lietuvos valdžią.

Tai tik trukdo išspręsti lenkų pavardžių rašybos pasuose originalia forma ir gatvių pavadinimų užrašų lenkiškai problemas. V.Tomaševskis – puiki dovana Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Jis – seno sovietinio raugo žmogus, apsimetantis lenkų patriotu. Aš tai nuolat aiškinu polemizuodamas su mūsų nacionalistais“, – taip apie LLRA lyderį kalbėjo neseniai Vilniuje apsilankęs vienas „Solidarumo“ judėjimo kūrėjų, Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.