Apklausos stulbina: 70 proc. pedagogų patyrė psichologinį smurtą

Smurto paplitimo Lietuvos mokyklose tyrimų rezultatai pribloškiantys: fizinį smurtą patiria penktadalis mokinių, patyčias per pastarąjį mėnesį patyrė trečdalis. Pagal šiuos rodiklius, kaip ir pagal vaikų savižudybių skaičių, Lietuvoje situacija yra viena prasčiausių visoje Europoje. Dar labiau šokiruoja mokytojų apklausos – švietimo profsąjungos ne juokais sunerimo, kai apklausus 4 tūkst. mokytojų, paaiškėjo, jog beveik 70 proc. pedagogų per pastaruosius metus asmeniškai patyrė psichologinį smurtą, 17 proc. – fizinį, buvo pastumti ar apkumščiuoti mokinio.

Daugelis pedagogų sako patiriantys psichologinį smurtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugelis pedagogų sako patiriantys psichologinį smurtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 7:01 PM

„Yra vaikų, kurie turi elgesio problemų. Dirbdama su tais vaikais tikrai nesijaučiu saugiai. Ypač su vyresniais. Kai klasėje 30 vaikų ir mokytojas nieko negali padaryti: neduok dieve, ranką pakels ar raudoną pieštuką. Tėvai skundžia – kodėl pakėlei raudoną, o ne žalią pieštuką“, - pasakoja specialioji pedagogė-logopedė Dalia Gudienė.

Pavyzdžiui, mokytojas, įtaręs, kad vaikas gali turėti narkotikų ar ginklą, jo daiktų apieškoti neturi teisės. Tačiau policija, kuri tai turėtų daryti, kviečiama itin retai. Administraciniame kodekse už netinkamą vaikų elgesį numatytos baudos tėvams, tačiau tokių atvejų beveik nėra, nes mokyklos vengia spręsti problemas kartu su policija.

Daugiau apie tai – šį sekmadienį, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“, kurią matysite 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.