D.Ulbinaitės bylos nagrinėjime - liudytojų apklausos

Vilniaus miesto apylinkės

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:02 AM

Antradienio posėdyje teismas iškvietė apklausti penkis liudytojus: Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, dirbančias Spaudos tarnyboje, Skaistę Plaušinytę ir Jolantą Gužaitę Kvintus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuro vedėją Vitalijų Dmitrijevą, Vyriausybės kanceliarijos Administracijos departamento Dokumentų valdymo ir informacinių sistemų skyriaus patarėją Danutę Kisielienę ir Seimo kanceliarijos darbuotoją Dangirą Malikėnaitę.

S. Plaušinytė, J. Gužaitė Kvintus ir V. Dmitrijevas bus apklausiami viešame teismo posėdyje. Tuo tarpu likusios dvi liudytojos - D. Kisielienė ir D. Malikėnaitė - galinčios atskleisti informaciją, susijusią su valstybės paslaptimi, liudija uždarame teismo posėdyje.

D. Ulbinaitė kaltinama atskleidusi informaciją, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis. Pagal Baudžiamąjį kodeksą asmuo, kuriam „informacija buvo patikėta arba jis ją sužinojo dėl savo tarnybos, darbo ar atlikdamas viešąsias funkcijas, bet nebuvo šnipinėjimo požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

Taip pat jai yra pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi arba viršijus įgaliojimus.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad, „jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų“.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo valstybės paslapties paviešinimo Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas pernai spalį. Tyrimas pradėtas gavus Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Gedimino Grinos pranešimą, kad tą pačią dieną naujienų agentūra BNS paviešino įslaptintą informaciją apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui. Žiniasklaidoje buvo atskleistas VSD slaptos pažymos turinys, kad Rusija neva galinti paviešinti informaciją apie Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri gali ją kompromituoti ar šmeižti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“