D.Žalimas apie Ž.Ilgauską: pilietybė neatimama, jos atsisakoma

Konstitucinio Teismo pirmininkas

D.Žalimas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Žalimas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2014, 5:05 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 7:38 AM

„Nereikia klaidinti visuomenės, kalbant apie tai, kad yra atimama pilietybė. Iš tiesų pilietybės yra atsisakoma“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė D.Žalimas.

Jis pabrėžė, kad prisiekdami Jungtinėms Valstijoms nauji piliečiai viešai atsisako nuo bet kokios ištikimybės kitai valstybei.

„Nesunku internete susirasti Jungtinių Amerikos Valstijų natūralizacijos priesaiką, kurią duoda asmuo, įgydamas JAV pilietybę. Ji prasideda tokiais žodžiais: aš šiuo pareiškiu ir prisiekiu, kad aš absoliučiai ir visiškai išsižadu ir atsisakau bet kokių ištikimybės ir lojalumo ryšių su bet kuriuo užsienio valdovu, suverenu ar valstybe, kuriai aš buvau pavaldus ar kurios piliečiu buvau“, – kalbėjo D.Žalimas.

„Ar jūs pasirašytumėte tokiais žodžiais? Mano pilietiškumo samprata man sako, kad aš jokiomis sąlygomis tokių žodžių nepasirašyčiau“, – sakė Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Rasa Svetikaitė žurnalistams taip pat sakė, kad asmeniui gavus kitos valstybės pilietybę, Lietuvos vidaus reikalų ministras tiesiog konstatuoja pilietybės netekimą.

„Kai kalbama apie pilietybės atėmimą, tai niekas jos iš tikrųjų neatima – tai yra atsisakymas ir vidaus reikalų ministras konstatuoja pilietybės netekimą“, – sakė patarėja.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė pradedanti procedūras, kad JAV gyvenantis Ž.Ilgauskas netektų Lietuvos pilietybės. Ministerija nurodė gavusi atsakymą iš JAV ambasados, kad jis įgijo JAV pilietybę.

Lietuvos Konstitucija ir įstatymai dvigubai pilietybei taiko labai griežtus apribojimus.

Ž.Ilgauskas 1997–2011 metais rungtyniavo NBA. Klivlande gyvenantis Ž.Ilgauskas su žmona augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pranešė teikianti pataisas, kuriomis ypatingų nuopelnų šaliai turintiems Lietuvos piliečiams būtų įtvirtinta teisė turėti dvigubą pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.