Prezidentė nori, kad policijos reforma tęstųsi

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su naujuoju policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu aptarė policijos darbą.

D.Grybauskaitė susipažino su L.Pernavu.<br>R.Dačkaus nuotr.
D.Grybauskaitė susipažino su L.Pernavu.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:38 PM

Prezidentė generalinį komisarą įpareigojo tęsti didžiausios Lietuvos institucijos, atsakingos už visuomenės saugumą, reformą.

Valstybės vadovė kaip svarbiausius policijos veiklos uždavinius paminėjo Lietuvos žmonių saugumą, policijos paslaugų prieinamumą, greitą reagavimą į pagalbos šauksmą. Pasak Prezidentės, žmonės turi jaustis saugūs visur - ir viešose vietose, ir namie, o nebaudžiamumo sindromas, piktnaudžiavimas, korupcija, atsainumas nukentėjusiojo atžvilgiu turi likti praeityje.

„Ištikti nelaimės žmonės pirmiausia kreipiasi į policijos pareigūnus. Visuomenės pasitikėjimą, kurio policija įgauna vis daugiau, reikia pateisinti kiekvienu atveju", - sakė prezidentė.

Policija turi stiprinti ryšius su gyventojų bendruomenėmis, užsitikrinti visuomeninių talkininkų paramą, padėti steigtis saugios kaimynystės grupėms. Tik bendradarbiavimas su visuomene ir abipusis supratimas padės pasiekti efektyvesnių darbo rezultatų.

Artimiausiu metu policijos laukia euro įvedimo iššūkis. Būtina imtis visų priemonių, kad nauja valiuta į Lietuvą ateitų sklandžiai ir saugiai.

Prezidentė atkreipė generalinio komisaro dėmesį į būtinybę imtis prevencinių priemonių per artėjančius savivaldos ir pirmuosius tiesioginius merų rinkimus, kad būtų užkardyti mėginimai pirkti rinkėjų balsus.

Policijos pareigūnams turi būti keliami aukšti išsilavinimo ir veiklos standartai, neturintys nieko bendra su perteklinės jėgos naudojimu ir piktnaudžiavimu valstybės suteiktomis galiomis. Būtina toliau tęsti ir plėsti pareigūnų rotaciją, didinant jų atsakomybę ir skleidžiant gerą profesinę patirtį.

Prezidentė generalinį komisarą įpareigojo neprarasti budrumo reaguojant į geopolitinius iššūkius, rimtai vertinti bet kokius nesantaikos kurstymus.

L.Pernavas policijos sistemoje kol kas nežada kardinalių pokyčių ir akcentuoja, kad pertvarkos turi būti pagrįstos išsamia analize.

Policijos departamento vadovo pareigas antradienį pradėjęs eiti L. Pernavas patvirtino savo komandoje pasiliksiąs pirmtako, dabartinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio pavaduotojus - Renatą Požėlą ir Algirdą Stončaitį.

„Aš deklaruoju tą darbų tęstinumą. Iš tikrųjų ta savo komanda (iš tikrųjų dabar jau sakau „savo“) pasitikiu, mes esame kartu dirbę ir tikiuosi, kad mes su ta komanda tuos mūsų darbus kartu ir darysime“, - trečiadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite sakė policijos generalinis komisaras, buvęs Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Antradienį oficialiai pareigas eiti pradėjęs S. Skvernelis teigė, kad policijos sistemoje yra keistinų dalykų, galima kalbėti apie tam tikrų padalinių naikinimą, tačiau šioje vietoje L. Pernavas buvo nuosaikesnis.

„Pirmiausia, aš atėjau į policiją ne griauti, o kurti, todėl tikrai nuo pirmos dienos kažkokie padaliniai draskomi jokiu būdu nebus. Bet kokie pasikeitimai turi grįsti išsamia situacijos analize ir tiktai išanalizavus tą situaciją, matant kažkokių pokyčių poreikį jie turėtų būti atliekami“, - neabejojo jis.

Kalbėdamas apie siekiamybę, kad policijos pareigūnų alga kaip kaimyninėje Estijoje siektų 1000 eurų, L. Pernavas retoriškai svarstė, kad kiekvienas nori uždirbti daugiau, tačiau šiandien svarbiausia ne tai, o gyventojų saugumas. Esą šiam tikslui, kurį akcentavo ir šalies vadovė, bus nukreiptos visos pajėgos bei resursai.

Dėl policijos prieinamumo ir operatyvumo kaimiškose vietovėse L. Pernavas užtikrino, kad gyventojų saugumas ir greitas reagavimas į įvykius - svarbiausias uždavinys.

„Mes užtikrinome mažų mažiausiai dviejų policijos ekipažų buvimą kiekviename rajone, ir mes garantuojame, kad tikrai į tuos įvykius mes reagavome, reaguojame ir reaguosime dar geriau“, - teigė pareigūnas.

Didesnių bėdų policijos sistemoje naujasis Policijos departamento vadovas sakė iš esmės nematąs. Pasak L. Pernavo, šiuo metu svarbiausia - Vidaus tarnybos statuto ir Policijos veiklos įstatymo priėmimas, kas policijos pareigūnus „perkeltų į kitą lygmenį, užbrėžtų liniją daryti pokyčiams viduje“.

38 metų amžiaus L. Pernavo kandidatūrą pirmadienį šalies vadovei pateikė Vyriausybė. Jis buvo vienas iš trijų kandidatų į šias pareigas. Kitas pretendentas buvo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla, trečiasis kandidatas - Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius.

L. Pernavas nuo 2014 m. vasario ėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas.

Beveik 20 metų policijos sistemoje dirbantis L. Pernavas taip pat yra buvęs Ignalinos rajono policijos komisariato viršininko pavaduotoju, nuo 2005 m. ėjo Zarasų rajono policijos komisariato viršininko pareigas, 2008 metais buvo paskirtas Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku.

L. Pernavas Vilniaus universitete yra įgijęs teisės magistro laipsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.