Prezidentė ragina ruoštis referendumui dėl dvigubos pilietybės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

D.Grybauskaitė: „Lietuva bręsta prie referendumo“.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
D.Grybauskaitė: „Lietuva bręsta prie referendumo“.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2014, 12:47 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:10 PM

„Lietuva bręsta prie referendumo“, - žurnalistams Pabradėje sakė prezidentė.

Pasak D.Grybauskaitės, referendumo klausimus reikia formuluoti atsargiai, „kad pilietybės gavimas netaptų visiškai nereguliuojamu, nekontroliuojamu procesu“. Šalies vadovės teigimu, nuodugnus pasirengimas būtinas, nes ankstesniuose referendumuose buvo „daug netiesos, nuslėptos informacijos, manipuliavimų“

Anot prezidentės, dvigubą pilietybę reikėtų leisti atsižvelgiat į emigraciją: „Mūsų didelė dalis tautos yra išvažiavusi ir atimti jiems teisę likti lietuviais, Lietuvos piliečiais turbūt nėra gerai“.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės galėtų būti surengtas kartu su Seimo rinkimais 2016 metais.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos okupacijos laikotarpiu, ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems po nepriklausomybės atkūrimo.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad plačiau leisti dvigubą pilietybę galima tik pakeitus Konstituciją, o tam reikalingas referendumas. Jame Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją balsavus daugiau kaip pusei visų rinkėjų.

Liberalizavimo šalininkai teigia, kad dvigubą pilietybę būtina įteisinti, siekiant išlaikyti emigrantų ryšius su Lietuva ir atsižvelgiant į globalizacijos tendencijas.

Kritikai sako, kad piliečiai gali būti ištikimi tik vienai valstybei ir baiminasi, kad užsienio pilietybių gali siekti tautinės mažumos, o tuo gali pasinaudoti Rusija.

Prezidentė, Seimo pirmininkė ir premjeras kol kas nedetalizuoja, kokioms asmenų grupėms galėtų būti siūloma suteikti dvigubą pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.