Prigeso V. Mazuronio žvaigždė

Populiariausių visuomenės

V.Mazuronis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Mazuronis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2014, 11:54 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:46 PM

Naujienų agentūros ELTA užsakymu spalio 11–21 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, lyginant su rugsėjo mėnesio apklausa, gyventojų, palankiai vertinančių europarlamentarą V. Mazuronį, sumažėjo 6 procentiniais punktais. Pagal požiūrio į visuomenės veikėjus palankumą V.Mazuronis užima šeštą vietą, jį palankiai vertino 44 proc. respondentų, nepalankiai – 36 proc.

Rugsėjį V.Mazuronį palankiai vertino pusė – 50 proc.– apklaustųjų.

Sociologai pažymi, kad per pastaruosius metus V.Mazuronio reitingas tai didėjo, tai mažėjo, palankių vertinimų padidėdavo iki 50 proc. (2013 m. rugsėjis), 51 proc. palankiai vertino kovą, birželį. Nedideli nuosmukiai – 5 proc. – fiksuoti gegužę, liepą.

„Kadangi jis nebėra tiek pastebimas, kai buvo išrinktas į EP, pasvyravimai galbūt daugiau yra susiję su tuo, kad jis kiek daugiau ar mažiau būna pastebimas žiniasklaidoje“, – mano rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ sociologas Romas Mačiūnas.

Vis dėlto antradienį 61-erių metų gimtadienio sulaukusio V.Mazuronio populiarumas pradėjo smukti birželį jam tapus EP nariu. Iki tol jis, būdamas aplinkos ministru, jis stabiliai išlaikė teigiamus vertinimus.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas V.Mazuronio reitingų sumažėjimą sieja su jo išvykimu į Briuselį ir sumenkusiu vaidmeniu šalies politiniame gyvenime.

„Gal žinote tokį lietuvių pasakymą: iš akių ir iš meilės. Čia tas pats apie vyro ir moters santykius: jeigu ilgai nesimato mylimieji, ir ta meilė pasibaigia. Tai, aš manau, kad išvažiavimas į Briuselį yra svarbiausia, juk V.Mazuronis nepasikeitė“, – Eltai sakė politologas.

Jis nesistebėjo tokiu sumažėjimu, nes natūralu, jog politikams išvykus iš šalies jų reitingai sumažėja. Kita vertus, pašnekovas dalijosi įžvalgomis, jog V.Mazuroniui reitingai ne tiek svarbu. V.Dumbliauskas teigė neatsisakąs minties, kad V.Mazuronis Lietuvoje būtų nuveikęs daugiau nei šiuo metu EP, nors ir Belgijos sostinėje vertinamas kaip kompetentingas specialistas, gerai atstovaujantis mūsų šaliai.

„Manau, kad jis vertas ten būti ir tikrai padarys Lietuvai gerų darbų ten būdamas. Aišku, jo populiarumas dėl to sumažės, bet, manau, kad jam tie dalykai ne tiek svarbu“, – tikino V.Dumbliauskas.

Kad pasitraukimas į Briuselį yra V.Mazuronio populiarumo sumažėjimo priežastis sutiko ir politologas, Kauno technologijos universiteto prof. dr. Algis Krupavičius.

„Jis, kaip EP narys, Lietuvos politikos lauke yra vertinamas mažiau, nes nebegali priimti tokių svarbių vidaus politikos sprendimų. Būdamas ministru vidaus politikoje jis tikrai vaidino gerokai didesnį vaidmenį ir, matyt, jo išėjimas į EP bent jau dalį respondentų verčia manyti, kad jis yra mažiau svarbus Lietuvos vidaus politikos lauke“, – kalbėjo A.Krupavičius.

Kita vertus, mažėjo ne tik buvusio aplinkos ministro, Seimo nario V.Mazuronio reitingai – pastebimai sumažėjo ir kitų europarlamentarų, V.Mazuronio kolegų, vertinimai. 3 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių dar du EP narius – socialdemokratą Zigmantą Balčytį bei Liberalų sąjūdžio deleguotą Antaną Guogą. Partijos Tvarka ir teisingumas pirmininką, EP narį Rolandą Paksą palankiai vertina 41 proc. respondentų. Iš mūsų šalies europarlamentarų įspūdingais reitingais gali pasigirti tik Z.Balčyčio partijos bičiulė Vilija Blinkevičiūtė, kuri jau seniai stabiliai laikosi tarp geriausiai vertinamų politikų. Spalį V.Blinkevičiūtę palankiai vertino 52 proc. respondentų.

Dėl kitų europarlamentarų – Z.Balčyčio ir A.Guogos - V.Dumbliauskas sakė, kad Z.Balčytis savo populiarumo piką buvo pasiekęs šių metų pirmoje pusėje, kai balotiravosi į prezidentus. Dabar, tikėtina, jog šio politiko reitingai tik eis žemyn. Tuo tarpu A.Guogą ragino būti dar aktyvesnį. V.Blinkevičiūtės fenomeną politikos apžvalgininkas siejo su tais laikais, kai ji dar buvo mylima, ypač senjorų, socialinės apsaugos ir darbo ministrė, moterišku švelnumu, rūpestingumu, nekategoriškumu.

„Yra politikoje moterų, neminėsime pavardžių, kurios yra tokios šaltos, aštrios, įgeliančiai kalba, naudoja ironijas, o V.Blinkevičiūtė – švelni, mandagi, „gerietė“. Gal tai veikia? Bet tai tik spėjimas“, – svarstė V.Dumbliauskas.

A.Krupavičius pažymėjo, kad nė vienas iš EP narių nebus vertinamas kaip atsakingas ir svarbus, ir tiktai prieš naujus EP rinkimus galima tikėtis atidesnio respondentų požiūrio į jų darbus dabartinės kadencijos EP.

Populiariausių visuomenės veikėjų sąrašas stabiliai lieka nepakitęs. Spalį šalies gyventojai palankiausiai vertino prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuriai savo palankumą rodė 69 proc. respondentų. Antroje vietoje – prezidentas Valdas Adamkus, palankiai įvertintas 65 proc. gyventojų. Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius su 56 proc. respondentų balsų pagal populiarumą rikiuojasi trečioje vietoje. Ketvirtąją poziciją, kaip jau buvo minėta, užima socdemė EP narė V.Blinkevičiūtė.

Neigiamai vertinamų politikų rokiruotė vėlgi nekinta kelintą mėnesį iš eilės. Nepalankiausiai šalies gyventojai įvertino šiuos 7 politikus – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininką, Europos Parlamento narį Valdemarą Tomaševskį (75 proc. įvertino nepalankiai), Seimo opozicijos lyderį, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininką Andrių Kubilių (71 proc.), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininką, TS-LKD garbės pirmininką Vytautą Landsbergį (62 proc.), Vilniaus merą Artūrą Zuoką (64 proc.), Darbo partijos idėjinį lyderį Viktorą Uspaskichą (61 proc.), Seimo Pirmininkę „darbietę“ Loretą Graužinienę (57 proc.) ir parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį (56 proc.). Artūro Zuoko vertinimas, lyginant su rugsėjo mėnesio apklausa, sumažėjo 3 procentiniais punktais.

Per pastarąjį mėnesį 2 procentiniais punktais padaugėjo palankiai vertinančių prezidentę D.Grybauskaitę, krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką, EP narius R.Paksą bei V.Uspaskichą. Kitų politikų vertinimas per šį laikotarpį pakito nežymiai ar liko toks pats, pažymi sociologai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.