D. Grybauskaitė: „Kas peržengs mūsų teritoriją, bus sustabdyti“

Ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse jau kuris laikas kalbama apie hibridinio karo grėsmes ir kitas provokacijas.

Lietuvos šaulių sąjungos konferencija apie pilietinę gynybą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos konferencija apie pilietinę gynybą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Nov 21, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:29 PM

Suintensyvėjus Rusijos orlaivių ir laivų judėjimui prie Europos valstybių krantų ir oro erdvės susirūpinta Lietuvos pasirengimu reaguoti į sienų pažeidimus. Lietuvoje aktyviai rengiamos įvairios karinės pratybos su NATO partnerių pajėgomis bei neseniai pasiūlyta Lietuvos kariuomenėje suformuoti greitojo reagavimo pajėgas, kurios galėtų reaguoti nedelsiant ir turėtų pakankamai kovinės galios užkirsti kelią priešiškų jėgų veiksmams šalies teritorijoje taikos metu.

Prie šalies gynybos aktyviai siekia prisidėti ir Šaulių sąjunga, kurios nariai ir kviestiniai svečiai konferencijoje aptarė hibridinio karo grėsmes ir galimus gynybos scenarijus.

„Mūsų visų šiandiena yra tokia, kad reikia pradėti kalbėti aktualijas, bet ir tai, kad valstybę reikia ginti ne tik Lietuvos kariuomenei, bet ir piliečiams.

Grėsmių daug ir jos labai įvairios – informacinės, kibernetinės. Turime labai sudėtingą situaciją, po konferencijos susitinku su NATO generaliniu sekretoriumi, pirmadienį skrendu į Ukrainą. Ar taika yra galima, ar saugumas įmanomas, kai matome tokią agresyvią kaimynės elgseną? - sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė Šaulių sąjungos organizuotos konferencijos „Pilietinė gynyba hibridiniame kare“ atidarymo ceremonijoje.

Prezidentės teigimu, karas Ukrainoje slaptas, neigiamas ir bandomas maskuoti propaganda. „Tokį karą gali rinktis tik tie, kurie bijo kovos lauke iškelti savo vėliavą, nusiimti kaukę. Tokios valstybės, kurios siunčia karius į kitų valstybių teritoriją turi visus terorizmo požymius“, - sakė prezidentė ir pridūrė, kad Lietuva niekada nesiųs savo karių be atpažinimo ženklų.

„Visi, kas peržengs Lietuvos teritoriją, bus sustabdyti“, - kalbėjo šalies vadovė ir pridūrė, kad visos ardomosios veiklos ir priešiškos iniciatyvos turi būti atpažintos.

Šalies saugumas labai rūpi žmonėms

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad tuoj bus dešimt metų, kad JAV pirmą kartą paminėjo hibridinio karo terminą, o štai dabar jau matome tokį karą.

„Agresorius net bijodamas palaidoti savo žuvusi karą vykdo agresiją kitoje valstybėje, kai kariai nusirengia uniformas ir vaizduoja, kad yra tos šalies piliečiai, pirma savęs išstumia kariai moteris ir vaikus“ - kalbėjo ministras pabrėždamas, kad privalu susitelkti ir laiku atpažinti tokį priešą. Ministro teigimu, tik susitelkimas ir bendros pastangos padės kovoti su iškilusia grėsme.

Lietuvos Šaulių sąjungos vadas Liudas Gumbinas teigė, kad Lietuvos žmonėms rūpi šalies ateitis ir saugumas ir būtent todėl vis daugiau žmonių prisideda prie sąjungos veiklos.

„Rūpinamės savo tėvynės ateitimi, klestinčia ir saugia Lietuva. Šaulių sąjunga yra akivaizdi atgrasymo priemonė, o kilus būtinybei šie susitelkia žmonės ginklu gins šalies nepriklausomybę“, - teigė L.Gumbinas.

„Agresija įgauna naujas formas, kai įprastinius konfliktus keičia hibridinis karas, tokiu atveju pilietinė gynyba tampa svarbiu atsaku kovoje su tokiu neapibrėžtu priešu. Kare laimi ne tas, kurios pajėgos gausesnės, bet tas, kuris sugeba palaužti priešo valia, nebejoju Lietuvos karių gebėjimais ir pajėgumais“, - kalbėjo Šaulių sąjungos vadas. Jo teigimu, plataus masto invazijos atveju, kariuomenei reiks ir šaulių paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.