Prezidentė paaiškino, kodėl vadina Rusiją teroristine valstybe

Lietuvoje pirmą kartą viešintis aukštas pareigūnas pažintį su mūsų šalimi ir jos ginkluotosiomis pajėgomis pradeda nuo vieno slapčiausio karinio objekto – Karmėlavoje įrengto bunkerio, kuriame visą parą stebima trijų Baltijos šalių oro erdvė.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 21, 2014, 12:46 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:37 PM

Į Oro erdvės kontrolės centrą, kuriame budi Lietuvos, Latvijos bei Estijos kariškiai, suplaukia visų padanges stebinčių karinių radarų. Čia veikia Baltijos šalių bendras valdymo ir pranešimų centras.

NATO vadovą Karmėlavoje pasitiko Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, jie kartu apžiūrėjo Lietuvos bei sąjungininkų karių iš JAV, Vengrijos bei Danijos rikiuotę bei karinės technikos ekspoziciją.

Susitikimas - slaptame bunkeryje

Šalies vadovės lydimas garbus svečias nusileido į karinį bunkerį. Kas vyko viename slapčiausių Lietuvos kariuomenės objektų – neatskleidžiama. Manoma, jog NATO vadovui bus demonstruojamos oro erdvės stebėjimo sistemų galimybės, išbandomas ryšys su centrine šios karinės organizacijos vadaviete.

Pagrindinė šio centro funkcija - vykdyti oro gynybos operacijas, tarp jų vadovauti ir valdyti NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse atliekančius naikintuvus. 

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, D.Grybauskaitei ir J.Stoltenbergui pademonstruota kaip jungtinės pajėgos reaguotų, kokių veiksmų imtųsi karinės intervencijos atveju.

Rusiją apkaltino tarptautiniu terorizmu

NATO generalinio sekretoriaus J. Stoltenbergo ir D.Grybauskaitės spaudos konferencijos metu Lietuvos prezidentė pareiškė, jog Rusija - tarptautinio terorizmo požymių turinti valstybė.

„Mes visi matome, kad mūsų kaimynė, Ukrainos kaimynė, elgiasi taip, kaip neturėtų elgtis kaimynė, valstybė, kuriai svarbu tarptautinė teisė ir tarptautiniai įsipareigojimai bei jos pačios pasirašyti susitarimai. Matome, kad šiandien Rytų Ukrainoje yra Rusijos kariuomenė, Rusijos kariai, tuo tarpu kai pati valstybė tai atvirai meluodama neigia. Valstybė, kuri nurodo savo kariams nusiimti atpažinimo ženklus, kuri įveda kariuomenę ir sunkiąją ginkluotę be atpažinimo ženklų - tokia valstybė turi visus tarptautinio terorizmo požymius. Tiek galiu pasakyti“, - penktadienį sakė šalies vadovė.

D.Grybauskaitė pareiškė nekomentuosianti kai kurių Rusijos politikų siūlymų nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva.

„Nei Lietuvos pareiškimų - atskirų politikų, nei kitų šalių (politikų pareiškimų - red.) nekomentuoju“, - penktadienį sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvius vadina lygiaverčiais partneriais

Aljanso vadovas J.Stoltenbergas pareiškė, jog NATO stebi Rusijos karinių pajėgų ir technikos judėjimą į Ukrainą ir link Rytų Ukrainoje sutartos paliaubų ribos.

„Matėme pajėgų, įrangos, tankų, artilerijos ir pažangios oro gynybos sistemos judėjimą į Ukrainą. Taip pat matėme pajėgų judėjimą link linijos, kuri turėtų būti paliaubų linija. Taigi, matėme pajėgų judėjimą Vakarų kryptimi Rytų Ukrainoje. Tai labai rimta, nes tai pakerta Minsko susitarimus ir gilina konfliktą“, - žurnalistams Karmėlavoje sakė Aljanso vadovas.

NATO generalinis sekretorius minėjo, kad dabar jo svarbiausia užduotis - jog būtų įgyvendintas NATO Pasirengimo veiksmų planas. Jis numato vadovavimo ir valdymo vadaviečių steigimą Baltijos šalyse, gynybos planų atnaujinimą ir ypač aukštos parengties greitojo reagavimo pajėgų sukūrimą. 

„NATO įsipareigojimas ginti visus savo partnerius yra stiprus kaip uola“, - sakė J.Stoltenbergas. 

NATO generalinis sekretorius teigė, kad Lietuva laikoma labai vertinga NATO partnere, ypač už jos indėlį į operacijas Afganistane ir Kosove ir lyderystę energetinio saugumo srityje. Vilniuje yra įsteigtas NATO energetinio saugumo kompetencijos centras. 

Kita vertus, jis priminė, jog taip pat svarbus įsipareigojimas yra tinkamas gynybos finansavimas. J.Stoltenbergas pasveikino Lietuvos siekį kasmet didinti krašto apsaugos finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?