Rusija piktinasi „lietuvišku chamiškumu“ ir žada boikotą

Rusijos komunistai pasiūlė nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva, reaguojant į prezidentės Dalios Grybauskaitės „chamiškus išsišokimus“. Deputatai eserai savo ruožtu pasiūlė paskelbti „boikotą Lietuvos uostams“, nutraukiant pervežimus geležinkeliais.

Penktadienį Lietuvoje viešėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>M.Kulbio nuotr.
Penktadienį Lietuvoje viešėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Nov 22, 2014, 8:54 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:43 PM

„Pastaroji priemonė, ko gero, gali būti veiksmingiausia, siekiant paveikti buvusios sovietinės respublikos politinę retoriką“, - cituoja eserus Rusijos laikraštis „Vzgliad“.

D.Grybauskaitė: „Tokį karą gali rinktis tik tie, kurie bijo kovos lauke iškelti savo vėliavą“

Priminsime, kad Lietuvoje viešint NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui, penktadienį surengtoje bendroje spaudos konferencijoje prezidentė pasakė:

„Matome, kad šiandien Rytų Ukrainoje yra Rusijos kariuomenė, Rusijos kariai, tuo tarpu kai pati valstybė tai atvirai meluodama neigia. Valstybė, kuri nurodo savo kariams nusiimti atpažinimo ženklus, kuri įveda kariuomenę ir sunkiąją ginkluotę be atpažinimo ženklų, tokia valstybė turi visus tarptautinio terorizmo požymius“.

O kalbėdama susitikime su Lietuvos šauliais Ukrainą puolančią Rusiją ji apkaltino bailumu. „Kare Ukrainoje kaip ir kiekviename kare – žūsta žmonės ir griaunami gyvenimai bei valstybės. Jis kitoks tik tuo, kad yra slaptas. Iki šiol neigiamas ir bandomas maskuoti propaganda. Tokį karą gali rinktis tik tie, kurie bijo kovos lauke iškelti savo vėliavą“, - sakė prezidentė.

Dūmos deputatas: „Protingas žmogus neturi taip kalbėti“

Į prezidentės politinę retoriką sureagavo ir kitų partijų atstovai Rusijos Dūmoje. Štai Rusijos liberalų demokratų partijos frakcijos atstovas deputatas Aleksandras Kurdiūmovas interviu laikraščiui „Vzgliad“ sakė: „Nereaguoti į tokius žodžius negalima. Iš tikrųjų tai, ką pasakė Dalia Grybauskaitė, protingas žmogus neturi sakyti. Dabar mažos šalys, kurios priklauso Europos Sąjungai, dedasi didelėmis“.

Deputatas mano, kad valstybės vadovė paprasčiausiai neturi teisės sakyti tokių žodžių. Tuo pačiu jis perspėjo, kad Rusijai nereikia skelbti papildomų sankcijų Lietuvai, reaguojant į prezidentės žodžius. „Reikia suprasti, kad ekonominės poveikio priemonės tiesiogiai atsilieps paprastiems žmonėms, o jie jokiu būdu neturi nukentėti. Todėl, gal būt, galima, pavyzdžiui, uždrausti Lietuvos prezidentei įvažiuoti į mūsų šalį“, - mano A.Kurdiūmovas.

Ragina nutraukti importą-eksportą per uostą

Sugriežtinti ekonomines sankcijas Lietuvai paragino partijos „Teisinga Rusija“ frakcijos pirmininko pavaduotojas, Dūmos Ekonominės politikos, inovacijų plėtros ir verslininkystės komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Michailas Jemeljanovas.

„Pavyzdžiui, nutraukti importą-eksportą per jų uostus, nutraukti pervežimus geležinkeliais, -pasiūlė M.Jemeljanovas. – Bet čia reikia politinės valios. Mano požiūriu, jie nuo sovietinių laikų gyvena Rusijos sąskaita. Mes apskritai apmokame jų integraciją į ES. O kam tai darome, man taip ir nesuprantama“.

Deputatas pripažino, kad nuo sankcijų gali nukentėti eiliniai lietuviai, teigia laikraštis.

„Noriu pastebėti, kad jie patys išsirinko būtent šitą prezidentę. O jeigu taip, reiškia, laikosi tos pačios pozicijos, kaip ir ji“, - postringauja M.Jemeljanovas.

Deputatas Michailas Markelovas nuo valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ mano, jog D.Grybauskaitės pasisakymai nedaro garbės nei valstybei, ne asmeniškai jai.

„Manau, kad tai, žinoma, neprives iki šalių santykių nutraukimo. Pernelyg tvirti mūsų tautas jungiantys saitai. Viena vertus, neverta kreipti dėmesio į tokius pareiškimus: kaip sakoma, „šuo loja, karavanas eina“. Bet ir nereaguoti į juos, aišku, negalima. Bet kuriuo atveju eilė priemonių, kurias siūlo URM, turi būti priimta – gal būt, protesto nota“, – samprotavo M.Markelovas.

Politologas: „Jai reikėtų būti atsargesnei“ 

Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto Politinės teorijos katedros docentas Kirilas Koktyšas yra įsitikinęs, jog „D.Grybauskaitės pasisakymai yra motyvuoti ne Lietuvos viešosios nuomonės pozicijos, o noro išsiskirti kaimynių fone ir tapti „sava“ proamerikietiškame pasaulyje“. „Europoje nuo Ukrainos tematikos jau pradedama pavargti.

Amerikiečiai mėgina daryti poveikį ir stimuliuoti temą per Rytų Europos ir Baltijos šalis.

Grybauskaitė stengiasi tapti jiems sava“, - sakė K.Koktyšas laikraščiui „Vzgliad“.

Politologo nuomone, diplomatinių santykių nutraukimas būtų pernelyg skubotas žingsnis – yra daugybė kitų poveikio priemonių. „Diplomatinius santykius sudėtinga atkurti ne vienerius metus. Galima pasielgti daug paprasčiau – sumažinti [diplomatinio] atstovavimo lygį, atšaukti ambasadorių. Arsenalas didelis. Nereikia imtis kraštutinumų, tai ne tos svorio kategorijos“, - mano K.Koktyšas.

Kaip labai efektingą priemonę jis siūlo nukreipti prekių srautus kita linkme: „Galima apsiriboti ekonominėmis priemonėmis. Tai kur kas efektyviau“, - baigia jis.

Pramonininkai: Lietuva stengiasi būti „šventesnė už šventąjį Tėvą“

„Vzgliad“ pateikia ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Vytauto Kudzio penktadienį išsakytas mintis agentūrai „RIA Novosti“.

„Aš nepritariu Putino politikai ir jo veiksmams Ukrainoje, aš juos aiškiai smerkiu. Bet žodis „teroristas“ per stiprus, kad juo būtų galima vadinti visus iš eilės. Susidaro įspūdis, kad mūsų Prezidentūra specialiai stengiasi aštrinti situaciją. Aš negirdėjau nieko panašaus nė iš vienos kitos Europos Sąjungos šalies“.

Kaip teigiama, V.Kudzys taip pat pažymėjo, kad Lietuva šioje situacijoje stengiasi būti „šventesnė už šventąjį Tėvą“, pasisakydama griežčiau už pačią Ukrainą.

Jo manymu, savo nuomonę reikšti būtina, bet tai daryti reikia atsargiai, įvertinus savo padėtį pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.