Atšipo žirklės prezidentės galioms apkarpyti

Stringa politikų užmojai keisti policijos vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką. Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės siūlymu iš šio proceso turėjusi būti išstumta šalies vadovė kol kas gali būti rami – projektas padėtas į šalį.

L.Graužinienė siūlė, kad policijos vadovą skirtų ne prezidentė D.Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Graužinienė siūlė, kad policijos vadovą skirtų ne prezidentė D.Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 30, 2014, 7:04 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:25 PM

Baigiantis Seimo sesijai Teisės ir teisėtvarkos komitetas nesiryžo balsuoti dėl L.Graužinienės siūlymo, kad policijos vadovą skirtų Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu.

Vadinasi, dabartinė policijos generalinio komisaro skyrimo ir atleidimo tvarka dar galios bent iki kitų metų kovo mėnesio – pareigūną skiria prezidentas, gavęs Vyriausybės teikimą, o kandidatą pasiūlo vidaus reikalų ministras.

Neatmetama, kad projektas gali ir visai neišvysti dienos šviesos, nes jam priešinasi Prezidentūra.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas prisipažino sulaukęs prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovų prašymo neskubėti priimti pataisų, kad šalies vadovei netektų jų vetuoti.

Be to, J.Sabatauskas aiškino, jog pertrauka padaryta ir dėl to, kad minėtas komiteto posėdis buvęs ypač komplikuotas dėl jame svarstytų klausimų gausos.

„Mes įklimpome diskusijoje ir supratome, kad nespėsime visko išnagrinėti. Tiesiog trūko laiko“, – aiškino politikas.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, J.Sabatauską galėjo stabdyti ir abejonės, kad siūlymas nesulauks komiteto narių pritarimo.

Mat užmojams apkarpyti prezidentės galias nebuvo linkę pritarti net kai kurie valdančiosios daugumos atstovai, pavyzdžiui, komitetui priklausantis teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Nors kiek anksčiau projektui keisti policijos vadovo skyrimo tvarką aplenkiant prezidentę pritarė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, įstatymų pataisų paketas Seime sunkiai skinasi kelią.

Pataisomis siūloma keisti ne tik Policijos veiklos įstatymą, bet ir Vidaus tarnybos statutą. Taip būtų ne tik pakeista Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų finansavimo tvarka, bet ir gerokai išplėstos pareigūnų socialinės garantijos.

Tam reikėtų papildomų lėšų, todėl Vyriausybė projektui nepritarė.

Pataisų rengėjai vylėsi, kad situacija galbūt pasikeis vidaus reikalų ministru tapus buvusiam policijos generaliniam komisarui Sauliui Skverneliui. Teigiama, jog ministras yra suinteresuotas policininkams palankiais Vidaus tarnybos statuto pakeitimais, bet iki šiol prieštaravo, kad būtų keičiama policijos vadovo skyrimo bei atleidimo tvarka.

S.Skvernelis „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad dabartinė tvarka, jo manymu, yra gera: „Nematau trūkumų. Ir nematau priežasčių, kodėl ją reikėtų keisti. Tvarka pasiteisino.“

Siekė apsidrausti

* Daugiau kaip prieš dešimt metų policijos generalinis komisaras buvo skiriamas Vyriausybės.

* Bet valdžioje tada buvusių konservatorių iniciatyva prieš pat rinkimus, kuriuos jie triuškinamai pralaimėjo, skyrimo procedūra buvo pakeista siekiant apsidrausti nuo galimų netikėtumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.