Sostinės ligoninių skurdas – neišsprendžiamas

Jau tampa tradicija, kai viduržiemį Vilniaus ligoninės sulaukia prezidentės dėmesio. Ketvirtadienį Dalia Grybauskaitė apsilankė Vilniaus vaiko raidos centre. Praėjusiais metais prezidentė tuo pat metu nagrinėjo Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės problemas. Be to, jos taip ir liko neišspręstos. Ar ta pati situacija pasikartos ir šiemet?

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Jan 29, 2015, 4:27 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:38 PM

Kaltinimai ministerijai

Nuo 2013 m. rudens, kai įgriuvo Vilniaus vaiko raidos centro stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Vaikai ir darbuotojai priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje apgailėtinomis sąlygomis. Pastaraisiais metais daugiau nei puse milijono eurų sumažėjo šios įstaigos biudžetas.

Dėl neišsprendžiamų problemų prezidentė pliekia Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Anot prezidentės, dėl SAM aplaidumo daugybei Lietuvos vaikų gyvybiškai svarbus gydymas tapo sunkiai prieinamas. Vaikams jo tenka laukti daugiau nei po pusmetį. Ketvirtadienį centrą įpareigota iškraustyti iš netinkamų patalpų iki rugsėjo.

„Vaiko raidos centro padėtis atspindi SAM požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatos problemas. Ministerija neranda laiko pasirūpinti pažeidžiamiausiais vaikais. Jau daugiau nei metus jie gauna tik dalį reikiamo gydymo. Jeigu šie vaikai laiku sulauktų pagalbos, išvengtume daugelio tragedijų ir vaikų netekčių“, – apsilankiusi centre sakė D.Grybauskaitė.

SAM turi inicijuoti Vyriausybės sprendimą, kad Vaiko raidos centras vėl dirbtų visa apimtimi ir vaikai gautų ne dalinį, o visą gydymą.

Ministrė teisinasi

Anot ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, Vaiko raidos centras bus perkraustytas į sanatorijos „Pušyno kelias“ patalpas iki rugsėjo. Pagrindiniai darbai esą jau padaryti, tereikia kosmetinio remonto.

„Komplikuota yra todėl, kad vaikų reabilitacijos pastatai priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM), tad mums pirmiausia juos reikia perimti. Visi sprendimai padaryti, Vyriausybei bus perduoti dokumentai, kad SADM perduoda SAM aštuonis korpusus. Yra numatyti pinigai 2016 metais du korpusus renovuoti, o 6 korpusuose ir šiandien dirbama, bus tik atliktas kosmetinis remontas“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Vaikai, dabar gydomi sanatorijoje, kelsis į Druskininkų „Saulutės“ sanatoriją.

Paklausta, ar trauksis, jeigu nepavyks centro perkraustyti laiku, ministrė pasakė, kad viskas bus padaryta.

Situacija kartojasi

Prieš metus prezidentė D.Grybauskaitė, lankydamasi Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje, įspėjo, kad čia ligoniai gydomi gyvybei pavojingomis sąlygomis. Gydytojai dirba tarsi fronte, nuolat rizikuodami, todėl reikia šią ligoninę iškelti.

Ligoninė dar 2011 metais buvo reorganizuota į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialą, tačiau jau tris kartus nukeltas ligoninės restruktūrizavimas ir gydymo sąlygų pacientams pagerinimas.

„Su premjeru aptarėme, kaip pagelbėti Santariškių klinikai tvarkant projektinius dokumentus. Ligoninės perkėlimo terminas trumpinamas iki 2017 metų, nes anksčiau planavome perkelti 2018 metais“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Šiandien Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė lieka tik su pažadais, be realių ir apčiuopiamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.