D. Grybauskaitė: „Vakarai turėtų stiprinti sankcijas Rusijai“

Įvairių šaltinių duomenimis, žuvo mažiausiai nuo keliolikos iki kelių dešimčių Ukrainos karių, dalis karių paimti į nelaisvę.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2015, 9:19 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 6:41 PM

„Mūsų visų bendra pozicija yra, kad paliaubų nesilaikoma ir visiškai atvirai dabar matosi, kad nesilaikoma iš Rusijos palaikomų teroristų pusės. Pati Rusija vėl aktyviai dalyvauja, kaip ir dalyvavo, kariniuose veiksmuose. Taigi kariniai veiksmai turi būti nutraukti – tokia mūsų visų nuomonė: tiek Jungtinių Tautų, tiek ES, tiek mūsų, turi būti laikomasi visų pasirašytų įsipareigojimų“, – ketvirtadienį paskelbtame interviu LRT radijui sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, tai, kas šiuo metu vyksta rytų Ukrainoje, yra ne tik tarptautinės teisės pažeidimas, bet ir antrojo Minsko susitarimo ignoravimas, kurio įsipareigojimai yra „įžūliai ir agresyviai laužomi“. Ji tvirtino, jog faktas, jog Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai neįleidžiami į Debalcevės miestą, kuriame jau po paliaubų įsigaliojimo separatistai vykdė atakas siekdami jį kontroliuoti, yra siekis nuslėpti, kas pažeidė Minsko susitarimą.

„Tai, kad ESBO taip pat nėra leidžiama vykdyti savo funkcijų, tai yra stebėjimo funkcijų (Debalcevėje), yra, matyt, dėl to, kad būtų slepiama, kaip, kas ir kodėl nevykdo paliaubų. Taigi ES ir toliau išlieka dilema ir problema, kad mes turėsime reaguoti, ypač jei ir toliau šie susitarimai nebus vykdomi – turiu galvoje ir sankcijų sugriežtinimą, ir atitinkamus Europos ir tarptautinės bendrijos veiksmus“, – sakė šalies vadovė.

Sekmadienį D.Grybauskaitė skrenda į Kijevą, kur kartu su kitais Vakarų šalių vadovais dalyvaus Maidano įvykių metinėms skirtuose renginiuose. Ji tvirtino, jog tai bus puiki proga aptarti situaciją su Ukrainos ir Europos lyderiais.

„Susitiksiu su prezidentu Petro Porošenka, žinau, kad ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis dalyvaus renginiuose, Latvijos prezidentas Andris Berzinis, taip pat Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kitų valstybių vadovai. Tai bus gera proga dar kartą pasikalbėti, įvertinti situaciją ir, aišku, išreikšti pagarbą Maidano žuvusiesiems“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Šimtai išsekusių Ukrainos vyriausybės pajėgų karių trečiadienį atsitraukė iš strategiškai svarbaus Debalcevės miesto, kurį jau po antruoju Minsko susitarimu įtvirtintų paliaubų įsigaliojimo įnirtingai šturmavo prorusiški separatistai.

Įvairių šaltinių duomenimis, žuvo mažiausiai nuo keliolikos iki kelių dešimčių Ukrainos karių, dalis karių paimti į nelaisvę.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas, trečiadienį britų žiniasklaidoje vertindamas įvykius Ukrainoje be kita ko perspėjo dėl „realaus ir esamo pavojaus“ Baltijos šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.