Trakuose – rinkimų detektyvas su ginkluotais kandidatais

Rinkėjai matė visokių balsų pirkėjų, bet ginkluotų pistoletais, atrodo, dar niekada nepasitaikė. Dabar prokurorai tokių aptiko Trakų rajono savivaldybėje.

Ar liks Trakų taryboje (iš kairės) A.Prokofjevas, I.Kurpiuvienė ir V.Sadauskas?<br>Lietuvos laisvės sąjungos nuotr.
Ar liks Trakų taryboje (iš kairės) A.Prokofjevas, I.Kurpiuvienė ir V.Sadauskas?<br>Lietuvos laisvės sąjungos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 9:03 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:29 AM

Vakar Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prokurorų prašymu panaikino net šešių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatų į Trakų savivaldybę teisinę neliečiamybę.

Teisėsaugai įkliuvo į savivaldybės tarybą jau išrinkti Inesa Kurpiuvienė ir Andrejus Prokofjevas bei į kandidatų sąrašą įrašyti Artūras Lebedis, Zofija Abeciūnienė, Michailas Černiavskis ir Vidmantas Gaidukas.

Prokurorai juos įtaria organizavus rinkėjų balsų pirkimą stambiu mastu. Per kratas teisėsaugininkai surado esą tai įrodančių dokumentų, kitos informacijos, be to, sekliai turi slapta įrašytus pokalbius telefonu.

Negana to, Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Lino Kuprusevičiaus teigimu, pas tris iš minėtų kandidatų aptikta, kaip manoma, nelegaliai laikomų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų.

Taikiklyje – dvi partijos

Lietuvos laisvės sąjungos (LLS), kuri Trakuose laimėjo 3 mandatus ir per 10 proc. rinkėjų paramą, atstovė I.Kurpiuvienė vakar VRK posėdyje neigė savo kaltę ir sakė, kad dėl viso to jai „šokas“.

Atrodo, kad šioks toks šokas ištiko ir VRK, kuri rytoj spręs, ar apskritai neanuliuoti rinkimų rezultatų Trakuose.

Juolab kad rinkimų prievaizdai narplioja ir kitą istoriją, kuri pirmiausia ir patraukė jų dėmesį Trakuose – kai kuriose apylinkėse buvo rasta atplėštų balsavimo paštu vokų.

Tai sukėlė įtarimų, kad net keli Liberalų sąjūdžio kandidatai tose apylinkėse galėjo organizuoti specialų rinkėjų balsavimą būtent už juos partijos rinkimų sąraše.

Kur dirba ir iš ko gyvena?

Į teisėsaugos akiratį patekę LLS kandidatai, iš kurių dviem praėjusį sekmadienį vykusiuose rinkimuose pavyko prasibrauti į Trakų tarybą, mažai žinomi netgi tarp vietos politikų. Šykščios ir jų pateikiamos anketos.

Antai rinkėjų į pirmąją vietą iš ketvirtosios pakelta Bijūnų kaime gyvenamąją vietą deklaravusi 28 metų I.Kurpiuvienė savo anketoje nenurodo nei kur dirba, nei iš ko gyvena. To ji neatskleidė ir kalbėdama su „Lietuvos rytu“: „Tiesiog nemanau, kad tai būtina.“

Moteris nesileido į kalbas ir apie įtarimus dėl galimo balsų pirkimo: „Neturiu jokių komentarų.

Tiesiog buvo atlikta krata ir nieko nerasta.“

Aktyvistai keitė partijas

Į tarybą patekusi I.Kurpiuvienė anksčiau priklausė konservatoriams ir buvo Trakų rajono tarybos sekretorė, bet maždaug prieš metus neteko šių pareigų.

Partijas keitė ir 37 metų A.Prokofjevas. Bendrovei „Rielko“ vadovaujantis politikas 2011 metais į tarybą prasibrovė kaip narys ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos Krikščionių partijos, kuri tada Trakuose laimėjo du mandatus.

Sekliai surado ir ginklų

Trakų rajono tarybai šiuo metu priklausančiai 55 metų Z.Abeciūnienei sekmadienį vykę rinkimai nebuvo palankūs. Praėjusią kadenciją pagal Naujosios sąjungos sąrašą į tarybą patekusi moteris nebuvo perrinkta – ji iš antros vietos nusmuko į aštuntą.

Rinkimų prievaizdams prokurorai atskleidė, kad per kratas pas ją buvo rastas pistoletas ir šovinių. Ginklas buvo aptiktas ir pas Lentvaryje gyvenantį 28 metų M.Černiavskį.

Pastarasis taip pat nenurodo kur dirba, o jo turto ir pajamų deklaracijoje – vien nuliai.

Atlikę kratą pas kitą kandidatą 30 metų A.Lebedį, kuris irgi nenurodo, kuo verčiasi, pareigūnai rado medžiagos, panašios į paraką. (LR)

Iš pirmų lūpų

Žilvinas Šilgalis

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) rinkimų štabo vadovas

„Ne tik mūsų, bet ir kitų įtartinų ten yra. Bet kriminaliniai dalykai neturi ir negali turėti nieko bendra.

Mūsų pozicija aiški: jei kas nors pirko balsus ar užsiėmė kita nusikalstama veika, turi atsakyti pagal Lietuvos įstatymus.

Partijos valdyba kviesis visus šešis įtariamuosius, nagrinės tiek teisėsaugos, tiek jų pačių pateiktą informaciją ir tik tuomet apsispręs, ar šalinti kandidatus iš partijos.

Neskubėkime. Daug kartų yra buvę pareikšta įtarimų, bet pagal tai, kiek jų buvo ir kiek baudžiamųjų bylų išnagrinėta, yra labai didžiulės disproporcijos.

Jei Trakuose bus surengti pakartotiniai rinkimai, labai gerai.“ (BNS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.