VRK spręs dėl savivaldos rinkimų rezultatų anuliavimo Trakuose

Sekmadienį vyksiančiame

Rinkimai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rinkimai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 8, 2015, 9:12 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:07 AM

Penktadienį vykusiame posėdyje VRK patenkino Vilniaus apygardos prokuratūros prašymą ir davė sutikimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn šešis savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavusius kandidatus. Du iš jų jau iškovojo mandatus. Visus kandidatus iškėlė Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

Andrejus Prokofjevas sąraše buvo įrašytas pirmuoju numeriu, Zofija Abeciūnienė – antruoju, Inesa Kurpiuvienė – ketvirtuoju, Artūras Lebedevas- septintuoju, Vidmantas Gaidukas – dešimtuoju, Michailas Černiavskis – 42-uoju.

Pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, kandidatai į tarybos narius turi teisinę neliečiamybę. Savo statuso bei įstatymo garantuojamo imuniteto netenka tiktai po to, kai VRK patvirtina galutinius rinkimų rezultatus.

Pasak VRK posėdyje kalbėjusio prokuroro, visi šie asmenys įtariami trukdę rinkėjams pasinaudoti Konstitucijos garantuojama rinkimų teise. Kandidatų namuose, automobiliuose atlikus kratas, aptikta įvairių įkalčių – išankstinio balsavimo kvitų, ranka surašytų rinkėjų sąrašų, kitų pareigūnus sudominusių daiktų. Be to, M. Černevskio namuose rastas šaunamasis ginklas, Z. Abeciūnienės – pistoletas su šoviniais, A. Lebedžio, kaip įtariama, parakas ir galbūt suklastotos eurų bei litų kupiūros. Dėl pastarųjų radinių gali būti paskirtas atskiras ikiteisminis tyrimas.

Kriminalinės žvalgybos pareigūnų užfiksuoti telefoniniai pokalbiai bei trumposios žinutės rodo, kad minėti kandidatai į savivaldybės tarybos narius iš anksto tarėsi dėl rinkėjų vežimo balsuoti organizavimo, atsilyginimo jiems už atitinkamą „apsisprendimą“.

VRK posėdyje dalyvavusi vienintelė iš įtariamųjų šešeto, I. Kurpiuvienė, prieštaravo, kad jai būtų panaikinta teisinė neliečiamybė. Už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise baudžiama viešaisiais darbais ar bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Prokuratūros prašymą VRK komisija patenkino, visiems nariams balsavus „už“. Leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn A. Prokofjevą, Z. Abeciūnienę, I. Kurpiuvienė, A. Lebedį, V. Gaiduką ir M. Černiavskį, suvaržant jų laisvę.

Pastarosiomis dienomis tai jau trečias kartas, kai VRK nagrinėja prokurorų prašymą leisti kandidatus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Kovos 4 d. panaikinta šiauliečio V. Damulevičiaus, vasario 27 d. – prieniškio M. Makštučio teisinė neliečiamybė. Pirmojo kandidato baudžiamoji byla dėl tarnybos pareigų neatlikimo (jau nagrinėjama apygardos teisme, antrajam – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Penktadienį VRK nusprendė perduoti policijai pažeistus išankstinio balsavimo vokus, gautus iš Trakų rajono savivaldybės. Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rinkimų dokumento suklastojimo arba jo panaudojimo.

ELTA primena, kad balsų papirkimu yra įtariami ir kiti liberalai – Liberalų sąjūdis. VRK kilo įtarimų dėl išankstinio balsavimo Trakų savivaldybėje. Čia aptikta pluoštas vokų su pažeistomis plombomis, o vokų patikrinimo rezultatai meta šešėlį ant Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio.

Ketvirtadienį liberalai kreipėsi į VRK su prašymu anuliuoti savivaldos rinkimų Trakų rajone rezultatus ir skelbti šiame rajone naujus rinkimus, užtikrinant skaidrų jų organizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.