Už nešvarius rinkimus Trakuose – 100 tūkst. eurų iš mūsų kišenės

Nauji rinkimai į Trakų savivaldybės tarybą valstybei gali kainuoti apie 100 tūkst. eurų. Bet vargu ar šias papildomas išlaidas bent iš dalies padengs kandidatai, bandę brautis į valdžią nešvariais būdais.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 10, 2015, 6:57 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:45 AM

Dėl daugybės pažeidimų Trakų rajone Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė panaikinti savivaldybės tarybos ir mero rinkimų rezultatus – vietos valdžią iš naujo bus bandoma rinkti birželio 7-ąją.

Beje, į antrąjį mero rinkimų turą buvo iškopusi dabartinė rajono vadovė liberalė Edita Raudelienė ir jos pirmtakas socialdemokratas Vytautas Zalieckas.

Rinkimų rezultatai Trakuose buvo panaikinti ne tik dėl teisėsaugos tiriamo galimo balsų pirkimo, į kurį įsipainiojo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatai, bet ir dėl daugybės užfiksuotų kitų šiurkščių įstatymo pažeidimų.

Nežinia, kas atplėšė vokus

Trakų rajone buvo rasta daugiau kaip 400 atplėštų išankstinio balsavimo vokų. Juose aptikta nemažai sugadintų biuletenių, plika akimi matyti, kad jie užpildyti skirtingais rašikliais.

Įtarimų taip pat sukėlė už Liberalų sąjūdžio kandidatus atiduoti pirmumo balsai.

Rinkimų prievaizdų teigimu, per išankstinį balsavimą užpildytuose biuleteniuose pirmumo balsai lyg tyčia buvo atiduoti už tuos pačius asmenis.

Atplėšti išankstinio balsavimo vokai buvo saugomi Trakų savivaldybės tarybos salėje. Pareigūnai aiškinasi, kas į ją dar galėjo patekti, be rinkimų komisijos narių.

Anot VRK atstovo Roko Stabingio, šios salės raktus turėjo ne tik komisijos nariai, bet ir savivaldybės darbuotojai: „Išankstinio balsavimo vokai rinkimų dieną yra perduodami rinkimų apylinkėms. Bet spėjama, kad jie buvo atplėšti dar Trakuose. Šiuo atveju įtarimų šešėlis krinta ir ant komisijos narių.“

Baigtis – surežisuota?

Sekmadienį iš Trakų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininko pareigų buvo atleista Irena Karpičienė, kurią buvo pasiūlęs savivaldybės administratorius. Ją pakeitė konservatorių atstovė Stasė Genytė.

I.Karpičienė „Lietuvos rytui“ pripažino, kad vokai greičiausiai buvo atplėšti juos saugant savivaldybėje. Ji nesiėmė įtarinėti, kieno tai darbas, bet kalbėjo mįslingai: „Likus savaitei iki rinkimų jaučiausi kaip gerai organizuoto spektaklio marionetė. Įtariu, kad kažkas iš anksto žinojo arba planavo, kad viskas taip ir turėtų baigtis.“

Buvusios komisijos vadovės, kuri dirba savivaldybės skyriaus vedėja, teigimu, su ja susidoroti dar prieš išankstinį balsavimą yra pagrasinusi viena Seimo politikė.

Už skvernų tampė visi

Vis dėlto, I.Karpičienės manymu, VRK teisingai nusprendė panaikinusi rinkimų rezultatus Trakuose.

Ji pripažino, kad šie rinkimai buvo ypač neskaidrūs, o rinkėjus už skvernų tampė ir neteisėtais būdais vilioti bandė visų partijų atstovai – kandidatai esą net konkuravo dėl skirtingo amžiaus asocialių asmenų ir masiškai vežė juos balsuoti.

Tokių bandymų pavyko užfiksuoti ir „Lietuvos ryto" televizijai. Pagal jos parengtą reportažą, kuriame liudytojai teigia gavę pinigų už balsą, policija yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Dar vienas tyrimas atliekamas dėl prie Trakų autobusų stoties sulaikytos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovės galimo bandymo papirkti rinkėjus.

Kaip jau rašė „Lietuvos rytas“, VRK prokurorų prašymu panaikino šešių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatų teisinę neliečiamybę. Jie tapo įtariamaisiais galimo rinkėjų papirkinėjimo byloje. Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, partija sustabdė šių asmenų narystę.

Linksniavo komisiją

* Panaikinus rinkimų rezultatus Trakuose, vėl imta linksniuoti ir VRK. Prezidentė D.Grybauskaitė vakar pareiškė, jog komisija savo funkcijas atliko nekokybiškai ir ne iki galo.

* Bet Seimo pirmininkė „darbietė“ L.Graužinienė ir Seimo vicepirmininkas socialdemokratas A.Sysas neskubėjo vertinti VRK vadovo Z.Vaigausko galimybių toliau eiti šias pareigas. Anot politikų, reikėtų palaukti, kol baigsis rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.