Internete plintantis eksperimentas parodė tikrąjį lietuvių veidą

Ar jūs galėtumėte tamsiaodį žmogų pavadinti „beždžione“ arba „vergu“? Nors Lietuvoje dar nemažai rasizmo apraiškų, Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTS) surengtą eksperimentą lietuviai išlaikė.

Socialinis eksperimentas.<br>„Youtube“ stop kadras.
Socialinis eksperimentas.<br>„Youtube“ stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 5:43 PM

Eksperimentas buvo nufilmuotas, o medžiaga buvo paskelbta svetainėje „Youtube“. O prieš rasizmą nukreiptas bandymas paprastas.

Lietuviai buvo pakviesti į atranką filmuotis reklamoje. Tuomet jie buvo paprašyti truputį palaukti ir prisėsti ant sofos.

Bet jokia atranka iš tiesų nevyko, žmonės buvo slaptai filmuojami laukiamajame. Ant sofos sėdėjo tamsiaodis vaikinas.

„Atsiprašau, ar jūs lietuvis? Gal galėtumėte išversti?“, – tokio klausimo iš juodaodžio vaikino sulaukė visi ant sofos prisėdę lietuviai.

Vaikinas davė planšetinį kompiuterį, kuriam mirgėjo socialinio tinklo žinutė. Visi užkalbinti sutiko padėti ir išversti kas yra rašoma, tačiau įsiskaičius į tekstą, lietuviams dingo draugiška šypsena.

„Kas jums tai parašė? (...) Ar tu pažįsti šį žmogų?“, – klausė tariamos atrankos laukę lietuviai.

Juodaodis paaiškino neseniai atvykęs į Lietuvą ir gavęs tokio turinio žinutę socialiniame tinkle: „Beždžione, ką darai Lietuvoje? Grįžk į Afriką, kad tavo kvapo čia neliktų. Ir jei nesuprasi gražiuoju, mes tave pagausim. Ir iš tavo vergo odos mes pasidarysime batus.“

„Žinote, aš jums to neversiu. Tai žemina. Labai sunku tai pasakyti į akis. Ne, aš negaliu. Čia nėra jums naudingos informacijos“.

Tokiais žodžiais juodaodžiui Lietuvos svečiui atsakė dauguma lietuvių. O tie, kas išvertė, kas yra parašyta, atsiprašė dėl tokios informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.