Galimybė apšmeižti prezidentę – menkniekis?

Internetinių įsilaužėlių paskleista skandalinga žinia apie prezidentę Dalią Grybauskaitę, kaip galimai turėjusią KGB priedangą, – menkniekis ar pavojaus signalas, kad Lietuvos kibernetinė erdvė lengvai pažeidžiama?

T.B.Burauskaitė ketina prašyti papildomų pinigų jos vadovaujamam centrui.<br>V.Balkūno nuotr.
T.B.Burauskaitė ketina prašyti papildomų pinigų jos vadovaujamam centrui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Apr 1, 2015, 9:02 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:23 PM

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) tinklalapyje kgbveikla.lt skelbiamame KGB agentų sąraše pirmadienį buvo atsiradusi D.Grybauskaitės pavardė, parašytas jos agentūrinis slapyvardis Magnolija.

Buvo pateikta ir 1982 metais buvusios Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) A.Ždanovo universiteto studentės D.Grybauskaitės bylos dokumentų nuorašų pluoštas.

Tarp įvairių studijų dokumentų – Leningrado milicijos 1982 metų gegužės mėnesio pranešimas rektoriui, kuriame rašoma, kad studentė D.Grybauskaitė sulaikyta besilinksminanti viešbučio bare trijų suomių turistų ir dviejų laisvo elgesio rusių kompanijoje ir prašoma pranešti, jei bus imtasi profilaktinių priemonių.

Bet ranka padarytas prierašas, kad KGB kuratoriaus (prižiūrėtojo) nurodymu tyrimas dėl D.Grybauskaitės nutraukiamas.

Sužinojo iš žurnalistų

Apie šį skandalingą faktą iš „Lietuvos ryto“ išgirdusi LGGRTC direktorė Teresė Birutė Burauskaitė nustebo, o vėliau apie tai pranešė Ryšių reguliavimo tarnybai.

Nustatyta, kad į centro tinklalapį buvo įsilaužta. Vakar dėl to ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Vilniaus policija.

Nors informacija apie D.Grybauskaitę pirmadienį vakare buvo išimta, vakar rytą dar kelis kartus buvo galima atidaryti šią bylą tinklalapyje kgbveikla.lt. Taigi įsilaužėlių būta profesionalių ir atkaklių.

T.B.Burauskaitė ketina pasinaudoti kilusiu skandalu ir prašyti papildomų pinigų LGGRTC elektroninei sistemai apsaugoti.

Pavardes skelbs ir toliau

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas pripažino, kad Lietuvos informacinės erdvės saugumas – apverktinos būklės.

Politikas svarstė, kad laikinai būtų galima nebeskelbti KGB agentų sąrašų, kol neįdiegta papildoma LGGRTC tarnybinės stoties apsaugos sistema.

Bet T.B.Burauskaitė kitos nuomonės: „Dėl tokio menkniekio mes tikrai nesiliausime skelbę agentūros sąrašų. Faktai žmonėms turi būti žinomi ir prieinami. Apskritai jau laikas liautis sirgus kagėbizmo liga. Kažkodėl žinios apie korupcinius dalykus sutinkamos ramiau nei apie senus įvykius, sovietinio saugumo agentus.“

Tuo metu buvusi LGGRTC vadovė, Seimo narė Dalia Kuodytė pašiurpo išgirdusi, jog T.B.Burauskaitė įsilaužimą į tinklalapį ir paskleistas žinias pavadino menkniekiu: „Oho... Šmeižtas prieš prezidentę – menkniekis? Labai drąsus požiūris.“

Bet politikė pripažino, kad skelbti Liustracijos komisijai neprisipažinusių buvusių KGB agentų duomenis būtina, tai įpareigoja įstatymas.

Erdvė apsaugota menkai

Parlamentaras A.Paulauskas būgštavo, kad bandymų pasinaudoti menkai apsaugoma kibernetine erdve ir šmeižti svarbius asmenis, kiršinti visuomenę gali padaugėti.

„Gerai apsaugotos tiktai Krašto apsaugos ministerijos, specialiųjų tarnybų elektroninės sistemos. Kitos įstaigos per mažai rūpinasi saugumu. Kas dėsis, kai bus pradėtas projektas e.bylos? Į internetą bus dedami net ikiteisminio tyrimo duomenys“, – kalbėjo politikas.

A.Paulauskas pripažino, kad praėjusiais metais priimtas Kibernetinės erdvės apsaugos įstatymas kol kas norimų rezultatų nedavė, o įsteigtas Kibernetinio saugumo centras su įsilaužimais kovoti nenori.

Dauguma buvusių agentų – jau mirę

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras su KGB bendradarbiavusių asmenų agentūrinius duomenis pradėjo skelbti 2012 metais.

Skelbiamos pavardės asmenų, kurie apie savo bendradarbiavimą su KGB nepranešė Liustracijos komisijai. Dauguma šių žmonių jau mirę.

Duomenys paimti iš KGB agentų registracijos knygos, kurią centrui perdavė Valstybės saugumo departamentas. Sąraše – apie 1600 pavardžių. Iki šiol paskelbta 840 agentų pavardės.

Programišiai D.Grybauskaitės pavardę buvo įrašę 841-ąją.

Darkyta lietuvių kalba buvo paaiškinta, kad duomenis apie prezidentę centrui perdavė mistinė organizacija „Kumštis“, vienijanti buvusius saugumo karininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.