Prezidentė pasakė, ką norėtų matyti VSD vadovo poste

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Seimui teikia 47 metų Dariaus Jauniškio kandidatūrą į Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus postą.

D.Grybauskaitė po pokalbio su A.Butkevičiumi paskelbė, kad Seimui teiks D.Jauniškio kandidatūrą.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
D.Grybauskaitė po pokalbio su A.Butkevičiumi paskelbė, kad Seimui teiks D.Jauniškio kandidatūrą.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-04-07 09:19, atnaujinta 2018-01-07 10:30

Kandidatas turi sukaupęs karinio vadovavimo ir žvalgybos patirties. Lietuvos kariuomenėje praleidęs 20 metų, nuo 2008-ųjų jis vadovauja Specialiosioms operacijų pajėgoms. D.Jauniškis turi ekonomikos bakalauro diplomą, prieš dvejus metus Vašingtono universitete jam buvo suteiktas strateginių studijų magistro laipsnis.

D.Jauniškis – aktyvus Lietuvos nepriklausomybės gynėjas. Nuo 1990-ųjų jis trejus metus dirbo Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriuje. Siūlomas VSD direktorius ne kartą apdovanotas aukštais valstybės ir kitais apdovanojimais. Kandidatas į VSD vadovus turi 5 vaikus.

Karininkas D.Jauniškis jau antradienį bus pristatytas Seimui.

Gerai vertinamas tarptautinėje erdvėje

Prezidentės siūlomas kandidatas į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus 47 metų karininkas Darius Jauniškis gerai vertinamas tarptautinėje bendruomenėje, savo profesionalumą yra įrodęs ir misijoje Afganistane, sako Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Manau, kad tai tikrai didžiulę patirtį turintis žmogus, gerai vertinamas tarptautinėje bendruomenėje, tikrai savo profesionalumą yra įrodęs ir tarnaudamas misijoje Afganistane. Tai yra tikras Lietuvos patriotas“, – apie kandidatą antradienį sakė parlamento vadovė.

Kritikavo ir G.Griną, ir VSD

Jei pritars Seimas, 47 metų D.Jauniškis VSD vadovo poste pakeistų kadenciją baigiantį Gediminą Griną.

Dabartinio VSD vadovo G.Grinos penkerių metų kadencija baigiasi šį mėnesį. Pagal Konstituciją, VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Naujajam vadovui prezidentė kelia uždavinį ne tik kalbėti apie grėsmes Lietuvos saugumui, bet ir jas šalinti, taip pat sutelkti VSD dirbančius pareigūnus.

Nuo 2010-ųjų balandžio 12 d. VSD vadovaujantį G.Griną šalies vadovė yra kritikavusi ne kartą, o praėjusių metų viduryje G.Grina prašneko apie atėjusį laiką „solidžiai rūpintis naujo vadovo paieška“. D.Grybauskaitė yra kritikavusi VSD ir sakiusi, kad šioje institucijoje reikia permainų, apeliavusi į jo vadovų atsakomybę.

Tikisi daugiau aktyvumo

Antradienio rytą, kol dar nebuvo aiškus naujasis VSD vadovas, interviu Žinių radijui prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė priminė, kad dėl naujojo VSD generalinio direktoriaus prezidentė ne kartą buvo išsakiusi savo matymą: esą matant ir stiprėjant dabartinėms grėsmėms valstybei, įgaunant naujų formų prezidentė iš VSD vadovo ir jo vadovaujamo departamento tikisi mažiau pasyvaus stebėjimo ir daugiau aktyvumo.

„Prezidentė ne kartą yra akcentavusi, kad čia nepakanka konstatuoti grėsmių buvimo, reikia tas grėsmes šalinti, tai įpareigoja daryti ir Žvalgybos įstatymas.

Šiandien VSD buvo susiklosčiusi kitokia praktika, ją galbūt būtų galima pavadinti grėsmių stebėjimu, ir toks kompetencijos supratimas yra akivaizdžiai per siauras, požiūris į kovą su grėsmėmis turi keistis. Naujasis Saugumo departamento vadovas, aišku, turės įgyvendinti visus Žvalgybos įstatymo uždavinius, ne tik rinkti informaciją apie grėsmes, bet ir imtis atsakomybės joms šalinti“, – sakė R.Svetikaitė ir pridūrė, kad kontržvalgybos rezultatas yra ne slaptų pažymų skaičius, o konkretūs veiksmai ir išspręstos problemos.

Pasak šalies vadovės atstovės, VSD vis dėlto turi tiek slaptų, tiek viešų instrumentų, kuriuos gali įgyvendinti šalindamas grėsmes.

„Reikia tik atsakomybės nebijančio vadovo, kuris imtųsi šio darbo“, – tikino R.Svetikaitė.

Anot jos, naujajam vadovui buvo keliami lyderystės, aktyvios veiklos organizavimo patirties, specialiųjų žinių, politinio neutralumo, asmeninių savybių reikalavimai.

„Reikia tikėtis, kad būtent tas kandidatas tiks ir visoms politinėms jėgoms, ir jo kandidatūrai bus pritarta Seime“, – sakė R.Svetikaitė.

Vertina teigiamai

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vado Dariaus Jauniškio kandidatūra yra tinkama į Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus postą, sako premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

„Vertinu teigiamai. Manau, labai tinkama kandidatūra parinkta į VSD vadovo postą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius taip pat teigė tarptautinėje erdvėje girdėjęs teigiamų atsiliepimų apie D.Jauniškį.

„Manau, kad tai žmogus, kuris galės labai greitai perimti šias pareigas ir kuris galės atsakingai jas vykdyti“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jis vylėsi, kad kandidatas tiks ir kitoms Seimo frakcijoms.

Įvertins tik išklausę

Seimo frakcijos sako kol kas turinčios per mažai informacijos vertinti prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktą kandidatūrą į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus, Lietuvos kariuomenės Specialiosioms operacijų pajėgoms vadovaujantį Darių Jauniškį.

Parlamentinių frakcijų vadovai antradienį žurnalistams Seime sakė, jog aiškesnį įspūdį apie kandidatą bus galima susidaryti po jo atsakymų į klausimus.

„Labai mažai informacijos, kad galėtumėme susidaryti pilną vaizdą, tik šiandien ryte gavome kandidatūrą. Aišku, kad apie šitą asmenį daug informacijos nėra, žmogus dirba tokį darbą, bet vertinant jo biografiją, kad žmogus ilgą laiką dirbo Afganistane  ir turi gerą reputaciją tarp NATO partnerių, yra labai svarbu“, – sakė opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius sakė kandidato nepažįstantis, todėl kandidatūros ir negalintis vertinti. „Neturiu, ką pasakyti kol kas, svarstysime“, – sakė A.Kubilius.

Valdančiosios Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sakė, jog apie kandidatūrą bus sprendžiama po jo prisistatymo. „Tada ir pamatysim“, – sakė K.Daukšys.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „darbietis“ Artūras Paulauskas sakė pažįstantis kandidatą kaip „profesionalų, rimtą kariškį“. Klausiamas, kaip jį vertina kaip kandidatą į VSD vadovus, A.Paulauskas sakė, jog „iš anksto sunku pasakyti“. „Žiūrėsime, kaip prisistatys, atsakys į kausimus, tada bus daugiau galimybių vertinti“, – sakė komiteto pirmininkas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis taip pat sakė, jog frakcija klausimo dar nesvarstė. „Mes dar nevertinome ir sunku pasakyti. Svarstysime, tada pasakysime savo nuomonę“, – sakė P.Gražulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.