Prezidentė: „Būtina, kad VSD dirbtų efektyviau“

Naujojo Valstybės saugumo

Savo siūlymą į VSD direktoriaus postą skirti Darių Jauniškį šalies vadovė aiškino objektyviomis priežastimis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Savo siūlymą į VSD direktoriaus postą skirti Darių Jauniškį šalies vadovė aiškino objektyviomis priežastimis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:13 AM

Savo siūlymą į VSD direktoriaus postą skirti Darių Jauniškį šalies vadovė aiškino objektyviomis priežastimis.

„Pirmiausia yra objektyvios priežastys, dėl ko reikia patyrusio žmogaus tiek žvalgybos, tiek kituose frontuose, gebančio priimti sprendimus, turinčio lyderystės patyrimą, nes geopolitinė situacija sudėtinga, grėsmės platesnės ir didesnės aplink Lietuvą, todėl būtina, kad ši institucija, VSD, dirbtų gerokai efektyviau, neliktų tik procesų stebėtoja, o pilnai vykdytų Žvalgybos įstatymą, kuriame numatyta ne tik stebėti, rinkti, bet ir šalinti įvairias grėsmes bei pavojus. Taigi reikia naujo vadovo, tvirto vadovo, pasiryžusio vykdyti pareigą, mylinčio Tėvynę. Manau, kad toks kandidatas kaip tik ir parinktas“, – ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, su naujuoju VSD vadovu turi keistis ir šiai institucijai keliami tikslai. Pasak D. Grybauskaitės, Žvalgybos įstatyme numatyta prognozuoti, nustatyti ir šalinti rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes, kylančias Lietuvai.

„Kol kas matėme tik stebėjimą, didelių ir didelio kiekio pažymų rašymą, na, ir nusišalinimą nuo grėsmių prevencijos ir šalinimo. Būtent reikalingas naujas požiūris, naujas vadovavimo stilius ir gebėjimas prisiimti atsakomybę, realią atsakomybę už darbo rezultatus. Stebėtojų nebereikia“, – pabrėžė Prezidentė.

Antradienį Prezidentė D. Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Seimui teikia 47 metų D. Jauniškio kandidatūrą į VSD vadovo postą. Kandidatas turi sukaupęs karinio vadovavimo bei žvalgybinės patirties. Lietuvos kariuomenėje praleidęs 20 metų, nuo 2008-ųjų jis vadovauja Specialiosioms operacijų pajėgoms.

D. Jauniškis turi ekonomikos bakalauro diplomą, prieš dvejus metus Vašingtono universitete jam buvo suteiktas Strateginių studijų magistro laipsnis.

D. Jauniškis – aktyvus Lietuvos Nepriklausomybės gynėjas. Nuo 1990-ųjų jis trejus metus dirbo Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriuje. Siūlomas VSD direktorius yra ne kartą apdovanotas aukštais valstybės ir kitais apdovanojimais.

Antradienį jo kandidatūra pateikta Seimui, ją trečiadienį svarstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ir iš esmės pritarė. Su pretendentu dar turės galimybę susitikti visos frakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.