V. Gedvilas: „Geriau jau trenktų beisbolo lazda per galvą“

Švietimo ir mokslo ministerijos slenksčio neįveikusiam buvusiam Seimo pirmininkui Vydui Gedvilui tenka iš naujo įrodinėti, kad prieš šešiolika metų jis pelnytai gavo mokslinį daktaro laipsnį.

V.Gedvilui kol kas nepavyko apsiginti ir dėl slaptoje pažymoje jam priskirtų nuodėmių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Gedvilui kol kas nepavyko apsiginti ir dėl slaptoje pažymoje jam priskirtų nuodėmių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 5:41 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 1:43 AM

Politikas portalui tvirtino, kad kilus abejonių dėl esą jo neskaidriai apsigintos disertacijos jis kreipėsi į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą. Pastarosios atstovai ketvirtadienį aiškino, kad sprendimą, ar bus atliekamas tyrimas dėl V.Gedvilo disertacijos, priims artimiausiu metu. 

Seimo vicepirmininkas portalui aiškino paprašęs, kad ekspertai įvertintų jo ir panašiu metu apgintą kito mokslininko darbą bei išsklaidytų abejones dėl šių darbų panašumo.

Išgirsti įtarimai dėl svetimos autorystės V.Gedvilui buvo itin skaudūs. „Geriau jau man beisbolo lazda per galvą trenktų, nei kaltintų, kad mokslinį darbą už mane parašė kažkas kitas“, – portalui lrytas.lt sakė buvęs Europos čempione tapusios Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris.

V.Gedvilas tikino, kad jo moksliniame darbe aprašyta metodika buvo pritaikyta ir rengiant rinktinę šiam čempionatui. „Ją iki šiol taiko nemažai fizinio rengimo trenerių, prieš ginantis disertaciją apie šią metodiką aš parašiau penkiolika straipsnių“, – vardijo įtarimų dėl neskaidriai apginto mokslinio laipsnio sulaukęs politikas.

Buvęs tuometės Lietuvos kūno kultūros akademijos prorektorius tvirtino, kad rašydamas disertaciją pats atlikinėjo bandymus, eksperimentus. Tuo tarpu jo kolegos Gedimino Mamkaus metais anksčiau panašia tema apsigintoje disertacijoje, anot V.Gedvilo, esą nagrinėjami visai kiti dalykai. „Kai gyniausi savo disertaciją, kolegos darbo net akyse nebuvau matęs“, – tikino buvęs Darbo partijos kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus.

Daktaro disertaciją V.Gedvilas dabartiniame Lietuvos sporto universitete apsigynė 1999 metais. Mokslinio darbo tema – „Amžiaus ir sportinio rengimo poveikis krepšininkų raumenų nuovargiui ir šoklumui“.

Tuo tarpu metais anksčiau tame pačiame universitete G.Mamkus apsigynė disertaciją tema – „Amžiaus ir treniruotės poveikis kojų raumenų susitraukimo ir atsipalaidavimo savybėms“.

Kilus skandalui dėl slaptos pažymos, užkirtusios V.Gedvilui kelią tapti švietimo ir mokslo ministru, buvo iškelta versija esą joje gali būti ir duomenų apie politiko disertaciją – neva mokslinį darbą už jį galėjo parašyti arba G.Mamkus, arba Lietuvos sporto universiteto rektorius Albertas Skurvydas.

Iki šiol nėra žinoma, kokie Specialiųjų tyrimų tarnybos surinkti duomenys apie V.Gedvilą pasiekė šalies vadovus, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pareiškusi, kad gauta informacija esą net neleidžia svarstyti šios kandidatūros.

Netrukus po to pasklido kalbų esą slaptoje pažymoje nurodoma, kad politikas galėjo proteguoti Edžio Urbanavičiaus kandidatūrą į Kūno kultūros ir sporto departamento vadovus, taip pat – užfiksuota, kad už V.Gedvilo nakvynę Kauno viešbutyje sumokėjo Lietuvos krepšinio federacija, o verslininkai – už bernvakarį.

Buvęs kandidatas į ministrus tikino nieko blogo Lietuvai nepadaręs, Darbo partija toliau teikė jo kandidatūrą į ministrus, tačiau galiausiai V.Gedvilas atsiėmė savo kandidatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.