K. Ramonas: „Prezidentė kontroliuoja kiekvieno mūsų pinigus“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime aštrių žodžių negailėjo netinkamam valstybės lėšų panaudojimui. Ketvirtadienį tribūnoje ji kalbėjo, kad valstybės biudžetas yra kiekvieno mūsų piniginė – turime atidžiau stebėti, kur ir kam leidžiami pinigai.

K. Ramonas: „Prezidentė kontroliuoja kiekvieno pinigus“.<br>Montažas
K. Ramonas: „Prezidentė kontroliuoja kiekvieno pinigus“.<br>Montažas
Prezidentė D.Grybauskaitė.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė.<br>M.Kulbio nuotr.
Buvęs komercinių bankų prižiūrėtojas K.Ramonas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs komercinių bankų prižiūrėtojas K.Ramonas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

Jun 4, 2015, 6:48 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 9:39 AM

Šalies vadovės kalbas kritiškai įvertino buvęs Lietuvos banko Komercinių bankų priežiūros departamento direktorius Kazimieras Ramonas. Jis buvo nuteistas dėl „Snoro“ ir Ūkio banko žlugimo ir gavo 26 tūkstančių litų baudą.

- Prezidentė metiniame pranešime kalbėjo, kad turime atidžiau stebėti, kur ir kam leidžiami pinigai. Šalies vadovė pateikė keletą pavyzdžių, kad išmontuotas Alytaus sniego kalnas, neveikiantis Kupiškio krizių centras ir daugiau, tačiau išvadų nedaroma. Kaip jums atrodo, ar prezidentė viską padaro kaip valstybės vadovė, kad valstybės lėšos būtų tinkamai panaudotos?, – portalas Lrytas.lt paklausė K.Ramono.

– Tiesą pasakius mano „žaliu“ supratimu, kiek aš atsimenu, kas yra parašyta Konstitucijoje ir kokios yra galios prezidentės – tai čia, tiesą pasakius, nelabai jos reikalas.

Tai yra Vyriausybės reikalas. Ką jūs dabar kalbate, kur neefektyviai panaudotos lėšos, tai aš manyčiau, kad yra daug daugiau vietų, kur buvo jos neefektyviai arba nusikalstamai panaudotos.

- Ką jūs turite omenyje?

– Ai nenoriu aš šnekėti. Geriausiai jūs paklauskite Vitalijaus Gailiaus (Red. pastaba – buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus) ar dar kitų. Jie mėgsta šnekėti. Aš nenoriu šnekėti ir taip ant manęs spjaudosi. Mano nuomone, tai ne jos reikalas ir čia turėtų spręsti Vyriausybė.

Tai tik smulkmenos palyginus su energetikos dalykais, su šiukšlininkų klausimais. Aš jau nekalbu apie nužudytus du bankus, kurie kainavo oho kiek. Bet tai ne šitie metai, tai ankstesni.

- Ar prezidentė kontroliuoja, kad valstybės biudžeto pinigai netaptų pasipelnymo šaltiniu?

– Man sunku pasakyti, kaip ji kontroliuoja, bet šiaip ji turi labai daug įrankių savo rankose. Ji kontroliuoja kiekvieno mūsų pinigus. Todėl, kad labai sėkmingai perėmė Lietuvos banką. Ar jūs žinote, kad Lietuvos banke kiekvienas iš mūsų turime sąskaita ir mus verčia turėti jas. Tuoj pat uždraus grynaisiais atsiskaitinėti.

Taigi Lietuvos bankas bet kuriuo momentu gali bet kurio banko paklausti apie bet kurį pilietį ar įmonę ir gauti atsakymą, kiek turi tas pilietis pinigų savo sąskaitoje. Netgi paprašyti, kad užsienio paklaustų. Tokia galimybė yra ir kažkada bandė politikai naudotis, kai aš tada dirbau.

Antras dalykas, Lietuvos bankas turi ir paskolų rizikos duomenų bazę, kurią kažkada buvau sugalvojęs ir sukūriau. Lietuvos bankas žino apie visas paskolas. Seniau būdavo imamos tik stambios paskolos, dabar, man atrodo, ir smulkios. Apie jus ir jūsų finansus Lietuvos bankas žino viską ir gali naudotis.

Prezidentė puikiausiai gali naudotis Lietuvos banku. Jūs turbūt pati suprantate kodėl, nors įstatymas sako, kad šita informacija draudžiama perduoti nenumatytais įstatymu atvejais. Prezidentė nėra numatyta tuose įstatymuose, bet, manau, kad ji gali viską žinoti.

- Kaip suprantu, valstybės vadovas negalėtų to žinoti?

– Šiaip negalėtų jis klausti tokių dalykų. Nėra įstatyme parašyta. Bent jau kol aš dirbau tokių dalykų nebuvo. Nebent dabar atsirado, atleiskite, aš nebeskaitau įstatymų.

- Koks turėtų būti prezidento vaidmuo ekonominėje erdvėje?

– Kai aš dirbau, nežinau, kiek prezidentė į tuos dalykus nosį kaišiojo ar nekaišiojo. Reinoldijus Šarkinas (Red. pastaba – bankininkas, ilgametis Lietuvos banko valdybos pirmininkas) pas ją vaikščiodavo. Šiaip čia Vyriausybės reikalas.

Yra apibrėžtos prezidentės, Vyriausybės pareigos. Yra pasidalintos veiklos sferos. Dabar taip atrodo, kad ji viskuo užsiiminėja ir viską žino. Puiku, džiaugiuosi, kad yra genijų, bet dažniausiai genijai yra pripažįstami po mirties. Nes kol gyvas sako keistas arba dar koks nors.

- Ar valstybės lėšos Lietuvoje yra panaudojamos skaidriai?

– Mes nebežinome, kaip jos yra panaudojamos. Atsimenu prieš kokius 5 ar 10 metų spauda ir visi mes žinojome ir būdavo keikiamos Vyriausybės kairiosios ar dešiniosios, kad per didelės skolos, milžiniškos palūkanos ir spaudoje matydavosi, kokios tos skolos.

Dabar, kiek aš suprantu, niekas nežino, apart tuos, kurie prieina prie tos informacijos Finansų ministerija, Vyriausybė, o gal ir Lietuvos prezidentė. Ką mes esame pasiskolinę? Iš ko esame pasiskolinę? Kokiomis palūkanomis? Nieko tokio nebėra.

Nežinau, ar spauda pasidarė tokia nebesmalsi ar paprasčiausiai niekas neprileidžia. Būdavo komentarai po komentarų. O dabar atrodo: „Viskas tvarkoje“. Jei prezidentė sako, kad yra gerai – tai gerai. Jei pasako, kad blogai – tai blogai.

- Pranešime šiandien buvo išsakyta prezidentės kritika dėl Ūkio ministerijos investicijų politikos. Ką manote?

– Galvoju labai paprastai. Aš irgi užaugęs tarybiniais laikais. Kritika yra visuomenės pažangos variklis.Taip, kad nieko naujo.

Pirmiausia, jei sakai, kad kažkas kažką blogai daro, tai pirma parodyk pirštu ir pabaksnok. Taip ir su Ūkio ministerija – „Štai tavo šitos investicijos yra blogos“. O ne šiaip iš kepurės ištraukti ir pasakyti, kad blogos.

Pas mus baisiai mėgstama apkaltinti žmogų ar įmonę ar dar kažką nepasakant kuo jis nusikalto, ar įmonė, ar ministerija. Geriausia, apspjauni, o paskui tegul jis kapstosi. Nes taip pasakė gerbiamas žmogus.

- Gal kokių patarimų norėtumėte duoti prezidentei?

– Siūlau sėkmingai sulaukti kadencijos pabaigos ir nedaryti daugiau didelių klaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.