Dėl rinkėjų aktyvumo greičiausiai prireiks antrojo turo

Širvintų rajono:

Balsavimo apylinkės veiks nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.<br>D.Umbraso nuotr.
Balsavimo apylinkės veiks nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 7, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:16 PM

„Iš viso rinkimuose dalyvavo 23,5 tūkst. rinkėjų. Duomenys dar tikslinami, čia neįskaičiuoti tie rinkėjai, kuria balsavo iš anksto, pašto skyriuose ar namuose. (...) Tenka pripažinti, kad greičiausiai nebus pasiektas reikalingas rinkėjų aktyvumas tam, kad galėtume pasakyti, kad iš karto yra išrinktas meras“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Vaigauskas.

VRK turimais 19 val. duomenimis, Širvintų rajone savo valią išreiškė 38,19 proc. rinkėjų, Trakų rajone – 33,92 proc. rinkėjų, Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje – 25,33 proc. rinkėjų.

Per išankstinį balsavimą, specialiuose paštuose ir namuose savo valią iš viso pareiškė 6760 rinkėjų, arba beveik 9,2 proc. visų šiuose rinkimuose balsuoti galinčių rinkėjų.

Širvintų rajono:

Živilė Pinskuvienė – 64,48 proc.; Andrius Jozonis – 13,18 proc. (rinkėjų aktyvumas – 48,70 proc.)

Varėnos – Eišiškių apygarda:

Andžej Andruškevič – 34,24 proc.; Vidas Mikalauskas – 24,68 proc. (rinkėjų aktyvumas – 36,37 proc.)

Trakų rajono:

Vytautas Zalieckas – 30,58 proc.; Edita Rudelienė – 23,42 proc. (rinkėjų aktyvumas – 46,81 proc.)

Ginčai su stebėtojais

„Normaliai viskas vyko. Trupučiuką turime ginčų su stebėtojais. Kai kurie stebėtojai dėl kažkokių priežasčių supykę ant mūsų dėl kažko, partinių kažkokių interesų. Važinėja ir trupučiuką kabinėjasi prie komisijų. Bet mes čia susitvarkome, didesnių pažeidimų šiandien (sekmadienį – BNS) nefiksuota“, – BNS sakė Širvintų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Steponas Liktoravičius.

Pasak jo, pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ atstovai taip pat yra parašę protestą.

„Baltosios pirštinės“ parašė protestą. Žmogus gyveno vienoje vietoje, o kai užpildė formą, kad balsuotų namuose, jis pranešė, kad tą dieną bus pas sugyventinę pagal kitą adresą. Užsirašė, kur jis bus ir nuvažiavo pas tą žmogų pagal deklaruotą laikiną adresą ir nerado to žmogaus ir neįvyko balsavimas. Mes davėme įspėjimą tai komisijai ir nieko daugiau nenubaudėm“, – aiškino S.Liktoravičius.

Rinkėjų aktyvumas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) 19 val. duomenimis, rinkėjų aktyvumas Širvintų rajone siekė 38,19 proc. Aktyviausi buvo Širvintų kaimiškosios (48,79 proc.), Alionių (46,38 proc.), Motiejūnų (45,62 proc.). apylinkių rinkėjai.

Trakų rinkimų apygardoje, 19.00 val. duomenimis, balsavo 33,92 proc. rinkėjų. Aktyviausiai balsuota Aukštadvario (49,07 proc.), Trakų miesto (47,59 proc.) apylinkėse.

Sekmadienį vyko ir nauji rinkimai į Seimą vienmandatėje Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje, kur renkamas Seimo narys. 19 val. duomenimis, čia jau buvo atvykę balsuoti 25,33 proc. rinkėjų. Aktyviausiai balsavo Dainavos (44,97 proc.), Puvočių (44,27 proc.) apylinkių rinkėjai.

Pradėti trys ikiteisminiai tyrimai

Sekmadienį policija pradėjo tris ikiteisminius tyrimus dėl galimų rinkimų tvarkos pažeidimų sekmadienį vykstančiuose pakartotiniuose Trakų savivaldybės tarybos ir mero, Širvintų mero bei Varėnos-Eišiškių Seimo nario rinkimuose. Visi tyrimai pradėti dėl galimų pažeidimų Trakų rajone, vienas asmuo sulaikytas, pranešė policijos atstovas.

„Jei iki pietų nebuvome pradėję nei vieno ikiteisminio tyrimo, tai dabar turiu pranešti, kad buvo pradėti trys ikiteisminiai tyrimai. Visi jie buvo pradėti Trakuose, Lentvario miestelyje. Vieną asmenį turime sulaikę ir uždarę į areštinę“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas.

Pasak jo, visi tyrimai pradėti dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo.

„Buvo gauta informacija, kad važinėja automobiliu ir papirkinėja rinkėjus, kad balsuotų už tam tikrus kandidatus. (...) Sulaikytas asmuo gali būti laikomas iki 48 val., rytoj gali būti priimtas sprendimas taikyti kardomąją priemonę ir sulaikyti ilgesniam laikui“, – aiškino S.Gagas.

Pasak jo, kitas dviem atvejais asmenys dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo sulaikyti nebuvo.

„Turime informacijos apie tai, kad Lentvaryje rinkimų metu nenustatytas vyriškis už rinkėjų balsus dviem piliečiams siūlė po 5 eurus. (...) Taip pat patruliai buvo sustabdyti Lentvaryje, kur pranešta, kad vyriškis priėjo ir rinkėjams davė po 5 eurus su sąlyga, kad jie balsuos rinkimuose už konkretų kandidatą“, – teigė policijos atstovas.

S.Gagas kol kas nedetalizavo, už kurį kandidatą buvo agituojama balsuoti.

Iš viso policija sekmadienį gavo gavo 29 pranešimus (7 – Širvintų rajone, 20 – Trakų rajone, 2 – Varėnos-Eišiškių apygardoje) apie galimus pažeidimus, susijusius su pakartotiniais rinkimais.

Širvintų rajone pakartotinai renkamas meras, Trakuose vyksta tiek mero, tiek tarybos rinkimai. Šiose savivaldybėse Vyriausioji rinkimų komisija dėl šiurkščių pažeidimų panaikino kovo mėnesį vykusių rinkimų rezultatus.

Rinkimai į Seimą Varėnos-Eišiškių vienmandatėje rinkimų apygardoje organizuojami, nes kovą vykusių savivaldos rinkimų metu Varėnos meru buvo išrinktas Seimo narys Algis Kašėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?