Pasiūlymai dėl partnerystės D. Grybauskaitei panašūs į jovalą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė lingvistiniu jovalu pavadino trečiadienį Vyriausybėje ketinamas svarstyti Teisingumo ministerijos siūlomas pataisas dėl ne santuokoje gyvenančių asmenų santykių reglamentavimo.

Prezidentė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 1, 2015, 12:38 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 12:17 PM

„Įstatymo dar nemačiau. Kiek žinau, apie namų ūkius lyg tai ir Bažnyčia kalbėjo. Kai gausiu, tuomet ir pasižiūrėsiu, nes dabar šiame įstatymo projekte yra daug lingvistinio jovalo ir dalykinio jovalo. Tikrai sunku komentuoti“, – trečiadienį žurnalistų klausiama apie Vyriausybėje svarstomas įstatymo pataisas sakė šalies vadovė.

Teisingumo ministerija siūlo žmones, gyvenančius nesantuokinį šeimos gyvenimą, vadinti tik namų ūkio tvarkytojais. Dabar Civiliniame kodekse bendras gyvenimas nesudarius santuokos yra apibūdinami kaip turtiniai santykiai tarp vyro ir moters turint „tikslą sukurti šeiminius santykius“. Pataisomis Teisingumo ministerija siūlo, kad bendras gyvenimas nebebūtų vadinamas šeiminiais santykiais, apibūdinant jį kaip bendrą ūkio tvarkymą. Kitais straipsniais ketinama reguliuoti ne tik turtinius bendro gyvenimo aspektus.

Perklausus, ar apskritai į partnerystę reiktų įtraukti tos pačios lyties asmenis, D. Grybauskaitė atsakė: „žinau, kad įstatyme yra daug teisinių keistenybių, tačiau paties projekto nemačiau. Kai matysiu, koks galutinis rezultatas bus, tada ir svarstysiu. Dabar negaliu net komentuoti“.

Paklausta, ar palaiko partnerystės įteisinimą, D. Grybauskaitė teigė: „diskusija yra labai gerai, aš labai vertinu, kad visi diskutuoja, diskutuokime toliau. Kai gausiu ką nors konkrečiai ant stalo, tada ir spręsiu“.

Prezidentė po kūrėjo Marijaus Adomaičio (Mario Basanov) pasisakymo kilusio homofobijos skandalo, atkreipusio ir Vakarų žiniasklaidos dėmesį, pakvietė visus į dar platesnę diskusiją. „Manau, kad šis incidentas yra naudingas valstybei ta prasme, kad viduje mes vis labiau ir labiau atviriau pradedame kalbėti apie savo uždarumą, savo netoleranciją kitokiems žmonėms, homofobiškumą“, – tuomet klausiama, ar homofobija nekenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje, sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, tokios diskusijos sveikos, jų reikia daugiau, nes kuo greičiau Lietuva taps atviresnė, tolerantiškesnė, tuo Lietuvai geriau.

Teisingumo ministerija Vyriausybėje taip pat yra pateikusi projektą, kuriuo partnerystę siūlo leisti tik tarp vyro ir moters. Seime yra liberalų ir socdemų įregistruotas alternatyvus įstatymo projektas, leidžiantis ir tos pačios, ir skirtingų lyčių partnerystę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.