Prezidentės atostogos: galėtų, bet nenori

Gėlės, šilauogės, bitės ir knygos – tokius savo laisvalaikio pomėgius yra įvardijusi Dalia Grybauskaitė. Prezidentė šią vasarą, kaip ir ankstesniais metais, lieka ištikima savo tradicijai ir atostogauti neketina.

Šiemet prezidentė atostogauti nenusiteikusi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Šiemet prezidentė atostogauti nenusiteikusi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentė savo gaminta obuoliene ruošėsi vaišinti bendradarbius.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentė savo gaminta obuoliene ruošėsi vaišinti bendradarbius.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentės rezidencijoje yra keli aviliai.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentės rezidencijoje yra keli aviliai.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentė laisvalaikį mėgsta leisti gėlyne.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentė laisvalaikį mėgsta leisti gėlyne.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentė laisvalaikį mėgsta leisti gėlyne.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Prezidentė laisvalaikį mėgsta leisti gėlyne.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Indrė Vainalavičiūtė

Jul 10, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:25 AM

Kaip teigė Prezidentūros spaudos tarnybos specialistai, atostogų nenumato ir Lietuvos Respublikos prezidento įstatymas.

Anot jų, prezidentės darbotvarkė ir vasarą išliks intensyvi. „Dėl sudėtingos situacijos euro zonoje nuolat vyksta neplanuoti Europos vadovų susitikimai Briuselyje, kuriuose Lietuvai atstovauja prezidentė. Vasarą planuojami ir prezidentės darbo vizitai į užsienį“, – lakoniškai į klausimus apie prezidentės vasaros planus atsakė jos spaudos tarnyba.

Atostogų ruošėsi, bet atšaukė

Panašu, kad šalies vadovė ne visada buvo nusiteikusi prieš atostogas. 2010-ųjų vasarą spaudoje buvo pasirodžiusi informacija, kad prezidentė vieną savaitę ketina ilsėtis Lietuvoje. Panašių žinių apie D.Grybauskaitės atostogų planus buvo pasigirdę ir 2011-ųjų vasarą, kai ji teigė ketinanti išeiti kelių savaičių atostogų rugpjūčio mėnesį. Net buvo kalbėta, kad šalies vadovės poilsiui ieškoma atoki sodyba.

Praėjus kuriam laikui po šio pranešimo prezidentė per savo patarėjus perdavė informaciją, kad iš viso neketinanti atostogauti. Tuomet Prezidentūra pranešė, kad „atgauti jėgas prezidentei padės ne tokia įtempta darbotvarkė“.

Tų pačių metų vasarą D.Grybauskaitė vis dėlto rado laiko poilsiui ir po susitikimo su tuometiniu Neringos miesto meru Antanu Vinkumi praleido kelias dienas pajūryje.

Žurnalistų kalbinta apie pomėgius, šalies vadovė teigė šalia namo turinti darželį, kuriame augina žoleles, gėles. Dalį savo laiko prezidentė skirianti vaiskrūmiams bei šilauogėms. D.Grybauskaitė yra pasakojusi, kad mėgsta grybauti ir uogauti, o surinktas miško gėrybes marinuoti.

Apie savo laisvalaikį D.Grybauskaitė atvirauja labai mažai. Jau anksčiau „Lietuvos rytas“ rašė, kad kelis kartus prezidentės limuzinas ir apsaugos darbuotojai buvo pastebėti sostinės senamiestyje, kalbėta apie tai, kad laisvalaikiu prezidentė susitinka papietauti su buvusiais klasės draugais iš Salomėjos Nėries gimnazijos.

Laukia kelionės į JAV ir Izraelį

Nors D.Grybauskaitė ir neplanuoja atostogų, jos laukia nemažai darbo kelionių. Artimiausiu metu prezidentė vyks oficialaus vizito į Italiją – čia susitiks su Italijos prezidentu, taip pat Milane atidarys nacionalinę Lietuvos dieną pasaulinėje parodoje „Expo 2015“.

Šią vasarą prezidentė dalyvaus NATO Strateginės komunikacijos kompetencijos centro atidarymo renginyje Rygoje, rengsis rudens pradžioje vyksiančiai Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijai Niujorke, darbo vizitui į Izraelį.  

Priims latvį ir švedus

Vasarą D.Grybauskaitei teks priimti ir nemažai aukšto rango svečių. Kitą savaitę darbo vizito į Lietuvą atvyksta naujasis Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis. Bus ruošiamasi ir rudenį numatomam Švedijos karališkosios poros vizitui į Lietuvą.

Prezidentūros atstovų teigimu, šalies gyventojai turės ne vieną progą pasimatyti su D.Grybauskaite įvairiuose renginiuose ir susitikimuose Lietuvoje – jų darbotvarkėje jau dabar numatyta ne vienas.

Nėra pavaduotojo – nėra ir atostogų

Buvęs Dalios Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys pasakojo, kad Seimo nariams ir šalies vadovui pagal įstatymą atostogos nėra numatytos.

„Šios pareigybės yra tokios, kad turime būti pasiruošę dirbti kiekvieną minutę. Pagal Lietuvos įstatymus, jei atostogauji, tai oficialiai neini tų pareigų. Rinkti asmenys neturi atostogų, ir niekas jų negali pavaduoti“, – sakė L.Balsys.

Kadangi niekas prezidentės pavaduoti negali, tad ji neatostogauja.

V.Adamkus darbavosi iš Meksikos

„V.Adamkus neatostogaudavo. Jis važiuodavo į Meksiką, bet tai nebūdavo jo atostogos. Jam faksu būdavo siunčiami dekretai, ir jis dirbo. Nėra skirtumo, kur dirba prezidentas – Turniškėse, S.Daukanto aikštėje ar Meksikoje“, – kalbėjo L.Balsys ir pridūrė, kad prezidentas derino poilsį su darbu.

Anot jo, kai šalies vadovas išvyksta ilsėtis – į Lietuvos pajūrį ar kitą šalį, tai nereiškia, kad prezidento nėra, ir joks Seimo pirmininkas jo tuo metu nepavaduoja.

„D.Grybauskaitė, mano supratimu, taip pat niekur nevyksta ir neatostogauja, bet jei norėtų, galėtų“, – sakė l.Balsys ir patikino, kad prezidentei toks darbo formatas, kurį mėgo V. Adamkus, buvo nepriimtinas.

Su prezidentu ilsėtis vyksta ir apsauga

„Prezidentui niekas nedraudžia kur nors išvykti. Jei nori, prezidentas gali vykti net ir slidinėti į kalnus, jei kas nors jį ten priima“, – sakė pašnekovas ir priminė, jog įstatyme numatyta, kad šalies vadovą visada turi lydėti apsauga, kas gerokai išpučia kelionių į užsienį biudžetus.

„Juk kainuoja bilietai, viešbučiai ir kiti dalykai. Tai tam tikras etinis moralinis aspektas – kai vykstama kur nors ilsėtis, žinoma,  privalo kartu vykti ir tam tikra delegacija“, – kalbėjo jis.

L.Balsio teigimu, šalies vadovai, jei pageidauja, gali turėti keletą laisvadienių: „Ryšys su patarėjais ir kitais valdžios atstovais nenutrūksta, tad, jei reikia pasitarti, kažką nuspręsti ar dekretą pasirašyti, tai tas dekretas atsiras ten, kur yra ir prezidentas.“

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad daug kas priklauso ir nuo paties vadovo asmenybės, turimų kontaktų. „Jei, tarkime, Lietuvos prezidentas vyksta slidinėti į Austriją, privalu apie tai informuoti tos šalies prezidento protokolo tarnybą, jam turi būti parodytas dėmesys. Negalima taip slapčia nuvykti  į Austrijos kalnus slidinėti.“

Pasak L.Balsio, vienos šalies vadovas kitoje šalyje turi būti deramai priimtas net ir tuomet, kai vyksta neoficialaus vizito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.