Prezidentei reikia ne patarėjų, o pritarėjų?

Ritasi dar pernai vasarą prezidentės Dalios Grybauskaitės komandą sudrebinusių pokyčių banga – toliau krinka jos patarėjų gretos. Kodėl tai vyksta?

Su prezidente D.Grybauskaite, garsėjančia valdingu charakteriu, dirbti sunku.<br>T.Bauro nuotr.
Su prezidente D.Grybauskaite, garsėjančia valdingu charakteriu, dirbti sunku.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 20, 2015, 6:56 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 2:00 AM

Šią savaitę apie pasitraukimą iš prezidentės komandos pranešė jos vyriausioji patarėja ekonomikos klausimais Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Ukrainoje šiuo metu besidarbuojantį Nerijų Udrėną pakeitusi G.Kaminskaitė-Salters buvo gana netikėtas ir lyg daug žadantis atradimas. Darbą Lietuvoje ji pasirinko vietoj sėkmingos karjeros Didžiojoje Britanijoje.

Londone, Oksforde ir Mastrichte studijavusi G.Kaminskaitė-Salters, prieš tapdama D.Grybauskaitės patarėja, vadovavo Jungtinės Karalystės Elektros ir dujų rinkų tarnybai.

Beje, G.Kaminskaitės-Salters vadovaujamoje grupėje nė metų neišdirbo ir patarėjas Giedrius Kadziauskas. Buvęs ūkio viceministras grįžo į Pasaulio banko konsultanto pareigas.

Kas paskatino G.Kaminskaitę-Salters palikti įtakingą postą Prezidentūroje? Apie grįžimą į verslą užsiminusi moteris pati nelinkusi atvirauti. Bet po jos pasitraukimo pasklido įvairių versijų.

Realybė pasirodė kitokia

Politologai svarsto, jog pernai iš naujo suburta prezidentės komanda ir vėl byra dėl to, kad D.Grybauskaitės pasitelkti įvairių sričių specialistai anksčiau ar vėliau nusivilia įsitikinę, jog jai reikia ne jų patarimų, bet pritarimo.

Kad prezidentei šalia savęs nereikia ryškių ir savarankiškų asmenybių, o tik ištikimų ginklanešių, pritaria ir daugiau kaip dvejus metus juo buvęs Linas Balsys.

Seimo narys neatmeta, kad vakarietišką išsilavinimą turinti patarėja ekonomikos klausimais Prezidentūrą palieka susidūrusi su kitokia realybe, nei galbūt įsivaizdavo priimdama šalies vadovės kvietimą: „Galbūt ji suprato, kad turi daryti ne tai, ką mano, ką reikia daryti?

Pavyzdžiui, turi bendrauti su įvairių įmonių atstovais, juos spausti, veltis į įvairias verslo grupuočių kovas. Tokias, kaip neseniai vyko dėl atliekų tvarkymo, kai prezidentė ir buvęs jos patarėjas N.Udrėnas buvo įtariami palankumu vienai didelių užmojų Lietuvoje turinčiai suomių bendrovei.

Gal jaunos kartos profesionalei, turėjusiai kitokių vilčių ir iliuzijų, tai buvo nepriimtina? Gal ji, kaip ir aš anksčiau, pamatė, kad viskas čia vyksta ne dėl idėjų, o dėl principo „skaldyk ir valdyk“.“

Ištrūkti padeda ir lojalumas?

Tiesa, vyriausiosios prezidentės patarėjos užsienio politikai Jovitos Neliupšienės pasitraukimas rodo, kad komanda aižėja ne vien dėl galimo jos narių nusivylimo ir sudaužytų iliuzijų.

Netrukus Prezidentūros duris užversianti J.Neliupšienė nuo rugpjūčio vidurio pradeda eiti Lietuvos ambasadoriaus pareigas Europos Sąjungoje.

Anot L.Balsio, šis pavyzdys patvirtina, kad pokyčius prezidentės komandoje lemia ir kiti veiksniai.

„Šalies vadovė taip arba nori atsidėkoti už lojalumą, arba siekia jai ištikimus žmones pastatyti į kertines pozicijas.“

Bet Seimo narys įsitikinęs, kad ambasadoriauti ES turėjo būti pasirinktas diplomatinio, o ne vien didžiulio lojalumo patirtį prezidentei turintis asmuo.

Turi būti ausys ir akys

Paaukštinimu laikomas ir D.Grybauskaitės patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio skyrimas Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotoju.

Šiame poste jis pakeitė pilkuoju kardinolu vadintą buvusį departamento direktoriaus pavaduotoją Romualdą Vaišnorą. Spėjama, kad dabar K.Budriui teks būti šalies vadovės ausimis ir akimis departamente.

Šalies vadovės ausys ir akys Seime turėjo būti Vidaus politikos grupei vadovavusi Virginija Būdienė. Tačiau ji netikėtai pasitraukė dar prieš tai, kai parlamentarai išbrokavo D.Grybauskaitės pateiktą Kauno teisėjo Nerijaus Meilučio kandidatūrą į generalinius prokurorus.

Užkulisiuose kalbama, kad patarėja V.Būdienė turėjo pasitraukti, nes retai lankydamasi Seime menkai jautė politinį šalies pulsą ir partijų vadovybės nuotaikas.

Sutapimas – V.Būdienė nutarė išeiti netrukus po prezidentės metinio pranešimo.

Anksčiau tokį žingsnį yra žengę ir prie šalies vadovės kalbų rašymo prisidėję buvę jos patarėjai Audronė Nugaraitė bei L.Balsys.

Atstovų spaudai kadrilis

Kiek anksčiau iš prezidentės patarėjo pareigų buvo priverstas pasitraukti ir labai trumpai jai tarnavęs žurnalistas Modestas Naudžius.

D.Grybauskaitės atstovas spaudai išėjo į šį darbą grįžus Daivai Ulbinaitei. Pastaroji, įtarta valstybės paslapties atskleidimu, kurį laiką Prezidentūroje nedirbo.

Bet kai teisėjai ją išteisino, vėl buvo priimta žaibiškai, net nesulaukus, kol įsiteisės teismo sprendimas.

D.Ulbinaitė pirmąją šalies vadovės kadenciją pakeitė L.Balsį, kuris vienintelis atvirai prakalbo apie darbą Prezidentūroje: „Pamačiau, kad žmogus neturi šalies vizijos, o tik siaurus interesus skaldyti ir valdyti, būti vandens paviršiuje.“

Komanda byrėjo ir per pirmąją kadenciją

* Pirmąją D.Grybauskaitės kadenciją iš Prezidentūros pasitraukė ne tik L.Balsys.

* Prezidentės komandą tada paliko patarėja vidaus politikos klausimais A.Nugaraitė, vyriausioji patarėja teisės klausimais S.Palevičienė (Cirtautienė), patarėjas nacionalinio saugumo klausimais J.Markevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.