Į Odesą susiruošusią L. Graužinienę saugos ir vyras, ir moteris

Seimo valdyba pirmadienį apklausos būdu skubiai pritarė iš anksto neplanuotai parlamento pirmininkės Loretos Graužinienės kelionei į Ukrainą, kur atostogų vengianti politikė pagaliau galės ir atsipūsti.

Vasarą neatostogauti nutarusi L.Graužinienė ištaikė progą už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuvykti į Odesą, kur, kaip įtaria jos politiniai konkurentai, darbus bus bandoma derinti su atostogų malonumais.<br>D.Imbraso nuotr.
Vasarą neatostogauti nutarusi L.Graužinienė ištaikė progą už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuvykti į Odesą, kur, kaip įtaria jos politiniai konkurentai, darbus bus bandoma derinti su atostogų malonumais.<br>D.Imbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:06 AM

Jau antradienį į Kijevą išskrisianti L.Graužinienė į Vilnių sugrįš tik šeštadienį. Didžiąją kelionės dalį ji praleis ne Kijeve, bet šalies pietuose – prie Juodosios jūros esančioje Odesoje.

Pirmą kartą Seimo pirmininkę į užsienio kelionę taip pat lydės nebe vienas, kaip yra įprasta, bet du apsaugos pareigūnai. Neoficialiomis žiniomis, kartu su L.Graužiniene į Ukrainą skrenda ir Vadovybės apsaugos departamente neseniai specialiai šią politikę saugoti įdarbinta Lietuvos dziudo imtynininkė Raimonda Gedutytė.

Nepaisant papildomų išlaidų, dailiosios lyties apsaugininkė – prezidentės pramintu taku sekančios Seimo pirmininkės užgaida. Iki šiol moteriški veidai šmėkščiojo tik tarp šalies vadovės Dalios Grybauskaitės apsaugininkų.

Skubiai rengiama L.Graužinienės išvyka į Ukrainą vadinama neformalia.

Pirmadienį iki pietų Seimo pirmininkės sekretoriato darbuotojai dar negalėjo tiksliai pasakyti, ką Ukrainoje veiks ir su kokiais pareigūnais L.Graužinienė susitiks. „Kol kas dar neturime jokios informacijos apie susitikimus. Viskas organizuojama skubiai, todėl daug informacijos dar neturime, ją galėsime patikslinti vėliau“, – kelionės išvakarėse lrytas.lt sakė Seimo pirmininkės patarėja Neringa Mikėnaitė.

Ji taip pat negalėjo atsakyti, kas apmokės šios kelionės išlaidas.

Neoficialiai teigiama esą šio vizito prireikė ruošiantis kitą savaitę Stokholme ir Švedijai priklausančios Gotlando salos mieste Visbyje vyksiančiam Šiaurės ir Baltijos šalių parlamentų pirmininkų susitikimui.

Jame L.Graužinienė turėtų kalbėti apie padėtį Ukrainoje. „Taip, Ukrainoje vyks įvairūs neformalūs susitikimai man reikalingi ruošiantis konferencijai Švedijoje. Mėnesio pabaigoje Niujorke taip pat dalyvausiu Moterų parlamento pirmininkių konferencijoje, kur ruošiuosi kalbėti apie okupuotuose Krymo teritorijose gyvenančių moterų teises ir jų gynimą. Todėl noriu tinkamai pasiruošti ir parsivežti daugiau medžiagos“, – daugiau apie savo išvyką galėjo pasakyti Seimo pirmininkė.

Bet ji taip pat nesugebėjo įvardyti būsimų savo pokalbininkų. „Kai kas jau pradėta derinti, bet viskas paaiškės nuvykus į vietą. Visi susitikimai vyks Odesoje ir galbūt aplink ją. Bet nenoriu dar visko detalizuoti“, – paslaptingai kalbėjo Seimo pirmininkė.

Anot L.Graužinienės, kelionei į Ukrainą specialiai buvo pasirinktas laisvesnis laikas.

Oficialiai neatostogaujanti Seimo pirmininkė neslėpė, jog kelionės metu ketina ir šiek tiek atsipūsti. „Žinoma, kad vakare nueisiu ir prie jūros, pabraidysiu. Negi tai jau uždrausta?“, – klausimu į klausimą, ar rengiama kelionė į Ukraina nėra labiau poilsinė, atsakė L.Graužinienė.

Vis dėlto ji tvirtino, kad kelionė į Ukrainą nėra vien poilsinė, o pusiau darbinė. „Kiek mane informavo, ten atvyks ir buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, todėl veiklos bus. Bet tikrai neslėpsiu, kad neketinu nueiti prie jūros“, – atviravo Seimo pirmininkė.

Anot L.Graužinienės, kelionės išlaidos bus padengtos iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų. „Esu daug jų prikaupusi, todėl panaudosiu šias lėšas, taip nereikės išleisti Seimo vadovybės komandiruotėms skiriamų lėšų. Bet suma nėra didelė – tik bilietai“, – paaiškino parlamentarė.

Kalbėdama apie ją į Odesą lydėsiančią apsaugą, L.Graužinienė pabrėžė esą Vadovybės apsaugos departamento ji prašiusi skirti tik vieną apsaugos darbuotoją, tačiau į jį nebuvo atsižvelgta. „Mes į tuos dalykus kištis negalime, viską sprendžiame ne mes, o atsakingi departamento pareigūnai“, – pareiškė Seimo pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.