Valstybė taupo: mokyklose maitins mažiau vaikų

Nauji mokslo metai jau ant nosies, tačiau ne visi mokiniai laukia tos dienos. Dažnai vaikai iš nepasiturinčių šeimų neturi mokymosi priemonių ir į mokyklą eina tuščiu skrandžiu. Tėvai raginami nepamiršti užpildyti prašymus savivaldybėse, kad jų vaikai galėtų gauti paramą.

Nemokamą maitinimą šiemet gaus maždaug 10 tūkst. mokinių mažiau nei praėjusiais metais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Nemokamą maitinimą šiemet gaus maždaug 10 tūkst. mokinių mažiau nei praėjusiais metais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Nemokamą maitinimą šiemet gaus maždaug 10 tūkst. mokinių mažiau nei praėjusiais metais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Nemokamą maitinimą šiemet gaus maždaug 10 tūkst. mokinių mažiau nei praėjusiais metais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė

Aug 10, 2015, 9:05 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:27 AM

Mokiniai gali gauti nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 153 eurai.

Pamaitins mažiau vaikų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija planuoja, kad naujais mokslo metais nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti gaus apie 80 tūkst. mokinių. Tai maždaug 10 tūkst. mokinių mažiau nei praėjusiais metais.

Šiais metais Vilniaus mieste nemokamas maitinimas skirtas 1,5 tūkst. vaikų, o parama mokinio reikmenims įsigyti – 1,4 tūkst. mokinių. Dėl paramos kreipėsi daugiau mokinių, tačiau ne visiems ji suteikta.

Kauno mieste nuo liepos 1 dienos į socialinį paramos skyrių kreipėsi 1,2 tūkst. šeimų. Kiek tiksliai vaikų gaus paramą, dar nėra nutarta. Praėjusiais metais paramą gavo beveik 1,7 tūkst. šeimų.

Klaipėdos miestas nemokamai maitins 340 mokinių. Įsigyti kanceliarines prekes padės 290 uostamiestyje gyvenančių vaikų.

Pasitaiko išskirtinių atvejų

Patikrinus šeimos gyvenimo sąlygas, mokiniams gali būti skiriamas nemokamas maitinimas išskirtinais atvejais ir su didesnėmis pajamomis, kurios viršija 153 eurus. Kiekviena savivaldybė išimtis yra numačiusi ir apibrėžusi skirtingai.

„Buvo atvejų, kai mirė šeimos maitintojas. Liko mama su vaikais. Atnešė tėčio mirties liudijimą. Kitas pavyzdys, kai atsitiko stichinė nelaimė – įvyko gaisras, tai vėl atnešė įrodančią gaisrininkų pažymą. Tuomet mes vykdome gyvenimo sąlygų patikrinimą per seniūnijas“, – keletą pavyzdžių iš ilgo sąrašo prisiminė Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė.

Pasak jos, mokiniai turi teisę į nemokamus pietus, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos asmeniui per mėnesį yra mažesnės nei 204 eurai. Jei didesnės, tai vaikas negalės gauti pietų.

„Pirmiausia turime gauti sutikimą iš tėvelių, ar jų vaikai tikrai valgys. Kai kurios šeimos turi teisę gauti ir pusryčius, ne tik pietus“, – paminėjo skyriaus vedėja.

Vilniaus miesto Socialinio darbo skyriaus vedėja Vaida Kazlauskaitė aiškino, kad mokinys gali gauti nemokamą maitinimą, jei šeimoje auga trys ir daugiau vaikų, taip pat kai tėvai, vienas iš tėvų arba pats mokinys turi negalią. Maitinimas taip pat gali būti paskirtas įvykus gaisrui. Kitas atvejis, kai mokinys yra patyręs socialinę riziką.

Kanceliarines prekes perka individualiai

Jei mokinys auga šeimoje, patiriančioje socialinę riziką, mokinio reikmenų rinkiniai kiekvienam mokiniui sudaromi pagal jo individualius poreikius, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje ir jų jau turimus mokinio reikmenis.

Dėl nemokamo maitinimo ir dėl paramos mokinio reikmenims reikėtų kreiptis į savivaldybės administraciją. Dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti prašymus galima pildyti iki spalio 5 dienos, dėl nemokamo maitinimo – per visus mokslo metus, pablogėjus šeimos finansinei situacijai.

Šiuo metu mokinio reikmenims įsigyti vienkartinė parama vienam mokiniui yra 45,6 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.