Viena ranka glėbesčiuojamės, kita rodome vidurinį pirštą

Ši savaitė priminė seną tiesą – kaip kiemo viduje, taip ir už tvoros. Toks palyginimas piršosi stebint gana keistą vaizdą Lietuvos santykių su niekaip tikra strategine partnere vėl nevirstančia Lenkija fronte.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2015-10-18 15:51, atnaujinta 2017-10-09 09:18

Viena vertus, pati prezidentė D.Grybauskaitė su Estijos, Latvijos ir Lenkijos premjerais Briuselyje dalyvavo iškilmingoje ceremonijoje pasirašant istorinį susitarimą dėl Europos finansuojamo Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio.

Kita vertus, D.Grybauskaitė net tokia proga nesusilaikė nuo priekaištų Varšuvai, jog esą dėl lenkų kaltės šis projektas ilgai strigo.

Visai kitokie žodžiai buvo tariami šią savaitę Lietuvoje viešint kadenciją baigusiam Lenkijos prezidentui B.Komorowskiui, kuriam buvo suteiktas Rokiškio garbės piliečio vardas.

Su svečiu susitiko prezidentė D.Grybauskaitė, premjeras A.Butkevičius, užsienio reikalų ministras L.Linkevičius, buvęs šalies vadovas V.Adamkus. Visi jie žėrė komplimentus Lenkijos politikui, džiaugėsi jo lietuviška kilme, samprotavo apie bendrą kaimynų kovą su Rusija.

Tuo metu Lenkijos užsienio reikalų ministerija, pranešdama apie šį vizitą, pirmiausia pabrėžė, kad B.Komorowskis susitiko su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veikėjais ir domėjosi jų problemomis. Pats buvęs prezidentas viešai atsisakė kalbėtis šiomis temomis.

Galima suprasti, kad taip ir svečias, ir oficialioji Varšuva tarsi priminė, kad jiems svarbiausia – iš mirties taško nepajudantys kai kurie vietos lenkų reikalai, pavyzdžiui, niekaip neįteisinama pavardžių originalo kalba rašyba asmens dokumentuose.

Neatmestina, jog Lenkijos viršūnėse neigiamą reakciją galėjo sukelti ir vieningas aukščiausių Lietuvos pareigūnų tūpsnis prieš ką tik pralaimėjusį prezidentą, kurio atstovaujamai politinei partijai nieko gero nežada ir artėjantys parlamento rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.