Į Vilniaus vaikų darželius – nauja registracijos tvarka

Sostinės darželinukų tėvai jau įprato, kad keičiantis valdžioms, keičiasi ir registracijos į darželius tvarka. Vilniečiai nepamiršo, kaip laukdavo vidurnakčio, kad spėtų į gauti vietą savo atžalai darželyje, o vos prasidėjus registracijai, elektroninė sistema lūždavo, tad darželinukų tėvai kas kartą į savivaldybės pažadus pagerinti situaciją žvelgia įtariai.

Pristatyta nauja registravimosi į darželius tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pristatyta nauja registravimosi į darželius tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 2:33 PM

Nuo gruodžio – nauja registracijos tvarka

Sostinės meras Remigijus Šimašius, vos sėdęs į mero kėdę, žadėjo pozityvių pokyčių ir naują registracijos tvarką, kurią pristatė pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Naujos tvarkos esmė – skubėti registruotis nereikia, nes laikas neturi įtakos vaiko patekimui į darželį ir jo vietai eilėje. Naujoji registracijos sistema pradės veikti nuo gruodžio 15 d. 

Kaip ir anksčiau, naujoje tvarkoje išlieka keletas punktų, į kuriuos atsižvelgiama, kai tėvai pateikia prašymą suteikti vaikui vietą darželyje. Pirmenybė gauti vietas lopšeliuose-darželiuose bus teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus mieste.

Tai paskatins šeimas deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste. Tačiau įvesta naujovė – pirmenybė teikiama tiems, kurie deklaravę gyvenamą vietą Įstaigai priskirtoje teritorijoje ne mažiau kaip 2 metus.

Vietas gavusius tėvus skubins apsispręsti

Numatytos ir tam tikros išimtys, kuomet vaikai į darželius gali būti priimami be eilės: įvaikinti bei du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai. Be eilės į darželius planuojama priimti vaikus, kurių tėvai dirba Lietuvos Respublikoje esančiose diplomatinėse atstovybėse, bei tuos, kuriems Vilniaus miesto vaiko gerovės komisijos nutarimu skirtas privalomas ugdymas.

Planuojama, kad prašymai į darželius bus registruojami nuolat, kad tėvai turėtų galimybę pasirinkti registracijai jiems patogiausią metą ir būtų išvengta didelio informacinės sistemos apkrovimo. Numatyta ir dar viena naujovė – tėvai, kurių atžalos gavo vietą darželyje, savo apsisprendimą, ar vaikas įstaigą lankys, turės pranešti greičiau. Tai padaryti jie privalės iki liepos 1-osios.

 Vilniaus meras R.Šimašius teigė, kad „Rytoj startuoja nauja registravimosi sistema, ji kitokia, nei buvo iki šiol. Visi, kam reikia vaikus į darželį, gali ramiai nuspręsti, kada tai padaryti. Jokios įtakos eilės sudarymui registracijos laikas neturės. Pernykštės istorijos, kai tėvai pagrįstai manydavo, kad reikia registruotis kuo greičiau, jau praeitis“.

Mero teigimu, šiuo metu darželiuose trūksta apie penkių tūkstančių vietų. Kitai metais bus sukurta apie aštuoni šimtai vietų. Anot meru, šimto eurų pagalbos metodas, kuomet kompensacija skiriama tėvams, kurie sutinka vaiką leisti š privatų darželį, veiks ir kitais metais.

R.Šimašius skatino tėvus apsilankyti darželiuose, nesistumdyti eilėse ir ramiai priimti sprendimą dėl registracijos. „Tie, kas nuspręs vaiko neleisti į darželį ir nori samdyti vaikui auklę, tai auklių paslaugoms verslo liudijimas bus už simbolinį vieno euro mokestį“, – sakė meras.

R.Šimašius teigė, kad kol kas nėra tradicijos, kuomet tėvai apsilanko darželiuose ir priima sprendimą kaip ir kokiame darželyje savo nori ugdyti. „Grupės ir galutinės eilės bus formuojamos gegužę. Formuojant grupes bus atsižvelgiama į tai, kad vyresni vaikai patektų į darželius, tad ketverių metų vaikas turės daugiau galimybių patekti į darželį, nei, tarkime, dvimetis“, – kalbėjo meras ir pridūrė, kad čia itin svarbus vaiko ugdymo ir socializacijos aspektas.

 Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas teigė, kad tėvai savo atžalas galės registruoti ir metams į priekį: „Registracija vyksta nuolat ir laiko faktorius nėra svarbus. Registruojantis informacinėje sistemoje tėvai pažymės prioritetus, kurie atitinka jų faktinę situaciją ir taip bus sudaromos eilės. Ruošiant šią tvarką talkino Tėvų forumo atstovai, aktyvių mamų sambūris.“

Savivaldybės atstovai pabrėžė, kad tėvams, kurie jau užsiregistravo, iš naujo to daryti nereikia. Konferencijos metu savivaldybės specialistai pademonstravo, kaip veiks naujoji registracijos sistema. Prisijungti prie sistemos bus galima per elektroninius valdžios vartus, kur atsiras vaiko registracijos langas su reikiamais duomenimis ir bus galima darželį.

Tėvams, pasirinkusiems tam tikrą darželį, bus galima matyti, kiek tėvelių eilėje laukia jų pasirinktame darželyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.