Seimo narys: „Prezidentė išsigalvojo išpirkos istoriją“

Pasitvirtino nuogąstavimai, kad tyrėjai neišdrįs aiškintis skandalingos istorijos apie buvusiai kandidatei į generalinius prokurorus esą pateikto siūlymo išsipirkti postą.

P.Urbšys: „Prezidentė šią istoriją išsigalvojo tik tam, kad galėtų Seimui įpiršti bet kurį jos pasirinktą kandidatą į generalinius prokurorus“.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
P.Urbšys: „Prezidentė šią istoriją išsigalvojo tik tam, kad galėtų Seimui įpiršti bet kurį jos pasirinktą kandidatą į generalinius prokurorus“.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Kaišiadorių teisėja E.Dambrauskienė tyrėjams nepadėjo išsiaiškinti įvykio aplinkybių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaišiadorių teisėja E.Dambrauskienė tyrėjams nepadėjo išsiaiškinti įvykio aplinkybių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 21, 2015, 10:03 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:44 AM

Seimo nario Povilo Urbšio skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras pranešė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pagrįstai nutarė nepradėti ikiteisminio tyrimo.

Bet parlamentaras nenuleidžia rankų ir prašys Vilniaus miesto apylinkės teismo įvertinti tokį prokuroro Arūno Stankevičiaus sprendimą.

„Prokurorų žingsnis manęs nenustebino. Kaip ir tikėjausi, prokuratūra nieko nepadarė, kad būtų ištirta, ar buvo padarytas nusikaltimas, ar jį kažkas išsigalvojo“, – kalbėjo P.Urbšys.

Apie Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkei Editai Dambrauskienei neva pateiktą siūlymą išsipirkti generalinio prokuroro postą Seimo valdybos nariams lapkričio pradžioje pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tačiau prokurorai parlamentarų neapklausė, taip pat nebandė aiškintis, iš kur šalies vadovė turėjo žinių apie iš kandidatės reikalautą kyšį.

„Pasitvirtino mano prielaidos, jog Generalinė prokuratūra padarys viską, kad jokio tyrimo nebūtų. Mat tada galėtų paaiškėti tiesa, jog nusikaltimo nebuvo, o prezidentė šią istoriją išsigalvojo tik tam, kad galėtų Seimui įpiršti bet kurį jos pasirinktą kandidatą į generalinius prokurorus“, – „Lietuvos rytui“ sakė P.Urbšys.

Iš pradžių šio Seimo nario prašymą atlikti ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo ir prekybos poveikiu nagrinėjo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis.

Bet po to, kai apklausęs E.Dambrauskienę prokuroras nusprendė į apklausas kviesti Seimo pirmininkę ir kitus valdybos narius, Generalinei prokuratūrai laikinai vadovaujantis Darius Raulušaitis netikėtai iš jo perėmė medžiagą ir perdavė ją nagrinėti STT.

Šios tarnybos tyrėja Evelina Leperskienė politikų apklausas atšaukė ir nusprendė, kad pradėti tyrimą dėl „Lietuvos ryte“ skelbtos informacijos apie galimą išpirką esą neužtenka duomenų.

Kaišiadorių teisėja E.Dambrauskienė tyrėjams irgi nepadėjo išsiaiškinti įvykio aplinkybių. Seimo filtro neperėjusi kandidatė į generalinius prokurorus, remdamasi Konstitucijoje numatyta teise neliudyti prieš save, dar anksčiau atsisakė duoti parodymus.

P.Urbšio manymu, jo skundas dėl STT atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą Vilniaus apygardos prokuratūrai irgi buvo perduotas neatsitiktinai: „Mano žiniomis, D.Raulušaitis nesugebėjo rasti nė vieno savęs negerbiančio prokuroro, kuris sutiktų priimti ne teisinį, bet politinį sprendimą. Vis dėlto manau, kad teismas nepabijos šią istoriją išnarplioti objektyviai ir nešališkai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.