Po nuosprendžio Darbo partijos byloje prezidentė teikia pataisas

[[ge:lrytas:lrytas:1621420]]

D.Grybauskaitė kalba apie teisines landas.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
D.Grybauskaitė kalba apie teisines landas.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 12:29 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:50 AM

Šį pasiūlymą valstybės vadovė teikia po to, kai Apeliacinis teismas praėjusią savaitę patvirtino, jog Vilniaus apygardos teismas 2013 metų liepą teisingai nusprendė atleisti Darbo partiją kaip juridinį asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės, nes tų metų pavasarį ji susijungė su dukterine Leiboristų partija ir tapo nauju juridiniu asmeniu.

„Teisinės landos, leidžiančios išsisukti nuo teisingumo, turi būti panaikintos. Tiek politinės partijos, tiek kiti juridiniai asmenys, padarę nusikalstamas veikas, privalo atsakyti ir atlyginti padarytą žalą“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojama prezidentė.

Pataisomis siūloma, pradėjus ikiteisminį tyrimą prieš juridinį asmenį, suteikti teisę prokurorams kreiptis į teismą su prašymu taikyti naują procesinę prievartos priemonę – draudimą reorganizuoti ar likviduoti tokį juridinį asmenį. Taip būtų užkirstas kelias išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Pagal dabar galiojančią tvarką, nėra jokių apribojimų reorganizuoti ar likviduoti juridinį asmenį baudžiamojo proceso metu. Todėl, anot Prezidentūros, įmonėms ar partijoms sudaromos galimybės tuo piktnaudžiauti ir, siekiant pasislėpti nuo teisingumo, dirbtinai reorganizuotis.

Prezidentės pateiktomis pataisomis taip pat siūlomos ir kitos priemonės, kurių galės prašyti prokuroras, kad juridiniai asmenys negalėtų išvengti atsakomybės tikslingai blogindami savo padėtį ir mažindami turtą.

Šalies vadovė siūlo nustatyti galimybę baudžiamojo proceso metu juridiniam asmeniui paskirti turto administratorių, uždrausti dalyvauti tam tikruose sandoriuose ir įpareigoti atlikti veiksmus, užkertančius kelią žalai atsirasti ar padidėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.