Tik V. Andriukaitis išrėžė tai, kas kone visiems ant liežuvio

Iki Seimo rinkimų dar daugiau negu pusmetis, bet šios savaitės politinės intrigos sudarė įspūdį, kad jau vyksta žūtbūtinis mūšis dėl valdžios.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Feb 14, 2016, 7:00 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:41 AM

Keisčiausia, kad šių kovų centre atsidūrė prezidentė D.Grybauskaitė, nors pagal konstitucinį valdžių pasidalijimo principą jį turėtų laikytis neutraliai ir nerodyti simpatijų nė vienai partijai.

Tačiau šalies vadovė išsikvietusi, kaip pati sakė, pokalbio premjerą, užuot mėginusi nuraminti opozicijos sukurstytas aistras, pasirinko priešingą taktiką – prabilo apie Vyriausybės krizę.

Atsistatydinti kritikos taikiniais tapusių aplinkos ir žemės ūkio ministrų prezidentė tiesiai dar neparagino, bet pareikšdama, kad ant jų kritęs šešėlis kenkia visos Vyriausybės reputacijai ir kad tai gėdingi atvejai, dėl kurių Vyriausybė darosi pažeidžiama, šalies vadovė iš esmės jau išbrokavo šiuos politikus.

Visus kaltinimus šalies vadovė dar sustiprino pareiškimu, kad visa politinė atsakomybė tenka premjerui. Bet atsikirto ne A.Butkevičius, o niekada nuomonės neglaistantis eurokomisaras V.Andriukaitis, gal pasakęs tai, ką premjeras diplomatiškai nutylėjo ar neišdrįso pareikšti.

V.Andriukaitis viešai apkaltino prezidentę, kad ji vėl siekia parodyti esanti vienvaldis karalius.

Apie konstitucines galias mėgstantis kalbėti eurokomisaras klausė, ar šalies vadovė nebalansuoja ant Konstitucijos pražangos slenksčio, nes ji esą dažnai elgiasi tarsi būtų opozicijoje.

Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas abejojo, ar prezidentės veiksmai atitinka šalies politinius nuostatus, ir užuominomis tarsi paragino savo bendražygius kreiptis į Konstitucinį teismą, kad būtų aiškiai išdėstyta valdžios galių pusiausvyra.

V.Andriukaitis užtvojo ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio priimant kurortinių zonų ribas keičiantį Vyriausybės nutarimą.

Eurokomisaras tvirtino nenorįs griauti STT autoriteto, bet kartu atkreipė dėmesį, kad pareigūnų veiksmai vis sutampa su politiniu kalendoriumi, o tai esą leidžia manyti, jog ši institucija tampa politiniu įrankiu.

Išties galima klausti, kodėl STT kvietė liudytoju premjerą, bet nesiryžo apklausti prezidentės nei dėl jos patarėjos D.Ulbinaitės nutekintos slaptos informacijos, nei dėl D.Grybauskaitės teiginių, kad kandidatė į generalinius prokurorus E.Dambrauskienė buvo šantažuojama?

Negana to, pats STT vadovas iš anksto patvirtino nutekintą informaciją apie būsimą premjero liudijimą ir ministro apklausą, nors paprastai teisėsauga vengia taip elgtis. Todėl gali kilti įtarimų, kad kaltinimų Vyriausybei lavinai kaip pretekstas naudojami gal su šalies vadove derinami STT veiksmai.

Net vengiantis konfliktuoti su D.Grybauskaite premjeras prabilo apie dvilypius standartus, primindamas, kad A.Kubiliaus Vyriausybės žemės ūkio ministras K.Starkevičius buvo specialusis liudytojas vadinamojoje mailiaus byloje, o du viceministrai teismo netgi buvo nuteisti, bet prezidentė tuomet nė neužsiminė apie korupcijos šešėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.