Prezidentės ir opozicijos planai – siūti baltais siūlais

Bliūkštantys senų tyrimų burbulai ir sproginėjančios naujų bombos – taip sukosi karuselė, kurią su seniai regėtu įkarščiu įsuko Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokurorai. Kai kurie jų veiksmai aiškiai peržengė demokratinės valstybės normas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ savaitė

Mar 5, 2016, 10:33 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:44 AM

Savaitė prasidėjo dar neregėto masto STT viešųjų ryšių akcija pačiame Vilniaus centre. Čia gausybė agentų ir jiems talkinantys vieno interneto portalo žurnalistai sekė, filmavo, fotografavo „slaptą“ valdančiųjų „tvarkiečių“ lyderio europarlamentaro R.Pakso ir „Lietuvos ryto“ vadovo G.Vainausko susitikimą.

Iškart po „slapto“ susitikimo, vykusio dieną restorane, agentai pastojo kelią į redakciją grįžtančiam G.Vainauskui, nusivežė į STT, apklausė ir pateikė įtarimus dėl „prekybos poveikiu“ – esą žiniasklaidos grupės vadovas „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkui (jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas) galimai siūlė kyšį, kad pastarasis paveiktų partijai pavaldžios Aplinkos ministerijos valdininkus, kurie padėtų greičiau įteisinti prekybos centrą Prienuose.

Ir R.Paksas, ir G.Vainauskas įtarimus kategoriškai neigia.

Iškart po apklausos pakalbintas LRT televizijos laidoje „Lietuvos ryto“ grupės vadovas pareiškė: „Vyksta dar viena viešųjų ryšių akcija siekiant sumenkinti „Lietuvos rytą“, kuris vienas iš nedaugelio lieka principingas, kovoja dėl žodžio laisvės, demokratijos Lietuvoje, nepadlaižiauja kaip kai kurie portalai valdžiai, o tiksliau sakant, Prezidentūrai.

Akivaizdu, kad seniai teisėsaugos ir už jos stovinčių politikų medžiojamam „Lietuvos rytui“ ir jo vadovybei nutarta vėl smogti, tyrėjų įsivaizdavimu, galbūt jau lemiamą smūgį.

Juk STT turi itin senų sąskaitų su „Lietuvos rytu“, visuomet aštriai kritikavusiu šią tarnybą dėl įsitraukimo į politines intrigas, dėl tyrimų, kurie vėliau gėdingai subliūkšdavo, o į tą mėsmalę patekusių nekaltų žmonių likimai būdavo sulaužyti.

Savų sąskaitų su dienraščiu turi ir jo neglostoma prezidentė D.Grybauskaitė, diriguojanti šalies teisėsaugai. Taigi tokia skambi STT operacija tikriausiai buvo miela dovanėlė 60-metį šventusiai prezidentei.

Neatmestina ir tai, kad šiuo trankiu spektakliu buvo stengtasi bent šiek tiek sušvelninti dar vieną nesėkmę, kuri seklių laukė jau kitą dieną, – prokuratūra nutraukė STT pradėtą tyrimą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro.

Druskininkuose ieškota aukščiausio valstybinio lygmens korupcijos – agentai įtarė, kad Vyriausybės nutarimas, panaikinantis kurortines zonas, o kartu įteisinantis vadinamąjį dvarą, buvo priimtas pažeidžiant įstatymus.

Ir šis tyrimas vyko ne mažiau skambiai – ikiteisminio tyrimo medžiaga taip pat liejosi viešojoje erdvėje, STT, tarsi anonsuodama popžvaigždžių koncertus, iš anksto skelbė apie aukštų pareigūnų – aplinkos ministro K.Trečioko, kuris net buvo pavirtęs specialiuoju liudytoju, ir premjero A.Butkevičiaus – būsimas apklausas.

Tačiau prokurorai neįstengė surasti nusikaltimo požymių. Bylą nutraukusi teisėsauga nusprendė ikiteisminio tyrimo medžiagą perduoti Seimo Antikorupcijos komisijai. Įstatymai leidžia taip pasielgti, jei manoma, kad gali būti pažeistos politikų etikos bei moralės normos, nors baudžiamojo nusikaltimo ir nepadaryta.

Ar tokios įstatymų nuostatos tikrai civilizuotos, dabar ėmė ginčytis įvairių spalvų politikai. Mat tuojau pat buvo paviešintos ikiteisminio tyrimo medžiagoje esančios slapta įrašytų pokalbių telefonu išklotinės.

Šurmulys kilo dėl to, kad paskelbti buvo ne tik politikų, bet ir advokatų pokalbiai, taip pat jų asmeniniai duomenys. Žinomas advokatas V.Sirvydis tai įvertino kaip žmogaus teisių ir įstatymų pažeidimą.

Bet šio patyrusio teisininko balso beveik niekas neišgirdo. Dauguma aptarinėjo paviešintus pokalbius, kurie liudija, jog Druskininkų meras R.Malinauskas iš tiesų labai stengėsi, kad Vyriausybės nutarimas būtų priimtas, bendravo tiek su premjeru, tiek su aplinkos ministru, o po to labai džiaugėsi, jog pastarasis prašymus įvykdė.

Negana to, paaiškėjo, kad anksčiau Seimo Antikorupcijos komisijoje ministras neprisipažino daug kartų kalbėjęs su Druskininkų meru, prašiusiu kuo greičiau pateikti nutarimą, kuris panaikintų kurortines zonas.

Tuo netruko pasinaudoti liberalai bei konservatoriai ir paskelbė rengiantys interpeliaciją K.Trečiokui. Opoziciją padrąsino ir tai, jog valdančiųjų „darbiečių“ lyderis V.Mazuronis viešai sumindė „tvarkietį“ pareikšdamas, kad nebelaiko jo tikru ministru.

Neabejotina, kad po pastarojo pareiškimo valdančiojoje koalicijoje pažirs naujų purslų.

Taigi premjero vėl laukia neramios dienos, nes krūtinę vėl ėmė pūsti ir pokalbių išklotines perskaičiusi D.Grybauskaitė, pareikalavusi jo principingai pasielgti su K.Trečioku. Prezidentės akimis, jos įžvelgti korupcijos šešėliai nuo Vyriausybės nenuslinko, nors teisėsauga jų ir neaptiko.

D.Grybauskaitės ir opozicijos tikslas – jei ne nuversti dabartinę Vyriausybę ir išardyti koaliciją, tai bent kiek įmanoma labiau pakenkti joms prieš Seimo rinkimus.

Vis didėjantis spaudimas be atodairos naudojantis politikuojančios teisėsaugos vėzdu privertė blaškytis ir kai kuriuos spaudžiamuosius. Štai „tvarkiečių“ parlamentarai surengė prieštaringai įvertintą piketą po prokuroro I.Mikelionio privataus namo langais.

Politikus atsikvošėti ir neperžengti ribų paragino minėtas advokatas V.Sirvydis, sakydamas, jog jei kita pusė pažeidžia įstatymus, nereiškia, kad reikia atsakyti tuo pačiu.

Kur kas teisingiau, regis, pasielgė griežtą ir aiškų pareiškimą išplatinę socialdemokratai. Jie atvirai apkaltino D.Grybauskaitę manipuliuojant teisėsauga savo politiniais tikslais. Tik ar tas pareiškimas sumanytas ne per vėlai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.