Prezidentė jau užkniso socialdemokratus

Socialdemokratai apkaltino prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji trukdo Vyriausybei dirbti, kabinėjasi dėl dirbtinai išpūstų skandalų. Ar šis pareiškimas reiškia, kad vyksta atviras valdančiųjų karas su šalies vadove?

Seimo vicepirmininkas A.Sysas įžvelgia nuolatinį prezidentės priekabiavimą.<br>T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo.
Seimo vicepirmininkas A.Sysas įžvelgia nuolatinį prezidentės priekabiavimą.<br>T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo.
Seimo vicepirmininkas A.Sysas įžvelgia nuolatinį prezidentės priekabiavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo vicepirmininkas A.Sysas įžvelgia nuolatinį prezidentės priekabiavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė ir A.Butkevičiaus vadovaujama partija vis labiau konfliktuoja.<br>T.Bauro nuotr.
D.Grybauskaitė ir A.Butkevičiaus vadovaujama partija vis labiau konfliktuoja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valdas Bartasevičius („Lietuvos rytas“)

2016-03-07 10:02, atnaujinta 2017-06-02 12:18

– Paskelbėte bene griežčiausiai prezidentę kritikuojantį pareiškimą, nors anksčiau taip tiesiai vengdavote kalbėti. Koks lašas perpildė jūsų partijos kantrybės taurę? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo socialdemokratų rinkimų štabui vadovaujančio Seimo vicepirmininko Algirdo Syso.

– Vieno lašo nebuvo. Paprasčiausiai mūsų partija ir valdančioji dauguma norėtų baigti šioje kadencijoje numatytus darbus, bet nuolatinis priekabiavimas ir smulkmeniška kontrolė atitraukia mus nuo svarbių valstybei ir Lietuvos žmonėms darbų. Negalime su tuo taikstytis.

Iš Prezidentūros vis sklinda pareiškimai, kad Vyriausybė ir net visa Lietuvos valdžia yra korumpuota. Koks investuotojas sutiks Lietuvoje investuoti savo pinigus, jei prezidentė vis kalba, kaip baisiai korumpuota ši valstybė?

Tai paradoksas: norime, kad Lietuvoje būtų kuriama daugiau gerai mokamų darbo vietų ir gerėtų gyvenimas, o kažkas šneka taip, tarsi pagal priešų užsakymą norėtų tik kenkti.

– Jūsų pareiškimas tiesiai šviesiai įvardija, kad tas kažkas – prezidentė. Ar tai reiškia, kad pradedate karą su šalies vadove?

– Mes jokio karo pradėti su prezidente nesirengiame. Jeigu ir aidi karo būgnai, tai ne iš mūsų stovyklos. Matome, kad rinkimų kampanijai prasidedant šalies vadovė akivaizdžiai ima remti mūsų oponentus konservatorius ir liberalus. Tiesa, ji taip elgėsi ir visus beveik ketverius šio Seimo kadencijos metus, bet dar ne taip atvirai.

Dabar D.Grybauskaitė vis kalba, kad Vyriausybė ir šiokia, ir anokia. Kovosime su tokiais išpuoliais. Imsimės parlamentinėje valstybėje numatytų priemonių, tirsime ir faktus, susietus su pačia Prezidentūra. Juk negali taip būti, kad visa Lietuva korumpuota, o viena jos įstaiga – tiesiog šventųjų olimpas.

– Gal rengiate ir įstatymų pataisas, kurios leistų atimti iš prezidentės jėgos struktūrų kontrolę, kad ji negalėtų manipuliuoti visokiomis pažymomis?

– Tokių teisės aktų dar nerengiame, bet sieksime, kad už šių institucijų parlamentinę kontrolę atsakingi Seimo komitetai rimtai imtųsi aiškintis padėtį. Reikia baigti viešųjų ryšių žaidimus, kai nutekinama informacija apie apklausas, skelbiamos privačių telefoninių pokalbių išklotinės.

Nesikišame į teisėsaugos vykdomus tyrimus, bet jie turi būti baigti ir byla perduota teismui, o ne skelbiamos kažkokios atrinktos informacijos nuotrupos.

Gal taip specialiosios tarnybos slepia savo nesugebėjimą profesionaliai tirti bylas, bet matome, kad ikiteisminiai tyrimai paverčiami viešųjų ryšių akcijomis.

Jokių įrodymų nesurenkama, bet siūloma visuomenei be teismo vieną ar kitą asmenį tiesiog užmėtyti akmenimis. Lietuva vis dėlto teisinė parlamentinė valstybė ir įkurti savotiškos absoliutinės monarchijos čia niekam nepavyks.

– Vis dėlto jūsų partijos bičiulio Druskininkų mero Ričardo Malinausko pokalbiai rodo, kad jis ypač skubino kurortines zonas naikinantį Vyriausybės nutarimą, galbūt rūpindamasis privačios statybos reikalais.

Ar neketinate jo bausti už galimą tokių veiksmų žalą socialdemokratų reputacijai?

– Jo veiksmus jau svarstėme, jokių kaltinimų R.Malinauskui nepareiškė ir teisėsaugos įstaigos.

Manau, jis pats nuspręs, kaip elgtis. Tačiau telefoninių pokalbių viešinimas – labai bloga praktika. Prisiminkime Vytenio Andriukaičio atvejį. Teisme jis įrodė, kad teisėsaugos pakištos telefoninių pokalbių išklotinės buvo suklastotos.

Dabar taip pat pateiktas tik perpasakojimas. Negi teisinėje valstybėje galime vadovautis tokiomis nuogirdomis?

Žinoma, ir nepatikrinta informacija gali atsiliepti rinkimų kampanijai. Tai suteikia oponentams galimybę vis narstyti realiam gyvenimui jokios įtakos neturinčias detales, nukreipiant dėmesį nuo to, ką mums pavyko nuveikti. Todėl ir kalbame, kad taip siekiama specialiai kenkti populiariausiai partijai – socialdemokratams.

– Pareiškime teigiate, kad gal prezidentė siekia mažumos Vyriausybės.

– Ne, dar neteigiame, o tik klausiame. Jei prezidentė pasitiki vien konservatoriais ir liberalais, tuomet tegul aiškiai tai ir pasako.

– Tačiau galbūt D.Grybauskaitės tikslas pašalinti iš ministrų kabineto tik „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, o jus priversti dirbti mažumos Vyriausybės sąlygomis?

– Tik pati prezidentė gali atsakyti, ko ji siekia. Socialdemokratai jau turi patirties, kaip supančiojama mažumos Vyriausybė – tokiomis sąlygomis dirbo Gedimino Kirkilo ministrų kabinetas, todėl dabar Lietuvai mažiausiai reikia, kad vėl pasikartotų panašus scenarijus.

Gal senos demokratijos šalys, pavyzdžiui, Belgija, gali porą metų gyventi ir visai be vyriausybės, bet Lietuvai mažumos ministrų kabinetas – nelaimė, nes būtų priimta daugybė populistinių, labai žalingų sprendimų. Todėl socialdemokratai tikrai nesutiktų dirbti mažumos Vyriausybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.