Ką vadinsime melų karaliumi? Arba karaliene

Melas melui – nelygus, yra daug melo porūšių, nors čia nesiruošiama pateikti kokios nors melo išsamios analizės. Žiūrint esmės požiūriu, akivaizdu viena, kad tik žinantis tiesą gali kartas nuo karto kažką pameluoti, taip pat ir nuduoti nieko nežinantis. Jeigu norite, galima pasakyti ir taip, kad tik nuraškęs vaisių nuo pažinimo medžio žmogus išmoko meluoti, drauge per amžius ištobulino sugebėjimą dangstyti savo mintis, nepasakyti tiesos.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Mar 8, 2016, 12:59 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 8:50 AM

Kyla įspūdis, kad K.Trečiokas nėra nuraškęs daug pažinimo vaisių nuo daugelio medžių, todėl jo galimas apsimelavimas atrodo toks begėdiškai nekaltas, tarsi iš tiesų kažkoks trečiokas būtų kažkam pamelavęs, kad paruošė pamokas, jog ne jis išlaižė visą uogienės stiklainį.

K.Trečiokas nepasidavė spaudimui viešai išpažinti savo nuodėmes ir liudyti prieš save TV forume, nepasakė visos tiesos apklausiamas Seimo Antikorupcijos komisijoje, tačiau neatmesčiau tos galimybės, kad anas daug atsakingiau kalbėjo apklausiamas tyrėjų kaip specialus liudininkas.

Tiesa sakant, tas specialaus liudininko statusas mūsuose dėl specialiųjų tarnybų neprofesionalumo, o gal ir politinio užsiangažavimo jau yra tapęs kažkokia butaforija, atgrasia karikatūra, tačiau įvertinkime ir tai, kad kartais žmogus, įpratęs meluoti, gali byloti tiesą tik įgijęs specialųjį statusą ar pasinėręs į transo būseną.

Tačiau ar visados tiesos nutylėjimas yra lygus melui, gali būti prilyginamas žmonių papiktinimui.
Niekieno neprašoma sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiutė prisipažino, kad kartą yra davusi kyšį gydytojams, tačiau kažin ar iš tiesų tokiu savo nelauktu atvirumu prisidėjo prie tiesos kultūros puoselėjimo, – taip kvailai čia viskas atrodo net nekeliant klausimo, jog kartais žmogus mažų nuodėmių išpažinimu bando pridengti dideles nuodėmes.

Socialdemokratai paskubėjo atleisti savo ministrę, bijodami, kad užtęsus diskusijas subujos blogas pavyzdys, signalizuojantis Lietuvos žmonėmis apie tai, jog jeigu sveikatos apsaugos ministrė čia retkarčiais duoda kyšius gydytojams, tai paprastas žmogelis taip elgtis tiesiog privalo.

Todėl prašau jūsų, garsieji politikai, nepersistenkite išpažindami savo nuodėmes viešumoje, be visa ko kito dar ir dėl to, kad nesugadintumėte mums, paprastiems žmogeliams, apetito, dabar kilnojantiems alaus bokalus ir užkandantiems žirniais su kiaulienos spirgučiais.

Kita vertus, čia leiskite atkreipti dėmesį į tą atvejį, kai tiesos nutylėjimas, net nebūnant specialiuoju liudininku, gali būti laikomas vos ne labiausiai intensyvia melo forma. Toks atvejis visiems mums prieš akis – tai yra oficiali Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės biografija su forsuotais nutylėjimais ir keistas netikslumais.

Žinia, oficiali D.Grybauskaitės biografija žurnalistų buvo išmėsinėta su sadistiniu pasimėgavimu, tačiau nieko kito ir nebuvo galima tikėtis pareiškus politikei pretenzijas tapti pirmuoju šalies asmeniu, kuris vienintelis turi teisę vadovauti paradui. Tarkime, būtų galima atsukti laiką, tada būtinai neprašytas patarčiau D.Grybauskaitei, kad neverta net bandyti, jeigu dėl to reikės užstatyti sielos ramybę, bijoti tiesos.

Tiems, kas turi akis, nėra didelė paslaptis ir tai, kad į politikos olimpą D. Grybauskaitė užkopė išnaudodama didžiausios melo fiestos naujosios Lietuvos istorijoje sukurtos atmosferos palankiomis melagingam politikui aplinkybėmis, kai jungtinėmis pajėgomis, totaliai kvailinant šalies žmones, buvo užpulta ir galop sunaikinta bendrovė LEO LT.

Todėl jeigu kažkam kitam būna tarsi ir netikėta, jūsų nuolankų tarną visiškai nestebina tai, kad Prezidentūra metai iš metų taip ir nesugeba išbristi iš melo skandalų – ar tai būtų melas apie slaptų pažymų nenutekinimą, ar melas apie tai, kad prezidentė nieko nemelavo apie generalinio prokuroro posto išsipirkimo aplinkybes, ar dar kažkas panašaus.

Gal iš tiesų yra taip, kad užgimimo aplinkybės apsprendžia likimą nebeatšaukiamu pavidalu, sėklos struktūroje slypi visa ateitis, o žmogus, nežiūrint melagio Miunchauzeno patikinimų, pats niekados nesugebės ištraukti savęs iš pelkės už plaukų. Tik prabėgomis pastebėsiu, kad melas, be visa ko kito, gali skirtis savo dyžiu ne tik mechaniniu pobūdžiu , bet ir dėl meluojančiojo žmogaus statuso: vienoks yra pirmoko melas, o kitoks prezidentinis melas, kuris net ir menkaverčiu pretekstu gali sukelti jeigu ne pasaulio pabaigą, tai vis dėlto pavojingai atūžiančias didžiules bangas.

Kaip sako vienas pastabus žmogus, būtent sugebėjimas sakyti tiesą taip, kad visiems atrodytų, jog paistai niekus ir meluoji be stabdžių, yra aukščiausioji melo saviraiškos forma. Šiandien vakare į žmonos klausimą, kur taip ilgai užtrukau, atsakysiu, kad buvau pas meilužę. Tikrai nepatikės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.