Burbulai sprogsta, bet prezidentė to negirdi

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas lieka dirbti. Tai vakar tvirtai pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius. Bet valdančiuosius spaudžianti prezidentė Dalia Grybauskaitė pagrasino kreiptis į Konstitucinį teismą.

Prezidentė D.Grybauskaitė dar neduos ramybės ministrui K.Trečiokui.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė dar neduos ramybės ministrui K.Trečiokui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 17, 2016, 6:05 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:16 PM

„Teisininkai – tiek nepriklausomi, tiek Vyriausybės kanceliarijos – buvo pateikę išvadas, kuriose aiškiai buvo pabrėžę, kad jokių teisinių pažeidimų priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų nėra.

Man pirmąkart gyvenime tiek teko aiškintis su teisininkais. Iki tokio lygio, kad buvau atskirai pasikvietęs kai kuriuos teisininkus, kurie buvo atsakingi už tą nutarimą, be jų vadovų, kad pastarieji negirdėtų pokalbių. Nes jau buvau pradėjęs įtarinėti, kad kai kuriems Teisės departamento žmonėms buvo daromas spaudimas iš kai kurių vadovų.

Džiaugiuosi, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pateikė išvadą, kad ministras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Paklaustas, ar kas nors gali pakeisti jo sprendimą dėl ministro, premjeras atsakė: „Niekas negali pakeisti.“

Medžiagą grąžino prokurorui

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vakar nusprendė nepradėti tyrimo, ar aplinkos ministras „tvarkietis“ K.Trečiokas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, kurių pokalbiai buvo paviešinti, pažeidė viešuosius ir privačius interesus.

VTEK pirmininko Romo Valentukevičiaus teigimu, toks sprendimas priimtas, nes šių politikų veiksmai nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, tačiau galėjo pažeisti politinę etiką.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, nustatyti, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai. Mes to nevertiname“, – paaiškino R.Valentukevičius.

VTEK nagrinėjo prokurorų medžiagą iš nutraukto ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo.

Visą laiką buvo ramus

Pats K.Trečiokas vakar teigė buvęs ramus dėl VTEK sprendimo, nes sunkiai įsivaizduotų, kaip galėtų supainioti viešuosius ir privačius interesus.

„Iš tikrųjų yra bėda dėl manęs, nes važinėju keturiolikos metų senumo mašina, gyvenu iš tėvų paveldėtame namelyje, santaupų turiu, kaip ir priklausytų normaliam žmogui su 40 metų stažu, vienų metų darbo užmokestį su šeima esame sukaupę, neturiu nei giminių, einančių aukštas pareigas ar dirbančių privačiose kompanijose, neturiu akcijų. Kur tuos interesus man dabar susapnuoti?

Aš nuo pirmos dienos esu ramus. Žinote, tie telefoniniai pokalbiai, prašymai. Kitą kartą nėra kaip pasakyt – atšok, atstok, sakai, gerai, pažiūrėsim, visaip būna.

Kalbant apie etiką, pavartoti rusišką žodį kitą kartą suprantamiau nei lietuvišką.

Bet aš manau, tai privatus pokalbis, ne viešas, ir nieko nusikalstamo. Burbulas ir lieka burbulu“, – kalbėjo aplinkos ministras.

Kaip pasielgs prezidentė?

Tačiau aplinkos ministro politinės atsakomybės reikalaujanti D.Grybauskaitė mano kitaip.

Antradienį prezidentė pareiškė, kad galutinę atsakomybę dėl ministrų veiklos skaidrumo prisiėmė premjeras, ir akivaizdu, jog politinės atsakomybės samprata šiai Vyriausybei svetima. D.Grybauskaitė pridūrė, kad dabar išskaidyti abejones dėl minėto Vyriausybės nutarimo gali tik Konstitucinis teismas.

Tuo metu A.Butkevičius pareiškė, jog siekiant išsklaidyti bet kokias abejones dėl skaidrumo minėtas Vyriausybės nutarimas bus atšauktas. Koks bus kitas D.Grybauskaitės žingsnis? (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.