Prezidentės pageidavimai Konstituciniam teismui – be užuolankų

Kaip yra iš tikrųjų: artėjame prie lemiamo susidūrimo akimirkos ar tai tėra parodomasis oro drebinimas prieš Seimo rinkimus? Toks klausimas kilo stebint toliau vykstantį karą tarp prezidentės D.Grybauskaitės ir valdančiųjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2016-03-19 06:05, atnaujinta 2017-06-01 07:18

Bendražygių palaikomas premjeras A.Butkevičius taip ir neatidavė D.Grybauskaitės reikalaujamos „tvarkiečių“ aplinkos ministro K.Trečioko galvos. Būtent šis politikas buvo paskelbtas pagrindiniu atpirkimo ožiu tebekurstomoje vadinamojo Vijūnėlės dvaro istorijoje.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), kuriai medžiagą perdavė Vyriausybės nutarimo dėl kurortinių zonų istoriją tyrę ir nieko neteisėto nesuradę prokurorai, konstatavo: čia nėra viešųjų ir privačių interesų konflikto požymių.

Šią išvadą išgirdęs premjeras iškart paskelbė, kad aplinkos ministras lieka poste.

Kiek anksčiau A.Butkevičius lyg ir buvo įžvelgęs etinių ar moralinių K.Trečioko paklydimų, kai jis painiojosi prisimindamas pokalbius su Druskininkų meru R.Malinausku apie minėtą Vyriausybės nutarimą.

Atstatydinus K.Trečioką, tai būtų jau šeštasis pasitraukęs ministras nuo Vyriausybės įgaliojimų patvirtinimo po prezidento rinkimų. Taigi trūktų tik dar vieno atstatydinto, kad Vyriausybė turėtų atlikti nemalonią procedūrą – iš naujo gauti Seimo pasitikėjimą.

Prezidentė, dar panksčiau pagrasinusi apskųsti skandalą sukėlusį nutarimą Konstituciniam teismui (KT), jeigu Vyriausybė „neišsklaidys abejonių“ (nebus atstatydintas K.Trečiokas), šį grasinimą įvykdė. Kartu KT vėl įtraukiamas į nešvarius politinius žaidimus.

Oficialiame Prezidentūros pranešime buvo tiesiai išdėstyta, kokio Konstitucijos sargų sprendimo siekia ir laukia D.Grybauskaitė. Ji Vyriausybės nutarimą pavadino „neskaidriu“, be to, jis į darbotvarkę buvo įstumtas ir priimtas taip greitai, kad nebuvo laikomasi visų reikiamų procedūrų. Prezidentės nuomone, greičiausiai buvo pažeista net Konstitucija.

Negana to, šalies vadovė apkaltino Vyriausybę, kad jai yra „visiškai svetimas“ politinės atsakomybės suvokimas, o tai esą pasitarnavo asmeniniams ir grupiniams interesams, paprasčiau kalbant, padėjo suklestėti korupcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.