Dalia Grybauskaitė: „Europa vėluoja reaguoti į teroro grėsmes“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

D. Grybauskaitės teigimu, prie kovos su terorizmu aktyviau prisidėti gali ir turi NATO.<br>AP nuotr. iš archyvo
D. Grybauskaitės teigimu, prie kovos su terorizmu aktyviau prisidėti gali ir turi NATO.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 11:53 AM, atnaujinta May 31, 2017, 5:53 PM

„Po Paryžiaus išpuolių priimtos deklaracijos netapo realybe ir konkrečiomis priemonėmis. Panaši situacija įvyko ir Briuselyje dėl informacijos apsikeitimo, dėl žvalgybų bendradarbiavimo (spragų,- ELTA). Teroras yra nusikaltimas, kovoti su juo būtina naudojant adekvačias priemones.

Reikia ginti gyvybę, mūsų žmones. Tai yra pagrindinė užduotis tiek mūsų, šalių narių, tiek ir Aljanso“, – po susitikimo su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju Alexanderiu Wershbow sakė prezidentė.

A. Wershbow teigimu, Vakarai sutiktų bendradarbiauti su Rusija kovoje prieš terorizmą, tačiau kyla klausimas, ar Rusija pasirengusi kovoti su tais pačiais priešais.

„Nuo pat Rusijos įsitraukimo į karą Sirijoje kyla labai daug klausimų. Jos tikslas buvo paremti Basharo al Assado režimą, o ne kovoti prieš „Daesh“. Tačiau Rusija pati susiduria su terorizmo grėsme šalies viduje, ypač Šiaurės Kaukazo regione, tad tikiuosi, kad diplomatiniais ryšiais galėsime suartinti savo pozicijas. Vis dėlto nesiruošiame daryti jokių nuolaidų, Rusija pamynė pagrindinius saugumo principus. Netgi jeigu ir imtume bendradarbiauti kovoje prieš terorizmą, tai nepakeis mūsų sprendimo dėl neteisėtos Krymo aneksijos“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su D. Grybauskaite sakė A. Wershbow.

Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad pastarojo meto įvykiai negali užgožti kitų problemų, susijusių su Rusijos vykdoma politika.

„Negali būti viena grėsmė keičiama arba parduodama į kitų problemų nematymą. Norėčiau patikinti, kad mes neleisime, kad būtų užgožtos mūsų aktualijos, priminsime apie tas aktualijas ir pasistengsime, kad mūsų regione saugumas būtų užtikrintas visomis įmanomomis priemonėmis. Esame pasirengę bendradarbiauti prieš terorizmą su tais, kurie iš tikrųjų kovoja su teroristais, o ne su tais, kurie tik kalba apie tai“, – sakė valstybės vadovė.

Ketvirtadienį Prezidentė D. Grybauskaitė susitiko su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju A. Wershbow ir Šiaurės Atlanto Tarybos (NAC) nariais, šalių narių akredituotais ambasadoriais NATO, su kuriais aptarė Baltijos šalims ir Europai kylančius saugumo iššūkius, išaugusią terorizmo grėsmę bei pasirengimą NATO viršūnių susitikimui, kuris įvyks šių metų liepą Varšuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.