Ragaujame kariškių sausą davinį: iš ko jis padarytas?

Sausą davinį per pratybas krimsti turintys kariai pasiilgsta kramtomosios gumos ir „Coca-Cola“ gėrimo. Iš esmės lietuviai nesiskundžia gaunamu maistu, tačiau kitų šalių kariuomenių daviniuose mato nemažai produktų, kurių norėtų ir lietuviškuose daviniuose.

Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Dovidauskienė sakė, kad davinio sudėtis sudaryta 2000-siais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Dovidauskienė sakė, kad davinio sudėtis sudaryta 2000-siais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 7:06 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:40 PM

Pavyzdžiui, guma pasitarnautų kaip dantų šepetėlis, o „Coca-Cola“ padėtų suvirškinti maistą, kofeinas ir cukrus suteiktų jėgų. Įdomu, kad tokiems patobulinimams neprieštarautų ir mitybos specialistai.

Kas sudaro davinį?

Lietuvišką sausą davinį sudaro troškinta mėsa su kruopomis padaže, specialūs džiūvėsiai, riešutai, natūralus medus arba džemas, tirpus apelsinų gėrimas su vitaminu C, šokoladas, tirpi kava, cukrus, drėkinamoji servetėlė, degtukai, sausas kuras, mėsos konservų šildytuvas, padėklas maistui pašildyti, dirželis pakuotei užveržti ir vienkartinis šaukštas.

Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento Techninės informacijos skyriaus vyr. specialistė Dalė Dovidauskienė sakė, kad daviniai skiriasi, tačiau esminių skirtumų nėra.

Davinys sudarytas pagal karių fiziologines normas ir jis skirtas vienam kartui. Vieno davinio energinė vertė – apie 1400 kalorijų.

„Daviniai skiriasi pagrindiniu karštu patiekalu, kuris pagamintas iš jautienos, vištienos arba kiaulienos. Skiriasi garnyrai: perlinių, grikių, ryžių, grikių kruopų ir daržovių. Taip pat kai kuriuose daviniuose yra kavos, kituose – arbatos. Lygiai taip pat su medumi arba džemu ir riešutais – lazdynų arba migdolų“, – pasakojo D.Dovidauskienė.

Karštą patiekalą reikia šildyti specialiame šildytuve, kuris maisto paketą pašildo be ugnies. Veikiantį šildytuvą reikia aktyvuoti vandeniu. Įpylus vandens ir aktyvavus bateriją, jis kaista ir skleidžia garus.

Kiekvienas kariškis turi metalinį puodelį, kuriame gali išsivirti kavos arba arbatos. Tam skirtas metalinis padėkliukas. Jį reikia išlankstyti, o apačioje pakišti vieną uždegtą sauso kuro tabletę. Taip kariai išsiverda karšto gėrimo arba sultinio.

Sudarytas prieš 16 metų

Vienoms paros trukmės pratyboms kariai gauna tris tokius davinius. Tačiau ir tiek kartais neprireikia: pratybų rytą kariai gali pavalgyti valgykloje, o dienos metu gali gauti lauko virtuvėje pagaminto maisto. Vegetariškas davinys kol kas nėra sukurtas.

Ilgiausiai valgyti vien sausą davinį kariai gali tris paras. Tuomet jie būtinai turi gauti paruošto karšto maisto.

Sauso davinio turinį, kaip sakė D.Dovidauskienė, sudarė specialistų komanda, tačiau tai vyko jau senokai, 2000 metais.

„Kai davinys buvo sudaromas, rinkoje buvo tokie produktai. Ypatingų nusiskundimų, kad sausas davinys labai nepatinka, iš karių negavome. Konservai yra natūralūs, be pridėtinių konservantų, jie apdirbti aukštoje temperatūroje. Be to, davinys išduodamas tik tuomet, kai nėra kitų sąlygų karius pamaitinti karštu maistu.

Rinkoje konservų pasirinkimas – labai mažas. Galima bet ko paklausti – ar norėtų kasdien valgyti konservus? Matyt, ne. Sausas davinys skirtas tik ekstremalioms sąlygoms“, – sakė D.Dovidauskienė.

Vilioja užsieniečių daviniai

Mitybos specialistė pabrėžė, kad lietuviško sauso davinio lyginti su kitų šalių maisto daviniais – neįmanoma.

Gedimino bataliono štabo karių paklausus, ar davinys yra skanus, kariai sakė, kad jis nėra itin skanus. Bet jie nurodė – amerikiečiai gauna kramtomosios gumos, įvairių gazuotų gėrimų (taip pat ir izotoninių, kurie esant fiziniam aktyvumui padeda atstatyti jėgas), pyragaičių, italai prie davinio turi net truputį alkoholio.

„Kai amerikiečiai pirmą kartą valgė mūsų sausą davinį, jiems jis buvo skanus. Savo sauso davinio jie jau akyse nenorėjo matyti“, – sakė karininkas Paulius Jankauskas.

Kariškiai stebėjosi tik tuo, kad amerikiečiai į savo sausus davinius visada deda aštraus padažo, kuris suvienodina ir mėsos, ir makaronų skonį.

D.Dovidauskienė sakė, kad prieš 16 metų sudarytas maisto davinys gal ir yra morališkai pasenęs, jo sudėtį reikėtų peržiūrėti, tačiau rinkoje nėra gamintojų, iš kurių produktų būtų galima sudaryti kiek patrauklesnį sausą davinį.

„Turinį galima tobulinti, tačiau tai yra klausimas kariškiams, sveikatos bei mitybos specialistams“, – pabrėžė D.Dovidauskienė.

Pasiruošti nesunku

Lietuvos kariškių sausą davinį pamėgino ir portalo lrytas.lt redakcija. Kokie mūsų įspūdžiai paragavus troškintos jautienos su perlinėmis kruopomis padaže?

Konservai. Pašildyti maistą yra ne tik lengva, bet ir smagu. Tereikia turėti truputį vandens, jo įpilti į maišelį su baterija, apvynioti konservų pakelį ir įkišti į dėžutę. Pakelis greitai išsipučia, pradeda smarkiai kaisti ir rūkti. Palaukus kiek daugiau nei 10 minučių ir paminkius konservų pakelį, galima praplėšti ir valgyti.

Skonis. Konservų su perlinėmis kruopomis skonis įdomus. Tenka pripažinti, kad ragavome ir geresnių, o valgyti tokį maistą kelis kartus iš eilės tikrai nesinorėtų.

Tačiau to negalima pasakyti apie specialiuosius džiūvėsius su kmynais. Skanūs, tačiau kietoki – matyt, reikia pamirkyti arbatoje.

Riešutai, medus ir šokoladas – įprasti ir skanūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.