Dalia Grybauskaitė Šiauliuose kalbėjo apie Lietuvos saugumą

[[ge:lrytas:lrytas:1434017]]

Prezidentė sako, kad tarptautinis sąjungininkų batalionas Lietuvoje yra tikėtinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentė sako, kad tarptautinis sąjungininkų batalionas Lietuvoje yra tikėtinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-27 14:38, atnaujinta 2017-05-27 11:23

„Manau, kad papildomas buvimas čia kariuomenės yra tikėtinas, visose Baltijos šalyse bataliono dydžio“, – Šiauliuose kalbėjo prezidentė.

Pernai Baltijos šalių kariuomenių vadai paprašė kiekvienoje iš jų dislokuoti po sąjungininkų batalioną. Šį karinį vienetą sudaro nuo 300 iki 800 karių.

Reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Lietuvoje nuo 2014 metų pavasario dislokuota kuopa JAV karių, karinė technika, taip pat įkurtas nedidelis NATO štabas.

Be to, Baltijos šalyse po kelis mėnesius treniravosi kitų NATO šalių kuopos. Šiuo metu Lietuvoje be JAV karių treniruojasi ir Vokietijos kariai, iš viso bendroms pratyboms šiemet per kelis etapus į Lietuvą atvažiuoja daugiau kaip 600 Vokietijos rotacinių pajėgų karių su keliais šimtais karinės technikos vienetų.

Maskva teigia, kad papildomą NATO infrastruktūrą prie savo sienų laiko grėsme ir žada imtis atsakomųjų priemonių.

Kaip tik trečiadienį į Zoknius atskrido du moderniausi radarais nesusekami Jungtinių Valstijų naikintuvai „F-22 Raptor“.

Stebint prezidentei Daliai Grybauskaitei, orlaiviai nutūpė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, iš kur vykdoma NATO oro policijos misija.

„Šiandien vienų moderniausių JAV naikintuvų atskridimas į Lietuvą parodo JAV pajėgumus greitai ir efektyviai užtikrinti oro erdvės gynybą. Tai signalas, kad Aljansas pasirengęs ir pajėgus atremti bet kokio tipo grėsmes“, – lėktuvų sutikimo ceremonijoje sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš anksto neskelbtas apsilankymas įvyko tuo metu, kai regione paaštrėjo įtampa dėl incidentų, susijusių su Rusijos naikintuvų manevrais greta amerikiečių laivų ir lėktuvų Baltijos jūroje.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy sakė, kad moderniausių JAV naikintuvų apsilankymas Lietuvoje parodo „mūsų įsipareigojimus penktajam Vašingtono sutarties straipsniui ir kolektyvinei gynybai“.

Naikintuvas „F-22 Raptor“ buvo pradėtas eksploatuoti 2005 metais. Jo kovos krikštas įvyko 2014 metų rugsėjo mėnesį, kai jis dalyvavo antskrydžiuose prieš „Islamo valstybės“ grupuotę Irake ir Sirijoje.

Amerikiečių Oro pajėgos turi maždaug 180 naikintuvų „ F- 22 Raptor“. JAV kongresas yra uždraudęs parduoti šiuos orlaivius užsienio valstybėms.

Antradienį du to paties modelio lėktuvai buvo nusileidę Rumunijoje, pernai jie apsilankė Estijoje ir Lenkijoje.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos šturmo naikintuvai „Su-24“ kelis kartus praskrido labai arti amerikiečių valdomomis raketomis apginkluoto minininko „USS Donald Cook“, kuris Baltijos jūra plaukė link Klaipėdos uosto.

Praėjus kelioms dienoms JAV Gynybos departamentas pranešė, kad Rusijos naikintuvas „Su-27“ virš Baltijos jūros „nesaugiu ir neprofesionaliu“ būdu perėmė amerikiečių žvalgybinį lėktuvą „RC-135“.

Rusijos kariškiai teigia, kad jų manevrai buvo įprasti ir jokio pavojaus nekėlė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.